Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Prijavili nepravilnosti

Udruge: 'Na biračkim popisima ima i pokojnih'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više je građana prijavilo Udruzi 'U ime obitelji' kako se na biračkim popisima na biračkim mjestima nalaze pokojnici, priopćila je u nedjelju navečer Udruga 'U ime obitelji'.

Udruga tvrdi i kako će na biračkom mjestu u Zagrebu, radi 21 listića viška u kutiji, biti vjerojatno potrebno ponoviti glasovanje.Na nekoliko mjesta promatrači su dojavili kako su promatrači političkih stranaka potpisali bjanko zapisnike, navodi "U ime obitelji".

Pročitajte i ovo Biralište Izdali priopćenje O problemima s osobnim iskaznicama prilikom glasanja oglasio se MUP Problemi s popisom birača moraju po plave potvrde "Ljudi su bijesni. Opća ludnica je na općini": Imaju važeće osobne, a nisu na popisu birača

U priopćenju Udruga napominje kako je primila do 20 sati izvješće od svojih promatrača sa 105 biračkih mjesta. Te podatke s terena uspoređuje s rezultatima koje objavljuje Državno izborno povjerenstvo (DIP) te i na taj način nadzire regularnost izbora.

Udruga GONG posebno ističe nekompetentnost, nemar i neosjetljivost pojedinih članova biračkih odbora što je posljedica njihove nedovoljne educiranosti. Međutim ocjenjuju da su izbori za predsjednika Republike prošli uglavnom u demokratskoj atmosferi, ali i u znaku brojnih dojava građana.

Pogledajte rezultate nakon 99 posto obrađenih biračkih mjesta

Primjerice, pojedini birački odbori nisu informirali birače koji nisu na popisu birača da imaju pravo glasati uz potvrdu. U jednom takvom slučaju u Zagrebu, birački odbor je reagirao i biračicu pronašao u popisu birača tek na pozivanje biračice na poznanstvo s ministrom uprave, upozorava GONG.

Građani su dojavili više slučajeva već zaokruženih birača kao posljedica grešaka prilikom zaokruživanja, primjerice u Splitu i Zagrebu. Građani su javljali i česta odbijanja zahtjeva birača za dolaskom u kućni posjet i to na grub i neodgovarajući način.

Iako su prema zakonu članovi biračkih odbora nestranačke osobe, GONG je zaprimio više prijava o stranačkim osobama koje su prepoznate u nekim lokalnim sredinama, primjerice u Jasenovcu, Vinkovcima, Pirovcu, Marjancima, Gojanecu i drugima.

GONG-u je dojavljeno da birački odbor u Ivancu nije omogućio promatranje promatračima HDZ-a, dok su promatrači Živog zida iz Končanice dojavili probleme u komunikaciji s općinskim izbornim povjerenstvom.

Također je dojavljeno više slučajeva nedozvoljenog utjecaja pojedinih promatrača HDZ-a na birače u Zagrebu i Nuštru. Tako su građani dojavili da su predstavnici HDZ-a stajali pored nekih biračkih mjesta, navodeći primjere poput mjesta Ričine – Zadar i u Brezovici, gdje je bilo nagovaranja na glasanje za Kolindu Grabar Kitarović.

Posebno se ističu dojave koje ukazuju na izostanak sustavne politike angažiranja kvalificiranih nezaposlenih osoba u biračkim odborima.Umjesto nezaposlenih, u biračkim odborima lakše su se našli predstavnici lokalne samouprave i političkih stranaka te članovi njihovih obitelji.

Brojni upiti građana ukazuju da nisu bili adekvatno informirani o rokovima za prijavu glasanja izvan mjesta prebivališta, ni o predviđenom postupku glasanja uz potvrdu na dan izbora ako se ne nađu na popisu birača zbog isteka važenja osobne iskaznice.

Birači kojima je promijenjena lokacija biračkog mjesta, također nisu bili kvalitetno informirani o novim adresama biračkih mjesta.

Što se tiče kršenja izborne šutnje, GONG je zaprimio brojne pritužbe na telefonsko nazivanje birača iz izbornih stožera, ponajviše HDZ-a i Ive Josipovića, na slanje sms poruka za "pravi put" Ive Josipovića, "na izbore" u ime Ivana Vilibora Sinčića slale su se e-mail poruke, te na glasanje "za Kolindu" s potpisom HSS-a.

Više se građana žalilo na agitiranje kandidata Sinčića putem Facebook stranice, ali i na reagiranje samih građana putem društvenih mreža, uključujući vrijeđanje pojedinih kandidata i pozive na bojkot. To nije zakonom zabranjeno, no svakako odskače od načela izborne šutnje, ističe GONG.

Iskustvo GONG-a na izborni dan snažan je podsjetnik da građani traže i trebaju kvalitetno informiranje i sposobna izborna tijela koja će im jamčiti puno ostvarenje biračkog prava, pri čemu su najslabija karika birački odbori, kaže se u priopćenju. (Hina)  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene