Obavijesti Video Pretražite Navigacija
puno problema

Počela berba domaćeg grožđa, proizvođače najviše muče dvije stvari: ''Ja sam još i sretan dok njih imam''

Aktualno Galerija Berba grožđa - 3 Berba grožđa - 3 Foto: DNEVNIK.hr Berba grožđa - 2 Berba grožđa - 2 Foto: DNEVNIK.hr Berba grožđa - 1 Berba grožđa - 1 Foto: DNEVNIK.hr Berba grožđa - 4 Berba grožđa - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Berba grožđa - 5 Galerija 1/7 >>
Počela je berba domaćeg stolnog grožđa. I dok troškovi vinogradarima rastu i do 100 posto, cijena grožđa još uvijek je stara. A ni vrijeme im ove godine nije išlo na ruku.

Berba domaćeg stolnog grožđa počela je, i mnogi se proizvođači ove godine suočavaju s velikim problemima. Novinarka Matea Drmić je za Dnevnik Nove TV istražila kako izgleda stvarnost njihovog poslovanja.

Mario ima šest sorti i najveći je proizvođač stolnog grožđa na istoku zemlje. Prošla godina bila je nikad bolja, a ova nikad gora. "Srednje rane i rane sorte su dosta nastradale od velikih vrućina i suše", rekao je Mario Tieško, vinogradar iz Iloka. 

A uloženo je toliko truda i rada. "Jako veliki dio posla podrazumijeva ručni rad. Gotovo pa se sve ručno obavlja. Ako hoćete da grozdovi budu veliki, lijepi i slatki", rekao je.

Osim s vremenom kao i svi vinogradari, Mario vodi borbu s radnom snagom. "Svi imamo problem s radnom snagom. Ja sam još sretan eto, imam što kažu stalne radnice koje su kod mene, to su žene srednjih godina i sretan sam dok njih imam", rekao je Tieško.

Pročitajte i ovo Divlje svinje čine štetu - 2 dolaze sami ili u krdu i ruju, kradu... Vinogradari zabrinuti: Uskoro bi trebala berba, ali grožđe su im napale velike štetočine. Protiv njih se bore termo kamerama, pirotehnikom i noćnim stražama

Pročitajte i ovo Berba grožđa na Krku DOBRA GODINA Počela berba grožđa na Krku: Prinos je odličan, kvaliteta sjajna, a posla toliko da radnici stižu i iz drugih zemalja

Sretni su i radnici jer imaju gdje dodatno zaraditi. "Mirovine slabe, od 2.000 kuna ne možemo živjeti, tako da mora se raditi", rekla je Lucija iz Iloka.

Domaćeg stolnog grožđa za svoje potrebe nemamo, prošle godine uvezli smo više od 11.000 tona. A da ovako krupno i lijepo grožđe ne dolazi samo iz izvoza, ovo je pravi primjer. Domaće prepoznaju i kupci. "Uvijek biram domaće jer je lijepo i svježe", rekao je Đorđe iz Vukovara.

Cijene su, unatoč svemu, još uvijek iste. "I dalje stoji 15 kuna, nije ništa poskupilo. Troškovi su nam se povisili za 100 posto i mi se u tome još nekako snalazimo. Dokle ćemo moći, to ćemo još vidjeti", rekao je Tieško. I ako poskupi, dok je domaće ukusnije, za kupce ne moraju brinuti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene