Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Atentat u Slovačkoj

VIDEO Slovački premijer operiran: Njegov zamjenik otkrio nove detalje o Ficovu stanju

Aktualno Galerija Izvanredna vijest Izvanredna vijest Foto: DNEVNIK.hr Uhićen muškarac nakon napada na slovačkog premijera Uhićen muškarac nakon napada na slovačkog premijera Foto: Reuters Robert Fico Robert Fico Foto: Afp Robert Fico Robert Fico Foto: Afp +3 Atentat na slovačkog premijera Galerija 1/8 >>
Slovački premijer Robert Fico upucan je nakon sjednice vlade. Ustrijeljen je s nekoliko hitaca u prsa i trbuh. Hitno je helikopterom prevezen u bolnicu i stanje mu je jako teško.

 

  • Robert Fico ranjen u atentatu

  • Napadač je uhićen

  • Slovački premijer u bolnici

  • Premijer je operiran

Tijek događaja pratite ovdje: 

 

00:19 Iz Bratislave za Večernje vijesti Nove TV javio se reporter Marko Stričević.

"Premijer je u jako teško stanju, liječnici se i dalje bore za njegov život. Operacija je trajala tri i pol sata, neizvjesno je kako je prošla. Stanje je i dalje kritično. Oporba je izrazila žaljenje, iako je sustavno napadana od strane vlasti da je ona skrivila atmosferu koja je dovela do ovakvog napada. Fico je primio pet metaka, u nogu, ruku i trbuh, čini se da je to najkritičnije mjesto u koje je ranjen. Oporba je otkazala zakazani prosvjed za slobodu javnog medija. Kad je riječ o počinitelju, on je 71-godišnji Juraj Cintula, bivši zaštitar, koji je nakon odlaska iz službe zadržao pravo nošenja oružja. Bio je provincijski pjesnik. Medijima kruži snimka na kojoj on navodno govori o razlozima, no puno je teorija i dezinformacija. Prva je bila da je on član glavne oporbene stranke, zatim da je riječ o simpatizeru, a sada ne piše ni o tome. Sada je mađarski istraživački novinar otkrio da je 2016. počinitelj veličao militantnu prokremaljsku skupinu. Istraga još traje", rekao je reporter.

22:50 "Fico je operiran", rekao je izvor slovačkom portalu Aktuality.sk. Taj portal tvrdi da je Ficovo stanje stabilno. No, te informacije nisu službeno potvrđene.

22:00 Zamjenik slovačkog premijera rekao je za BBC kako vjeruje da će premijer Robert Fico preživjeti i da više nije u životnoj opasnosti. Tomas Taraba također je kritizirao oporbene stranke, optužujući ih da koriste "lažne narative" i prezentiraju Fica "skoro kao čudovište"-

"Bio sam jako šokiran, srećom, koliko ja znam, operacija je dobro prošla - i pretpostavljam da će preživjeti. Trenutno nije u životnoj opasnosti", rekao je. Rekao je da je muškarac pucao iz velike blizine.

"Premijer je teško ozlijeđen, jedan metak mu je prošao u trbuh, a drugi ušao zglob. Odmah je prevezen u bolnicu, a zatim na operaciju”, rekao je Taraba.

 21:45 Slovački televizijski kanal JOJ objavio je kako policija ispituje suprugu napadača na Fica, prenosi Guardian.

21:00 Analitičarka Nove TV i urednica redakcije vanjske politike Ivana Petrović komentirala je atentat na slovačkog premijera.

20:47 Juraj Cintula, atentator na slovačkog premijera Roberta Fica, u prvom iskazu na policiji rekao je da je to učinio jer se ne slaže s politikom slovačke vlade.

20:45 U Dnevniku Nove TV gostovao je stručnjak za sigurnost Bono Marjanović koji se komentirao atentat na premijera Roberta Fica koji se u srijedu dogodio u Slovačkoj.

20:40 Slovački ministar obrane Robert Kaliňák rekao je za medije da operacija i dalje traje.

"Borba za život premijera i dallje traje. Ovo je jako težak dan. Prema informacijama kojima raspolažemo, on je nakon nekoliko prostrijelnih ozljeda zadobio tešku politraumu i njegovo je zdravstveno stanje izuzetno teško", rekao je, dodavši da operacija traje više od tri sata.

19:15 Pucnjava se dogodila tri tjedna uoči europskih izbora. I u napetoj i podijeljenoj političkoj okolini. Što se već vidjelo po izjavi Ficovog stranačkog kolege. Koji se obrušio na medije i oporbu.
"Vi, liberalni mediji, politička oporba. Kakvu mržnju širite protiv Roberta Fica. Taj bijes, ta mržnja je rezultat vašeg djelovanja. Robert Fico je četverostruki premijer, a on se danas bori za život", rekao je Ľuboš Blaha, član slovačkog parlamenta (SMER).

Baš se po ovakvim izjavama vidi da će se podjele u slovačkom društvu još više produbiti - poručio je u razgovoru za Novu TV slovački novinar Andrej Matišak.

"Želim naglasiti da su prije svega vladajuće stranke koristile retoriku podjele godinama. I to je očito problem. Ne bih se čudio da bi napadač u nekom trenutku mogao reći da se ne slaže s političkim stajalištima Roberta Fica. Ali, ne bih se čudio ni da su motivi potpuno drugačiji. Ne znam, poput ekonomske situacije. Ili bi mogao biti psihološki problem", rekao je Matišak za Dnevnik Nove TV.

18:25 Na službenom Facebook profilu o atentatu na Roberta Fica oglasio se i hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

"Najoštrije osuđujem napad na slovačkog premijera Roberta Fica, to što se danas dogodilo u srcu Europe strašno je i godinama nije viđeno. Premijeru Ficu, kojega dugo poznajem i cijenim kao prijatelja hrvatskog naroda, želim brz oporavak i nadam se da će uskoro moći nastaviti služiti svom slovačkom narodu. Izražavam svoju solidarnost sa Slovačkom Republikom i njenim građanima u ovim teškim trenucima", napisao je Milanović.

18:20 Kako javljaju slovački mediji, još uvijek traje operacija premijera Fica.

18:00 Tko je Robert Fico, slovački premijer proruskih stavova pogledajte OVDJE.

17:30 Društvenim mrežama se širi trenutak atentata na slovačkog premijera Roberta Fica.

17:24 Prema prvim neslužbenim informacijama koje je objavio slovački portal SME, a i neki drugi slovački mediji napadač na Fica 71-godišnji je književnik Juraj Cintula. Oni tvrde da je to potvrdio policijski izvor. Riječ je o 71-godišnjem književniku, osnivaču Književnog kluba Duha i članu Društva slovačkih književnika.

17:00 "Retorika puna mržnje kojoj svjedočimo vodi u postupke pune mržnje. Molim vas, zaustavimo to", izjavila je predsjednica Slovačke. Fizički napad na premijera prije svega je napad na osobu, ali i na demokraciju", rekla je Zuzana Čaputova.

Prema njezinim riječima, svako nasilje je nedopustivo te je pozvala da se spriječi njegovo širenje u društvu. U izjavi je zamolila ljude da razmišljaju o onom najvažnijem, da se Robert Fico što prije oporavi.

16:58 Novoizabrani slovački predsjednik Peter Pellegrini kaže da je pokušaj atentata na Roberta Fica "prijetnja svemu što je dosad krasilo slovačku demokraciju". 

"Užasnut sam kuda može dovesti mržnja prema drugom političkom mišljenju. Pokušaj atentata na jednog od najviših ustavnih dužnosnika prijetnja je bez presedana slovačkoj demokraciji", rekao je u objavi na X-u.

16:50 Kako tvrdi slovački portal Pravda napadač je dozivao Roberta Fica da mu priđe prije atentata rekavši mu "Robo, dođi ovamo", nakon čega ga je tri puta ustrijelio.

16:45 "Napad na Roberta Fica je zastrašujuć", rekao je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski te dodao "Oštro osuđujemo ovaj čin nasilja protiv premijera naše susjedne partnerske države. Treba učiniti sve kako bi se osiguralo da nasilje ne postane norma ni u jednoj zemlji".

Poruku podrške Ficu poslao je mađarski premijer Viktor Orban.

"Molimo se za njegovo zdravlje i brz oporavak! Bog blagoslovio njega i njegovu zemlju".

16:40 Hrvatski predsjednik Vlade Andrej Plenković oglasio se na X-u povodom atentata na slovačkog kolegu 

"Duboko sam potresen viješću o napadu na premijera Roberta Fica. Oštro osuđujem ovaj užasan čin nasilja. Naše su misli s premijerom Ficom, njegovom obitelji i slovačkim narodom", rekao je Plenković.

16:22 U 17:00 održat će se konferencija za novinare ministarstva zdravstva, unutarnjih poslova i glavnog ravnatelja policije. Bit će to u Banskoj Bistrici gjde je Fico premješten na u bolnicu. Prije njih, u 16:45 najavljena je izjava slovačke predsjednice na odlasku Zuzane Čaputove.

16:20 Prema posljednjim informacijama, na Roberta Ficu pucao je 71-godišnjak iz Levica.

16:10 Robert Fico se nalazi u životnoj opasnosti, priopćio je ured slovačke vlade putem njegova služebnog Facebook profila.

"Na Fica je danas izvšen atentat. Ustrijeljen je više puta i trenutno je u životnoj opasnosti. U ovom trenutku se helikopterom prevozi u Bansku Bistricu, jer bi put do Bratislave trajao predugo. Sljedećih nekoliko sati bit će ključno", stoji u objavi.

Ranije je glasnogovornica bolnice Handlova, gdje je Ficu pružena prvotna pomoć zbog rana od vatrenog oružja, rekla je da je on bio pri svijesti kada je tamo stigao

16:05 Atentata na slovačkog premijera osudila je i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

"Oštro osuđujem podli napad na premijera Roberta Fica. Ovakvim činovima nasilja nema mjesta u našem društvu i oni potkopavaju demokraciju, naše najdragocjenije opće dobro. Moje su misli s premijerom Ficom i njegovom obitelji", napisala je Von der Leyen na X-u.

16:00 Glasnogovornica bolnice kaže da su životne funkcije Roberta Fica stabilizirane nakon ranjavanja vatrenim oružjem. Glasnogovnornica je također za Sky News potvrdila da je bio pri svijesti kada je prevezen u bolnicu.

15:50 Svjedokinja je izjavila da je čula tri ili četiri pucnja i vidjela kako Fico pada na tlo. Vidjela je rane na njegovoj glavi i prsima. Drugi mediji prenose da je pogođen u abdomen.

15:40 "Šokiran sam i zgrožen atentatom na premijera Roberta Ficu u Handlovi. Nedvosmisleno i oštro osuđujemo svako nasilje", rekao je Michal Šimečka iz opozicijske stranke Progresivna Slovačka.

15:25 Na društvenim mrežama objavljena je snimka kako ranjenog slovačkog premijera tjelohranitelji unose u automobil.

15:22 Objavljene su prve snimke uhićenja atentatora na premijera Slovačke Roberta Ficu.

Slovački premijer je u bolnici Robert Fico Foto: Afp

15:20 Policija je privela osumnjičenog za atentat na slovačkog premijera Roberta Ficu. Svjedok je za Reuters rekao da je čuo nekoliko pucnjeva i vidio muškarca kojeg privodi policija.

15: 15 Slovački premijer Robert Fico ustrijeljen je i ranjen u atentatu.

Fico je upucan s četiri hica nakon sastanka vlade, izvijestila je u srijedu novinska agencija TASR i citirala potpredsjednika parlamenta Lubosa Blahu koji je rekao da je Fico upucan i ozlijeđen. 

Incident se dogodio u gradu Handlova, oko 150 kilometara sjeveroistočno od glavnog grada Bratislave. Osumnjičenik je priveden.

Slovački premijer je u bolnici Uhićen muškarac nakon napada na slovačkog premijera Foto: Reuters

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene