Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Procurila snimka

Uznemirujući prizori: Tijela poredana na podu mrtvačnice u bolnici Sveti Duh, oglasilo se i Ministarstvo

KB Sveti Duh
KB Sveti Duh Foto: Marko Todorov / CROPIX
Snimka za koju autor tvrdi da je stara nešto više od dva tjedna prikazuje posmrtne ostatke poredane na podu mrtvačnice u bolnici Sveti Duh u Zagrebu.

Uznemirujuća snimka stara dva tjedna, prema tvrdnjama autora, prikazuje posmrtne ostatke preminulih pacijenata poredane na podu mrtvačnice u bolnici Sveti Duh u Zagrebu.

Najmanje sedam tijela na podu je Zavoda za patologiju, a još četiri pokrivena su plahtom na bolničkim transportnim kolicima. Na snimci su i zatvoreni hladnjaci.

Uznemirujuću snimku od čitatelja je dobio portal Index.

Bolnica nije demantirala snimku

Iz ravnateljstva KB-a Sveti Duh, kako navodi portal, nisu demantirali snimku, već navode da zbog nedovoljnog broja hladnjaka tijela preminulih moraju privremeno smještati u mrtvačnicu.

"Zgrada u kojoj se nalazi Zavod za patologiju i citologiju je izgrađena u lipnju 2018. godine. U mrtvačnici je 12 hladnjaka za smještanje tijela pokojnika. To je za našu bolnicu nažalost već tada, u trenutku projektiranja, bilo premalo", navode u odgovoru u KB-u Sveti Duh.

Pročitajte i ovo Vili Beroš O ostavci, mandatu... Beroš o slučaju u Sisku: "Zgrožen sam fotografijom, u bolnici je bilo slobodnih kreveta"

"Prema našim saznanjima, u tijeku je postupak nabave glavnog projekta adaptacije i nabava hladnjaka. Predviđena adaptacija proširit će prostor mrtvačnice za dodatnih 40-ak kvadratnih metara u kojima će biti smješteno ukupno 27 hladnjaka za pohranu tijela pokojnika", dodaju u odgovoru u bolnici.

Ističu kako je u ožujku obavljen inspekcijski pregled Službe sanitarne inspekcije Državnog inspektorata te da nisu utvrđene nikakve nepravilnosti, kao ni prilikom inspekcijskog pregleda 4. travnja 2023. godine.

Odgovor Ministarstva zdravstva

Ministarstvo zdravstva u svojem odgovoru ističe kako je ovo krajnje neprimjereno i nehumano zbrinjavanje posmrtnih ostataka u Zavodu za patologiju zagrebačke bolnice.

Ovo nije prva predstavka koju su zaprimili zbog nehumanih uvjeta za rad na Zavodu za patologiju u toj bolnici. Navode da se u predstavkama navodi da klima i ventilacija ne rade dvije godine, pa je ugroženo zdravstveno stanje zaposlenih.

Pročitajte i ovo Manjak postelja u sisačkoj bolnici - 1 Sisačka bolnica Tvrde da imaju manjak kreveta, ali iz Ministarstva poručuju: "Zadnje preusmjeravanje pacijenta zabilježeno je 10. kolovoza prošle godine"

"Dodatno se iznosi činjenica da preminuli pacijenti leže u Zavodu, jedan 14 mjeseci, drugi 9 mjeseci, koji su u raspadnutom stanju, što je rezultiralo neizdrživim smradom u prostoru bez ventilacije što ne odgovara primjerenim uvjetima za rad", dodaju iz ministarstva i ističu da se dodaje problem nedostatka frižidera, zbog čega preminuli leže po dva-tri dana na podu mrtvačnice u kojoj temperatura doseže 25 stupnjeva.

"S obzirom na sve navedeno, Ministarstvo zdravstva promptno je obavijestilo ravnateljicu KB-a Sveti Duh da je dužna u suradnji s tijelima ustanove i osnivačem, Gradom Zagrebom, spomenute probleme rješavati te su predstavke također ustupljene sanitarnoj inspekciji koja djeluje u sklopu Državnog inspektorata Republike Hrvatske", navode u ministarstvu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene