Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobila i rane

"Vezali su baki ruke u zrak, a ona je nepokretna!" Obitelj optužila Zaraznu za nehumani tretman bake, oglasila se i bolnica

Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević
Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Foto: Goran Mehkek/Cropix
Jednoj starijoj ženi u Zaraznoj bolnici u Zagrebu vezali su ruke u zrak i tako ju je obitelj zatekla da spava. Ističu kako je to nehumano ponašanje, a ravnateljica Klinike Alemka Markotić smatra kako ne zvuči vjerojatno da se to dogodilo. No obitelj ima fotografije.

Ženi (89) vezali su ruke u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu. Šokantne prizore mobitelom je zabilježila obitelj nesretne žene.

"Nikad nisam doživjela tako nehumano ponašanje. Još su nam govorili da je baka luda, no vezanje nas je najviše dotuklo, to je krajnje nehumano. Ona je nepokretna, rekli su nam da je nemirna i da su je zato vezali, no valjda postoji neki drugi način, a ne da joj vežu ruke u zraku. Ako već vežu ruke, onda se vežu uz tijelo, ovo je samo naštetilo njezinim ramenima", rekla je za 24 sata unuka.

Uz to, dodaje unuka, baka je u bolnici dobila i trombozu pluća na oba plućna krila. "Dobila je i rane jer je nisu adekvatno presvlačili, odnosno mijenjali pelene", istaknula je.

Obitelji nisu dali da posjećuje baku zbog straha od mogućeg prenošenja koronavirusa. Vidjeli su da baka nema zubnu protezu, a kada su pitali medicinsku sestru - dobili su samo odgovor: "Ne znamo."

Liječnica je dopuštala samo pozive, od 13 do 15 sati. "Na pitanje jede li, pije li, daju li joj lijekove, na to nam nije odgovorila, već je samo šutjela", prepričala je shrvana unuka za 24 sata.

Pročitajte i ovo Tomislav Dujmenović i pacijentice sisačke bolnice Beroš šalje inspekciju Konačno objavljeni rezultati nadzora u sisačkoj bolnici, ali i dalje nema jednog važnog objašnjenja

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić za 24 sata rekla je da rade na odgovoru te da "iz upita ne zvuči vjerojatno da se takvo nešto dogodilo".

Iz Ravnateljstva bolnice rekli su da po Zakonu o zaštiti osobnih podataka, Zakonu o zaštiti prava pacijenata te Zakonu o podacima i informacijama i zdravstvu ne mogu otkrivati detalje situacije bez privole pacijenta ili zakonskog skrbnika.

"Ističemo kako u Klinici za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' postoje dokumenti koji uređuju potrebu za humanom fiksacijom bolesnika, kao i jasne upute o posjetima bolesnicima tijekom bolničkog liječenja te su svi djelatnici Klinike u obvezi njihova pridržavanja", odgovor je bolnice.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene