Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

VIDEO Slovački ministar oglasio se o stanju premijera: "Ovo je jako težak dan. Borba za život premijera i dalje traje"

Pregovori još traju

Pregovori Plenkovića i Domovinskog pokreta u slijepoj ulici, HDZ žestoko po Milanoviću: "Komično je pratiti kako se koprca"

Parlamentarni izbori 2024.
Parlamentarni izbori 2024. Cropix
Aktualno Galerija Parlamentarni izbori 2024. Parlamentarni izbori 2024. Foto: Cropix Andrej Plenković, Zoran Milanović Andrej Plenković, Zoran Milanović Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković, Ivan Penava Andrej Plenković, Ivan Penava Foto: DNEVNIK.hr +0 Premijer Andrej Plenković Galerija 1/4 >>
Počeo je teći rok od 20 dana za sazivanje konstituirajuće sjednice Sabora, a pregovori za sastavljanje vladajuće većine još uvijek traju.

 

  • počeo je teći rok za sazivanje konstituirajuće sjednice Sabora

  • Milanović navodno neće zvati stranke na konzultacije oko pregovora

  • HDZ i Domovinski pokret bi do kraja tjedna mogli potpisati sporazum o koaliciji

  • izbila je svađa predstavnika manjina

  • DP-u HDZ nudi Jandrokovića i Pupovca, a mi im nudimo Penavu i niz zakona, rekao je Mostov Nikola Grmoja 

Tijek događaja možete pratiti u nastavku:

23:30 HDZ je drugi put danas na Facebooku napao Zorana Milanovića.

"Komično je pratiti kako se Milanović koprca, preznojava, dodatno zakopava – umjesto da kao najveći gubitnik izbora prizna poraz, a kao kršitelj Ustava Hrvatske podnese ostavku. Tako je u kampanji svakog dana – premda iz sigurne zavjetrine Pantovčaka – rezolutno najavljivao 'Bit ću premijer!', ali sada, nakon izbornog debakla, infantilno mulja da je samo 'izražavao spremnost' da u ime SDP-a postane predsjednik Vlade. Podjednako tako, i on i njegova partija svakodnevno uglas vrte isti spin – da je 2/3 glasača bilo 'protiv HDZ-a'. Po toj istoj 'logici', ako zbrojimo sve koji nisu dali glas za SDP koaliciju, može se konstatirati da je čak 3/4 hrvatskih glasača reklo NE! Milanovićevoj balkanštini, njegovom bezakonju i ruskom smjeru. Vrhovni šarlatan kao Vrhovni šarlatan – (NE)dosljedan i lažljiv kao uvijek!", napisali su iz HDZ-a na Facebooku uz video u kojem Milanović najavljuje kako neće još dugo biti predsjednik, jer će biti premijer.

22:55 Pregovori između HDZ-a i Domovinskog pokreta oko formiranja nove saborske većine i vlade završili su u slijepoj ulici iz koje još uvijek nema izlaza, a sve zbog SDSS-a i predsjednika te stranke Milorada Pupovca, piše Jutarnji list, pozivajući se na izbore iz oba stranačka tabora.

Domovinski pokret i dalje inzistira da u novoj saborskoj većini ne bude SDSS, ne pristaju na bilo koju verziju manjinske vlade i podrške iz Sabora, nego isključivo žele na papiru 76 potpisa saborskih zastupnika bez troje SDSS-ovaca. Također, piše Jutarnji, nisu protiv toga da drugih pet zastupnika manjina čine saborsku većinu, a nisu ni protiv drugih liberalnih zastupnika, poput IDS-a, zastupnika liste Matije Posavca ili Fokusovog Darija Zurovca, kao ni Vesne Vučemilović

A tu su se pregovori potpuno zakomplicirali, unatoč tome što se u javnost šalju poruke iz HDZ-a da je praktički stvar riješena jer Andrej Plenković, barem zasad, ne želi Vladu HDZ-a i DP-a bez manjina.

U slučaju da predsjednik Republike Zoran Milanović sazove konstituirajuću sjednicu, Domovinski pokret, kažu, ne bi digao ruku za predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića bez da prije toga nije dogovorena jasna većina bez SDSS-a.

19:34 Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević gostovao je u N1 Dnevniku te se osvrnuo na sastavljanje većine. Rekao je da Možemo! neće podržati Ivana Penavu za šefa Sabora. Ovime je srušio mogućnost da lijeva koalicija napravi svoj plan oko dobivanja većine u Saboru. Točnije, srušio je planove Mosta oko sastavljanje većine. 

"Vidjet ćemo kako će biti s Domovinskim pokretom. Čini mi se da, kako vrijeme odmiče, da si stvaraju alibi i da oko pregovora sa SDP-om nije bilo iskrenosti. Dojma sam da preko naših leđa traže put prema koaliciji s HDZ-om", rekao je Tomašević. 

18:08 Potpredsjednik Mosta Nikola Grmoja je za N1 komentirao sastavljanje većine. "Moraju imati odgovornost zbog svega što su govorili u kampanji. Bit će prevareni, a mi smo im najbolji primjer. Ništa neće uspjeti ostvariti od politika o kojima govore ako odu s njima.

Nudi im se konkretna perspektiva, gdje se bez njih ništa ne može dogoditi, nitko ih ne može presložiti i bez njih se nijedna odluka u saboru ne može donijeti. Uistinu bismo mogli napraviti nešto za građane. Što im se ovdje nudi, Jandroković i Pupovac ili Penava i cijeli niz zakona", komentirao je Grmoja.

17:30 Nakon posljednjih izjava predsjednika Zorana Milanovića oštro je reagirao HDZ. U objavi na Facebooku HDZ je naveo kako Milanović pokušava Hrvatsku posvađati sa NATO-om, Zapadom, Europskom unijom, Bugarskom te da su jedine države s kojim to nije učinio Bjelorusija i Rusija.

17:03 Davor Ivo Stier, kandidat HDZ-a za europske izbore, gostovao je u Newsroomu na N1. Govorio je o pregovorima nakon izbora."Očekivanja birača su da dođe do koalicije HDZ-a i Domovinskog pokreta i ja vjerujem da će do toga doći. Jasno je da su nacionalne manjine rekle da bi podržale kandidata HDZ-a za predsjednika sabora i uvijek je dobro da manjine daju potporu većini, one tako ostvaruju svoje interese i to je dobro za politički sustav. Ono što se pregovara je između HDZ-a i Domovinskog pokreta. Naravno da u saboru možete imati potporu nekoga tko nije u koaliciji. Mislim da u Domovinskom pokretu postoji volja i odgovornost da se formira vlada desnog centra", rekao je. 

15:25 U tajnosti je u utorak u Banskim dvorima održana nova, treća runda pregovora HDZ-a i Domovinskog pokreta. Prema neslužbenim informacijama N1 televizije, DP i dalje inzistira na parlamentarnoj većini koju drži HDZ, DP i još dvije ruke - bez SDSS-a. Izvori iz DP-a tvrde da su predložili da ministar branitelja bude srpske nacionalnosti, a njihov predloženi kandidat je Predrag Mišić.

Kad su u pitanju razgovori sa Rijekama pravde, izvori tvrde da još uvijek nisu u potpunosti odbacili ideju zajedničkog konstituiranja Sabora, no u tom slučaju tražili bi da je u tom scenariju Ivan Penava bude predsjednik Sabora. 

14:39 Predsjednik Zoran Milanović konačno je dao izjavu nakon što je postalo jasno da neće biti novi mandatar Vlade. "Ja nisam bio kandidat", rekao je. "Neka čovjek brine o sebi, vidim da si je pripremio odstupnicu u Bruxellesu. Znoji se čovjek, a ja gledam", rekao je Milanović o Plenkoviću. 

14:20 Povjesničar Josip Jurčević, novoizabrani zastupnik Domovinskog pokreta (DP), za kojeg Penava navodno želi da bude ministar kulture, nakon što je navodno Plenković odbio prijedlog da to bude Hasanbegović, gostovao je u podcastu Mrežnica, piše Telegram. Nije baš ima lijepih riječi za premijera Plenkovića. 

U više je navrata de facto zazivao njegovo rušenje s čela HDZ-a i dolazak nekog "antiglobalistički" nastrojenog poput aktualnog ministra obrane i neformalnog Plenkovićeva unutarstranačkog rivala Ivana Anušića, piše Telegram.

Otkrio je i čini li mu se da Plenković ne može smisliti Domovinski pokret. "Zna se njegov životopis, zna se tko mu je otac, zna se njegov maturalni rad i sve je to nekako logično. Zna se za njegovu čarobnu rečenicu kojom je u očito dobro pripremljenom hibridnom ratu doveden na čelo HDZ-a, stranke s kojom se on, po cijelom narativu HDZ-a, teško može poistovjetiti. Dosta puta su u medijima rekle i lijeve i desne strane da bi bilo primjerenije kad bi Plenković bio na čelu SDP-a, a Milanović na čelu HDZ-a. Dotle je otišla ta devijacija koju je učinio Plenković", kaže Jurčević.

14:16 Razgovori HDZ-a i DP-a nisu daleko odmakli. "HDZ zasad nije službeno iznio nijedan konkretan prijedlog kojim bi zadovoljio DP, osim da sa manjinama bude potpisan odvojeni koalicijski sporazum, što nije prihvaćeno", kažu Telegramovi izvori. U dijelu DP-a javlja se sumnja kako Plenković namjerno zavlači i kupuje vrijeme dok ne pronađe alternativnu većinu ili pričeka podjelu karata u Europi. Telegram tvrdi da pregovori teku sporo.

Jedan od razloga za ovako spori tijek pregovora jest što Plenković smatra kako ne može pristati na vladu s desničarskim DP-om iz koje bi morao izbaciti predstavnike SDSS-a. Plenkoviću je DP prihvatljiv samo ako dolazi u paketu šire koalicije s manjim strankama i manjincima, tvrde. "Plenković sada ide na čekanje i iscrpljivanje", smatraju Telegramovi izvori.

13:58 Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je da nemaju pravo odustati od antikorupcijske koalicije te da su SDP-ove pozicije jasne, ali se o tome moraju izjasniti Domovinski pokret i IDS.

"Vlada s Možemo i DP-om nije realna. Gospodo iz IDS-a, izjasnite se", poručio je. 

"Gospodo iz IDS-a, kada na stol dođe glasanje o tome da razriješimo Turudića s mjesta glavnog državnog odvjetnika, a doći će, ili da maknemo "lex AP" kako ćete glasati? Možete glasati za naš prijedlog, ili ćete se napokon razotkriti i glasati sa HDZ-om", kazao je. Grbin nije odgovorio na pitanje hoće li se ponovno sastati s Domovinskim pokretom, no naglasio je da Domovinski pokret ali i IDS znaju sve te se o tome moraju izjasniti.

12:44 Saborska zastupnica Hrvatskih suverenista Vesna Vučemilović komentirala je izjavu predsjednik HDZ-a Andreja Plenkovića da su bili u kontaktu.

"U stranci su nam zabranili davanje izjave za medije. Točnije, da budem skroz precizna, predsjednik stranke Marijan Pavliček nije nam zabranio, nego nas je zamolio da se do daljnjega suzdržavamo od izjava za medije. I ja ću to poštovati. Uostalom, ionako vam ne bih prepričavala svoje razgovore. Svi mi sa svima razgovaramo i to nije nikakav krimen", rekla je za Jutarnji list.

Pročitajte i ovo Praznik rada na Maksimiru Besplatni grah i štrukle FOTO Tisuće ljudi u Maksimiru: Pogledajte kako Zagrepčani slave Međunarodni praznik rada

12:28 Predsjednik Mosta Božo Petrov ponovio je u srijedu da se Most protivi tome da HDZ šalje Hrvate u inozemstvo, a da na njihovo mjesto dovodi niže kvalificiranu radnu snagu i svjetsku sirotinju koja će, tvrdi, razbaštiniti hrvatsku djecu.

Više o njegovoj izjavi možete pročitati OVDJE.

12:26 Predsjednik Zoran Milanović obljetnicu Bljeska obilježio je u Okučanima, a nakon toga se zaputio prema Budinščini. Ondje se očekuje i izjava za medije, koju ćete moći uživo pratiti OVDJE.

Plenković: Nije mi poznato da smo naručili anketu

11:57 Ministar obrane Ivan Anušić je komentirao fotografiju s tajnikom Domovinskog pokreta Josipom Dabrom.

"Bio sam pozvan na krizmu, a ja se odazivam na takve pozive. Dabro i ja se poznajemo oko 20 godina i moja prijateljstva nisu ograničena na stranačku pripadnost, nisu nikad bila, niti će biti. Kod mene se politika i prijateljstva ne miješaju", rekao je Anušić.

"Naravno da smo neformalno razgovarali i komentirali. Međutim, zna se tko vodi pregovore, tko je ključan u pregovorima i tko donosi odluke", kazao je Anušić.

Pročitajte i ovo Bojan Glavašević "kad smo kod elektabilnosti" Glavašević bocnuo Plenkovića: "Hej Andrej, jesi li mu čestitao? Ima više glasova od tebe"

11:51 Andrej Plenković je na obilježavanju obljetnice Bljeska, gdje su ga novinari pitali je li razgovarao sa Zoranom Milanovićem, koji je također ondje.

"Sve ste vidjeli. Odali smo počast žrtvama. Došli smo ovdje radi branitelja", rekao je.

Upitan je i o navodima da je HDZ naručio anketu kojom će provjeriti raspoloženje birača po svim izbornim jedinicama i znači li to da razmišljaju o mogućnosti ponavljanja izbora.

"Meni to nije poznato, a vjerujem da bih znao za to", odgovorio je.

Osvrnuo se i na navode da je pod pritiskom HDZ-a da sklopi sporazum s Domovinskim pokretom.

"Nisam to stigao vidjeti. Podsjećam da je Predsjedništvo početkom prošlog tjedna donijelo odluku da vodimo pregovore. Nema ništa novog", napomenuo je.

Bartulica prozvao Pupovca zbog Bljeska

11:21 Zastupnik Domovinskog pokreta Stjepo Bartulica prozvao je predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca jer nije došao na obilježavanje obljetnice Bljeska.

"Kad već služi Hrvatskoj državi, postavlja se pitanje zašto onda nije danas s nama ovdje", rekao je.

Komentirao je i pregovore s HDZ-om.

"Oprezni sam optimist i ne bih govorio u kojem roku će se dogovoriti parlamentarna većina. Parlamentarna demokracija je ponekad zahtjevna i traži strpljenje. Svi se nadamo i trudimo se da se ipak postigne dogovor", napomenuo je. 

Pročitajte i ovo Uhićenje, ilustracija uhićeni su USKOK objavio za što točno tereti bivšeg pročelnika i županijskog tužitelja

10:11 U utorak je počeo teći rok od 20 dana u kojem predsjednik Zoran Milanović ima obavezu sazvati konstituirajuću sjednicu Sabora. Kako taj datum pada u nedjelju, pretpostavlja se da neće čekati do isteka roka, ali nije ni to isključeno.

Kako doznaje Novi list, Milanović ovaj put na Pantovčak neće zvati predstavnike političkih stranaka da bi ih pitao kako napreduju pregovori jer je navodno uvjeren da se Plenković uopće ne bi odazvao.

Pročitajte i ovo Prelet Rafalea iznad Vukovara - 4 Povodom Bljeska VIDEO Rafalei preletjeli cijelu Hrvatsku: Pogledajte spektakularne prizore iz Vukovara, Splita, Petrinje...

9:45 Bojan Glavašević je na X-u se poslao poruku Andreju Plenkoviću.

9:38 Zoran Milanović i Andrej Plenković sreli su se na obilježavanju obljetnice Bljeska. Iako su bili na istom mjestu, nisu se ni pogledali, a više o tome možete pročitati OVDJE.

8:31 Iako Andrej Plenković uvjerava da će dogovor oko vladajuće većine biti postignut i da neće biti potrebe za novim izborima, navodno je HDZ ipak naručio anketu kojom će provjeriti raspoloženje birača nakon izbora po svim izbornim jedinicama.

Više o tome možete pročitati OVDJE.

Svađa predstavnika manjina

8:25 Izbila je svađa među predstavnicima manjina. Nakon što je Ognjen Kraus, predsjednik Židovske općine Zagreb, prozvao da Veljka Kajtazija, stigao mu je odgovor.

"Romska zajednica je puno više učinila za židovsku nego židovska za nas. Ognjen Kraus je sad napokon javno priznao da Židovi nikad nisu glasali za svoje manjinske predstavnike, za mene, da oni ne žele glasati ni za koga. Nisam siguran da Kraus zna što priča, ali sve mu opraštam", za Jutarnji list je komentirao predstavnik austrijske, bugarske, njemačke, poljske, romske, rumunjske, rusinske, ruske, ukrajinske, turske, vlaške i židovske manjine.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković, Gordan Jandroković i predsjednik Zoran Milanović na obilježavanju obljetnice Bljeska - 1 Na obilježavanju Bljeska FOTO Pogledajte kako je prošao susret Plenkovića i Milanovića

8:14 HDZ i Domovinski pokret bi do kraja tjedna mogli završiti s pregovorima i potpisati koalicijski sporazum na kojem bi se temeljila iduća vlada, doznaje Jutarnji list od dobro upućenih izvora.

DP je navodno iznio više tematskih područja koja, ako se rasporede po ministarstvima, znače interes za preuzimanje šest ministarstava, ako ne i više. Jutarnji piše da su razgovarali s više političara koji imaju dobar uvid u tijek pregovora i da se pokazalo da su točna nagađanja da bi DP u budućoj vladi mogao preuzeti novoformirani resor koji se bavi demografijom te da su zainteresirani za resor poljoprivrede i energetiku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene