Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tvrtka poslana u stečaj

Radnici DIOKI-ja ostaju bez plaća!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odluka o stečaju Diokija mogla bi se pokazati pogubnom za 450 sadašnjih i bivših radnika koji traže osam zaostalih plaća i otpremnine. Krivca za takav scenarij vide u Vladi. Zainteresirani kupac Diokija, umirovljeni general Ivan Čermak poručuje da odustaje od ovog posla, ali i dalje ima namjeru kupiti Diokijevu tvrtku kćer, omišaljsku Dinu.

Tužna lica radnika jer Dioki više nema budućnost, a i sve je manje nade da će naplatiti svoja dugovanja. Predstečajnu nagodbu srušili su dužnici iz državnog kontigenta HEP, INA i zagrebački Holding. 'Najviše krivim premijera Milanovića i Vladu Republike Hrvatske. Vlada nije stajala iza svojih odluka i iza svojih obećanja', kazao je Zdravko Rumenović, predsjednik Nadzornog odbora i Sindikata DIOKI-ja.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Anketa Dnevnika Nove TV Vjerujete li da će s novom Vladom biti bolje? Pogledajte kako ste glasali Slika nije dostupna Dostavio Upravi Čermakov plan za Dioki

Prema stečajnom zakonu radnici su u prvom isplatnom redu, a potom svi ostali vjerovnici. Problem u slučaju Dioki je što nakon namirenja razlučnih vjerovnika, uglavnom banaka koje imaju založna prava i hipoteke, neće ostati dovoljno imovine za namirenje radnika. Bez 90-tak milijuna kuna ostati bi mogao i HEP koji je srušio nagodbu. 'Ako vam nije bitna proizvodnja uzgajajte gljive, radite što hoćete, ali ovo je sramota', kazao je Rumenović.

>>
Odluka vjerovnika: Dioki ide u stečaj!

Vlasnik Crodux-a Ivan Čermak okreće se sada omišaljskoj Dini koju čeka rješenje žalbe djela vjerovnika na postignutu pedstečajnu nagodbu. 'Ne mogu biti razočaran jer smo znali da je to jako komplicirano jer su to velike dubioze. Mi ćemo bez obzira da li bio stečaj ili predstečaj za Dinu pokušati iznaći sve mogućnosti da nastavimo naše planove. Smatramo da Dina na Krku ima šanse', kazao je Ivan Čermak.

Za nastavak proizvodnje u DINI, ali i za radničke plaće ključni će biti potezi države. 'I mislimo da sad mora realizirati svoja obećanja i da hitno mora provesti kupoprodaju terena za izgradnju LNG terminala, da se namiri Hypo banka i da se namire sva potraživanja radnika Diokija i Dine', kazao je Predrag Mihaljević, predsjednik Sindikata radnika Dina Petrokemije.

Nekad uspješna kompanija već godinama umjesto o tržištu, ovisi o državi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene