Obavijesti Video Pretražite Navigacija
čeka se stambena strategija

Mladi sve teže do prve nekretnine, reporter izračunao kad i što točno mogu kupiti

Aktualno Galerija Zgrada - 1 Zgrada - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Zgrada - 2 Zgrada - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Zgrada - 3 Zgrada - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Zgrada - 4 Galerija 1/4 >>
Kako se izbori bliže, svi govore o demografiji. Prošli tjedan na Vladi je usvojen nacrt Strategije demografske revitalizacije. Na 206 stranica dokumenta, stambenom zbrinjavaju posvećene su svega tri. Dok mladi danas sa svojim plaćama nemaju ni za garažu, reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš izračunao je kad bi i što mogli kupiti.

Kupnja nekretnina mladima je znanstvena fantastika, pogotovo uz obalu. Kad su nam nekretnine u godinu dana najviše poskupjele u Europi, stanje nije ništa bolje ni na kontinentu. Prosječna cijena kvadrata iznosi 3223 eura.

"Teško, teško. Danas su takve varijante u bankama da si s nekakvom prosječnom plaćom možeš priuštiti balkon", komentirao je Ivan iz Zagreba.

Pročitajte i ovo Gabrijela Kišiček i voditelji Dnevnika Nove TV - 1 Secirala komunikaciju Komunikacijska stručnjakinja o prepucavanju predsjednika i premijera: "Takva komunikacija stvara percepciju nestabilnosti države"

"Prosječni Hrvat može opteretiti kreditom trećinu prosječne plaće, što znači da na 30 godina može dignuti kredit u iznosu od 82 tisuće eura.

Zamislimo da živi sa suprugom i ima 30 godina i tek rođeno dijete. Taj će kredit otplatiti 2054. i ukupno platiti više od 144 tisuće eura.

Njihovo dijete do isplate kredita završit će fakultet i imati pet godina radnog staža. U Hrvatskoj će se promijeniti osam premijera i šest predsjednika. Luka Modrić imat će 68 godina. I što za taj novac mogu dobiti? U prosjeku 25 i pol kvadrata", slikovito je objasnio reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš.

U oglasnicima je 100-tinjak takvih stanova. Resorni ministar uvjerava da će uskoro biti bolje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Suđenje direktoru Isplivali novi detalji o trovanju kajmakom koji je proizvodio Srbin: Ljudi umirali u najgorim mukama, a ostali će imati doživotne posljedice

"Do kraja ožujka predstavit ćemo tu nacionalnu stambenu strategiju", najavio je ministar graditeljstva Branko Bačić.

Prema strategiji išlo bi se na subvencioniranje najma, država bi gradila stanove za mlade po povoljnijim uvjetima, a nadaju se i modelu po kojem bi mladima otvorili vrata već izgrađenih praznih stanova. Konkretnijih detalja zasad nema.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene