Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Elitni vojnici

Pogledajte kako je pod okriljem noći prisegnulo 11 novih hrvatskih komandosa

Commando prisega (Foto: MORH)
Commando prisega (Foto: MORH) Foto: MORH
Jedanaest novih elitnih komandosa prisegom je postalo novim pripadnicima Zapovjedništva specijalnih snaga.

U vojarni "Josip Jović" na Udbini u srijedu je u večernjim satima, održana prigodna svečanost kojom je obilježen završetak Temeljne obuke za specijalna djelovanja Zapovjedništva specijalnih snaga (ZSS) Hrvatske vojske.

Pročitajte i ovo Akrobatski let Krila Oluje i Red Arrows nad Zadrom akrobacijski letovi Letačke skupine Krila Oluje i Red Arrows danas lete iznad jedne županije Tetovaže i vojska - 2 Moderniziranje MORH-a Vojska je sve neprivlačnija mladim Hrvatima: "Nastojimo im prilagoditi pravila, ali jedno nikad neće biti dopušteno"

Ove godine uspješno ju je završilo jedanaest pripanika, koji su pod okriljem noći, uz svjetlost baklji, izrekli commando molitvu, nakon čega su im uručene diplome.

Svečanost je objavljena na YouTube kanalu MORH-a.

 

Temeljna obuka za specijalna djelovanja sastoji se od selekcije i obuke, što uključuje individualno osposobljavanje i obuku malih timova te od završnog i najvažnijeg dijela – commando obuke. Individualno osposobljavanje obuhvaća obuku temeljnih i naprednih vojnih vještina, kao što su obuka preživljavanja i temeljna padobranska obuka, a u obuci malih timova pripadnici se obučavaju za djelovanje u sklopu tima. Commando obuka treći je, finalni i najzahtjevniji dio temeljne obuke za specijalna djelovanja i obuhvaća obuku u ekstremnim uvjetima.

Uspješno završena temeljna obuka za specijalna djelovanja, koja traje gotovo šest mjeseci, a osobito njezin završni i najzahtjevniji dio preduvjet je da bi se postalo pripadnikom Zapovjedništva specijalnih snaga.

Svečanosti commando prisege nazočili su izaslanik Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH-a načelnik glavnog stožera OSRH-a general zbora Mirko Šundov, zapovjednik ZSS-a OSRH brigadni general Perica Turalija, ostali visoki uzvanici te sadašnji, ali i nekadašnji zapovjednici i pripadnici specijalnih postrojbi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene