Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Operacija Albina

Nevjerojatna priča! Jahta ukradena ljetos u Hrvatskoj, pronađena u Brazilu: Trag vodi sve do Rusije

Jahta MIschief - 2
Jahta MIschief - 2 Facebook/Mischief Sailing Yacht
Aktualno Galerija Jahta MIschief - 4 Jahta MIschief - 4 Foto: Facebook/Mischief Sailing Yacht Jahta MIschief - 3 Jahta MIschief - 3 Foto: Facebook/Mischief Sailing Yacht Jahta MIschief - 2 Jahta MIschief - 2 Foto: Facebook/Mischief Sailing Yacht +0 Jahta MIschief - 1 Galerija 1/4 >>
Jahta Mischief ukradena je iz Hrvatske, a 14. srpnja joj se gubi svaki trag. No priča ipak ima sretan završetak. Naime, četiri mjeseca od nestanka jahtu je prepoznao čovjek iz Južne Afrike i dojavio to vlasnicima. Brod je sada dio međunarodne istrage, a dio dokaza vodi u Rusiju...

Četiri mjeseca nakon što je ukradena u Mljetskom kanalu, jahta Hanse 588 po imenu Mischief, hrvatske zastave, pronađena je u Brazilu.

Jahta je unajmljena u marini Kaštela, a na njoj su bila četiri člana posade portugalskog i latvijskog državljanstva. Isplovili su 8. srpnja, a zadnji put jahta je viđena šest dana kasnije. Otad se nije znalo gdje se nalazi, sve do prije tri tjedna.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve veće potrebe Jedini u Hrvatskoj nude ovakvu vrstu pomoći: "Pitaju se zašto ja, zašto se ovo meni dogodilo. Imamo u programu 40 obitelji"

Pročitajte i ovo Ilustracija Teške ozljede Užas na autocesti! Skrivio sudar i izišao iz auta, u njega se zaletjelo treće vozilo, a onda je naletio i kamion

"Ne znam kako je završila tamo, ali znam kako smo došli do nje. Slučajno! Zvao nas je čovjek iz Južne Afrike koji je prepoznao jahtu koju već mjesecima tražimo. Poslao nam je slike, a mi smo prema nekim detaljima utvrdili da se radi o našem Mischiefu. Nakon toga je krenula akcija s policijom", ispričao je za Morski.hr vlasnik jahte Silvio Šupić i dodao kako je jahta zaplijenjena te da se u Brazilu još provode dokazne radnje vezane za krađu.

Vlasnici još ne znaju kada će brod biti vraćen, a angažiran je i lokalni odvjetnik koji surađuje s brazilskim vlastima.

"Zasad nitko nije uhićen, no zadržani su neki ljudi koji su zatečeni na jedrilici, međutim oni nisu ti koji su ukrali brod. Ovi iz Hrvatske bili su sasvim druga ekipa", objasnio je Šupić.

Pročitajte i ovo Rudeš eksplozija - 1 što je točno bilo? FOTO Je li eksplozija u Rudešu pokušaj ubojstva, zastrašivanje ili skivena poruka? Policija još traga za počiniteljem

U Brazilu još uvijek traje istraga

Brazilski mediji pišu da je savezna policija, uz potporu brazilske mornarice, pokrenula 11. studenog ujutro operaciju Albina, s ciljem zapljene ukradene prekooceanske jedrilice, usidrene u Natal Yacht Clubu.

Jahta MIschief - 2 Jahta MIschief - 3 (Foto: Facebook/Mischief Sailing Yacht)

Prema brazilskim izvorima bliskima istrazi, zaplijenjeno plovilo registrirano je u Hrvatskoj, no bilo je iznajmljeno navodnim ruskim turistima koji su ga odveli na nepoznatu lokaciju i promijenili njegove karakteristike. Preimenovali su ga u Albina, a za to su napravili lažne vlasničke i registracijske dokumente u Rusiji, piše Morski.hr.

Pročitajte i ovo Ilustracija Brutalno napadnut Čovjek spreman platiti 20 tisuća eura za izlazak iz stana: "Čudo je što sam preživio"

Pročitajte i ovo Ilustracija Zimsko vrijeme Stiže novi snijeg: Izdana upozorenja za dio Hrvatske

Jedrilica je iz Maroka isplovila za Brazil i pristala u Porto Alegre 20. rujna s dva člana posade, ruskim kapetanom i litavskim mornarom, koji su platili unaprijed 60 dana boravka. Oko tjedan dana kasnije ti stranci napustili su Brazil zračnim putem, a na brodu je boravila žena rođena u Latviji.

Pročitajte i ovo Kuhinja Srce drukčije kuca Osobnu tragediju pretvorili u hvalevrijednu akciju: "Morali smo nekako na tu bol odgovoriti s nečim dobrim"

Pročitajte i ovo Humanitarni koncert Zaklade Ana Rukavina - 6 060 9000 Glazbeni spektakl ''Želim život" održan na zagrebačkom Trgu: Prikupljeno više od 170.000 eura

Uhićeni će pred brazilskim vlastima odgovarati za kaznena djela korištenja lažnih dokumenata, članstva u kriminalnoj organizaciji i pranja novca.

U istragu u Brazilu uključeni su navodno i Interpol i Europol.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene