Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na misnom slavlju

Nadbiskup Uzinić u propovijedi se dotaknuo i BBB-a: "Ne možemo ih jednostavno proglasiti huliganima"

Mate Uzinić
Mate Uzinić Foto: Damir Skomrlj / CROPIX
Riječki nadbiskup Mate Uzinić poručio je na blagdan Velike Gospe da je puno poruka koje možemo izdvojiti iz života i sudbine Majke Božje te je izdvojio dvije - da Gospa uči o važnosti poniznosti u ljudskim životima i svojom poniznošću nas usmjerava prema onome što je bitno.

Riječki nadbiskup Mate Uzinić je u propovijedi na večerašnjem misnom slavlju u Svetištu Majke Božje Trsatske rekao kako za Gospu nije bitno ono što ona čini i može činiti, nego ono što u njoj i po njoj čini Bog, bitan joj je odnos s Bogom, njegova volja.

Ona pokazuje i da joj je bitan i čovjek, njegovo dobro, nerođeni u utrobi i čovjek kojemu hrli, koji je potreban njezine pomoći, dodao je.

Naglašava kako je naš bližnji svatko tko je potreban, onaj koji još nije rođen i kojemu smo dužni pružiti zaštitu i štititi pravo na život, kao što su naš bližnji i žene izložene nasilju, unutarnjim i vanjskim pritiscima, koje nažalost pritisnute okolnostima ponekad donose odluku da život prekinu, rekao je nadbiskup Uzinić.

Pročitajte i ovo Političari na godišnjem odmoru U nove radne pobjede Plenković i Milanović na godišnjem: Jedan hakla, drugi vrti pedale i priča s čovjekom koji ne zna tko je on

Ne možemo Bad Blue Boyse proglasiti huliganima 

Naglasio je kako nam je bližnji član obitelji ili susjed koji je upao u probleme, migrant koji traži bolji život, mladi koji trebaju pomoć, koji se gube zarobljeni ovisnošću o alkoholu, drogi, kocki…

"Iako možda navijamo za Rijeku ili neki drugi klub, a možda smo čak i pripadnici Armade ili neke druge navijačke skupine, bližnji su nam i Bad Blue Boysi koji su zbog svoje vlastite nepromišljenosti i loših odluka koje su donijeli, kao i tragedije koje se dogodila smrću jednog navijača grčkog AEK-a završili u grčkim zatvorima i koje zato ne možemo jednostavno proglasiti huliganima perući ruke od njihove sudbine, kao što nam je bližnji i spomenuti poginuli navijač i njegova obitelj, ali i njegovi klupski prijatelji koji ipak zaslužuju naše žaljenje i suosjećanje, a svima im je potrebna i naša molitva", rekao je u propovijedi Uzinić.

Pročitajte i ovo Velika Gospa u Mariji Bistrici - 3 Blagdan Velike Gospe VIDEO Mnoštvo vjernika u Mariji Bistrici: "Cijeli grad izgleda kao veliki sajam na otvorenom"

Ne treba nam podjela na naše i njihove 

Nadbiskup Uzinić smatra da nam u svemu tome najmanje treba podjela na naše i njihove, na Grke i Hrvate, koja nikad i nikome nije donijela ništa dobra.

Naglasio je da je bližnji i onaj koji dijeli naše stavove, pripada istoj Crkvi, narodu, stranci, kao i onaj koji nije "naš", koji drugačije misli, vjeruje, živi.

"Bilo bi veoma bitno da nam svima, osobito onima koji imaju posebnu odgovornost u društvu, postane jasno da je za opstanak našeg naroda važniji i demografski oporavak o kojemu se malo govori, od ekonomskog o kojemu se stalno govori", rekao je riječki nadbiskup.

"Želio bih jasno reći da smo kao riječka Crkva prošli i prolazimo određenu krizu zato što su neki svećenici iznevjerili svoju svećeničku službu",  rekao je također nadbiskup Uzinić. Naglasio je kako su se s time otvoreno suočili i upoznali javnost, ali da ne mogu dopustiti da se zbog zlodjela pojedinaca Crkvu onemogući u poslanju i nastavi s glasinama i poluistinama optuživati većinu svećenika koji predano nastoje vršiti svoje poslanje unatoč svojim slabostima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene