Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OGLAS

Potpora obrazovanju mladih bez adekvatne roditeljske skrbi

PR
PR Foto: PR
Od svog osnutka 2017.godine, Rotary Club Zagreb International je usmjeren na brigu za mlade osobe bez adekvatne roditeljske skrbi. Uz sve napore Republike Hrvatske da im se omogući sigurno odrastanje i obrazovanje, osim što su u nepovoljnom položaju bez podrške obitelji, s 18. rođendanom dolaze nove nedaće i zapreke koje čine pronalaženje mjesta u društvenom i ekonomskom životu vrlo teškim, a često i nesavladivim.

Cilj projekta Opportunity2you (O2Y) upravo je pomoći tim mladima kroz sustav mentorstva i stipendiranja kako bi stekli uvjete za samostalan, pun život prema svojim mogućnostima i željama.

S ciljem osiguranja sredstava za nastavak ovog vrijednog projekta klub organizira koncert Ane Rucner i njezinih kolega, čiji će prihod u potpunosti biti usmjeren na potporu obrazovanju mladih bez adekvatne roditeljske skrbi. Na dvosatnom događanju koje će biti na otvorenome prostoru "Riverside", očekuje se otprilike 250 gostiju. Na samom početku predstavit će se dvoje najnovijih štićenika i njihov profesionalni razvoj. Naslov „Light up with Ana Rucner“ odnosi se na svjetlo i nadu koje se želi dati štićenicima. Događanje financijski podupiru donacije i sponzorstva prijatelja Rotaryja i klupskih članova.

Podršku i pokroviteljstvo samog događanja dala je i RH Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Samo Ministarstvo pohvalilo je rad kluba i nastojanja da se problem osvijesti i pomogne u omogućavanju boljeg života tih mladih ljudi.

PR PR (Foto: PR)

Koncertom želimo skrenuti i pažnju javnosti na djecu koja nemaju adekvatnu roditeljsku skrb, koja u dobi od 18 godina ostaju bez bilo koje podrške naše zajednice. Ta djeca moraju napustiti domove za nezbrinutu djecu, ostaju na ulici, spavaju u kućama za beskućnike, pronalaze puteve za preživljavenje i često, nažalost budu prepušteni ulici.

Na dan 31.3.2023. bilo je ukupno 2738 djece na skrbi izvan vlastite obitelji. Od tog broja, njih 1848 je bilo smjesteno u udomiteljskim obiteljima, a 890 je imalo priznato uslugu smjestaja ili organiziranog stanovanja u domovima ili kod drugih pruzatelja usluga.

Teško je i zamisliti što mladi ljudi proživljavaju nakon što moraju napustiti dom. Neki od njih i namjerno padnu godinu u srednjoj školi kako bi ostali u domu još godinu dana. Nesigurni su, skrivaju se od okoline, zatvaraju u sebe, ne uspijevaju ostvariti socijalne kontakte, ne znaju kako tražiti posao, ne znaju koje su im prilike na raspolaganju, žive u svijetu koji je uzak, bez perspektive i nekakve budućnosti. I onda se pitate, zašto? Zato jer su ih roditelji ostavili, zato jer se roditelji ne žele ili ne mogu brinuti za njih, zato jer je sustav takav da ne dobivaju podršku. A sve što žele je dobiti priliku. Priliku da budu korisni sudionici društva, priliku da im život dobije smisao, priliku da budu bezbrižni, veseli, pozitivni. Da žive život koje ljudsko biće zaslužuje.

Dajmo podršku djeci i ljudima koji žele pomoći i svoje slobodno vrijeme oplemenjuju na ovakav način. Podržimo koncert i skupimo što više sredstava za što više stipandista.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene