Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sezona tek počinje

Država zbog ovog gubi milijune! Jeste li i vi među krivcima za to?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako bi se problem riješio pooštrene su carinske kontrole.

Dvanaest i pol tona duhana i više od 11 milijuna cigareta zaplijenili su carinici u prvih šest mjeseci ove godine. Sezona krijumčarenja tek počinje jer je u tijeku berba duhana koji je sve traženija roba na ilegalnom tržištu. Država svake godine gubi milijune zbog neplaćenih trošarina i poreza. Carinske kontrole zato su pooštrene. Kod Rijeke je zaplijenjen 251 kilogram skriven u jednom kamionu.

Pročitajte i ovo Zaplijenjena lažna roba Tri glavna punkta Što se sve može pronaći u carinskom skladištu? "Sve se može falsificirati" Duhan Isporučili 15 tona duhana Optužnica protiv devetorice krijumčara duhana: Pogledajte za koliko su oštetili državni proračun

Pas Raska nanjušio je nešto sumnjivo u kamionu. Nakon podrobnije kontrole carinici su pronašli duhan među vrećama sa žitom.

Pokušali prošvercati 198 kilograma duhana

'Jučer smo imali zapljenu na području autoceste Rijeka-Zagreb gdje smo u domaćem jednom kamionu, hrvatskih registarskih oznaka pronašli 251 kilogram sitno rezanog duhana bez nadzornih markica Ministarstva financija', rekao je za Dnevnik Nove TV Hrvoje Mataija iz Mobilne carinske jedinice Rijeka.

Vozaču slijedi kazna od pet do 100 tisuća kuna te plaćanje trošarine. A psu nagrada - za dobro obavljen posao. 'To nam je velika pomoć zato što nam skraćuje samo vrijeme potrebno za pregled vozila, kamiona i prije nađemo ono što tražimo - ako nađemo', kaže Robert Pleše iz Mobilne carinske jedinice Rijeka.

Cijena duhana porasla za više od sto posto

Procjena je da oko 250 tona duhana ide prema crnom tržištu godišnje na području Hrvatske. Tek manji dio carina uspije zaplijeniti. 'Ove godine je carinska uprava zaplijenila preko 12 tona duhana te negdje oko 11,5 milijuna komada cigareta. Osim glavnih prometnih pravaca radimo i na državnim cestama i lokalnim cestama ', kaže Mataija.

U Hrvatskoj 'palo' 4,8 milijuna cigareta i 40 tona duhana

Zbog čestih carinskih kontrola - cijena duhana porasla je za više od 100 posto. Još nedavno se mogao naći za 120 kuna po kilogramu - sada je prosječna cijena 270 kuna.

'In je duhan, jer potreba na tržištu je velika zbog cijene koja je u Hrvatskoj i slabe kupovne moći, a sad je i berba duhana u Hrvatskoj u tijeku tako da je in duhan', objašnjava Pleše.

Carinske zapljene u europskom su prosjeku 5 do 6 posto od procijenjene krijumčarene robe na tržištu. Valja na kraju naglasiti da osim krijumčara kaznu plaćaju i kupci - također od 5 do 100 tisuća kuna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene