Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Nema govora o poništavanju"

Ravnateljica centra koji provodi maturu: "Prvi dan prošao je bez problema. Nije bilo pametno ukidati minimalni prag za esej"

Ivana Katavić i Martina Bolšec Oblak - 1
Ivana Katavić i Martina Bolšec Oblak - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ivana Katavić i Martina Bolšec Oblak - 1 Ivana Katavić i Martina Bolšec Oblak - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ivana Katavić i Martina Bolšec Oblak - 2 Ivana Katavić i Martina Bolšec Oblak - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ivana Katavić i Martina Bolšec Oblak - 3 Ivana Katavić i Martina Bolšec Oblak - 3 Foto: DNEVNIK.hr Ivana Katavić i Martina Bolšec Oblak - 4 Ivana Katavić i Martina Bolšec Oblak - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivana Katavić i Martina Bolšec Oblak - 5 Galerija 1/5 >>
Prva je ovo matura pod posebnim mjerama. Maturantima su se i neki dijelovi ispita olakšali, a hoće li to utjecati na njihove ocjene - s ravnateljicom centra koji provodi državnu maturu, Ivanom Katavić, razgovarala je Martina Bolšec Oblak.

Ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ivana Katavić, u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Martinom Bolšec Oblak, komentirala je kako je prošao prvi dan održavanja mature.

Pročitajte i ovo Državna matura - 2 Novčane nagrade Nakon odličnih rezultata na državnoj maturi, najbolji su nagrađeni: "Pripremao sam se cijele godine" Matura FORMA, A NE SADRŽAJ Pao je maturu jer je esej napisao velikim tiskanim slovima: "Sustav ga je ispljunuo i dao mu kaznu kao da je porazbijao pola škole"

Katavić je kazala kako su već uhodani pa nije bilo problema.

"Ovo je već 11. državna matura, nije prijavljeno prepisivanje, a o poništavanju nema ni govora", kazala je Katavić.

Neki kriteriji su ove godine blaži zbog posebne situacije koja je pogodila ovu školsku godinu pa maturanti ne pišu drugo polugodište četvrtog razreda, a esej nema minimalni prag prolaznosti. Katavić kaže kako je prerano reći hoće li zbog toga ovo biti najuspješnija godina jer učenici prvo moraju napisati sve ispite.

Iako esej nema minimalni prag prolaznosti pa su ga maturanti shvatili nonšalantno, ravnateljica kaže da bi ga ipak trebali shvatiti ozbiljno jer će u suprotnom morati postići veći uspjeh na testu.

Katavić smatra i da nije bilo pametno ukidati minimalni prag.

"Dvije godine je bio taj prag. To je ministarstvo tako odlučilo i mi smo morali primijeniti", kazala je Katavić i dodala da poštuju struku i odluke ministarstva te da uvijek postoji mogućnost da se prag vrati.

Što se tiče ispita iz matematike za koji je potrebno riješiti tek 25 posto, odnosno četvrtinu ispita za prolaz, Katavić kaže da bi se nakon mature trebalo ispitati zašto su rezultati iz matematike tako slabi.

"Da je prag 50 posto, znatno manje maturanata bi prošlo i zato se taj prag zadržava. To je više taj normativni pristup gdje gledamo u odnosu na cijelu populaciju", kaže Katavić te dodaje kako nam to od 2006. govori da nam je matematička, prirodoslovna i čitalačka pismenost vrlo niska.

Maturanti odabiru težinu razine polaganja mature iz matematike prema zahtjevima fakulteta, ako fakulteti traže nižu razinu, normalno je da će maturani polagati tu razinu, kaže ravnateljica.

Ove nastavne godine nije provedena evaluacija zbog njezine specifičnosti, od štrajka, potresa i pandemije pa je teško prognozirati hoće li se ponoviti situacija od prošle godine kada je oko 9000 maturanata dobilo jedinice iz osnovnih predmeta.

Katavić zagovara i nacionalne ispite koje bi pisali svi učenici, to bi bila kako mala matura. Kaže da su u Nacionalnom centru spremni, ispiti postoje te ih je potrebno samo provesti.

"Najčešće su to 5. i 7. razredi i srednje škole, a može biti i češće", zaključuje Katavić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene