Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki rizici

VIDEO Što je parkour? Opasna disciplina zbog koje je poginuo nesretni maturant u Pragu

Parkour
Parkour Foto: Afp
Policija je istražujući tragičnu smrt 17-godišnjeg maturanta otkrila da je vjerojatno riječ o nesretnom slučaju - mladić je navodno poginuo izvodeći parkour. Riječ je o disciplini s naglaskom na učinkovitosti, a trebala bi omogućiti sigurno kretanje od točke A do točke B.

Nastavljena je istraga tragične smrti 17-godišnjeg učenika srednje škole iz Poreča koji je u subotu preminuo na maturalnom putovanju u Pragu. Rezultati očevida pokazuju kako je riječ o nesretnom slučaju te da je maturant vjerojatno pokušao izvesti parkour. Iako su se mnogi zapitali o čemu je točno riječ, moguće je da su već vidjeli nekoga dok se bavio tom disciplinom.

Pročitajte i ovo Tragično maturalno putovanje u Prag - 5 Završen očevid Smrt maturanta u Pragu: Policija otkrila kako je došlo do tragedije

Parkour je fizička disciplina treninga s ciljem slobodnog i sigurnog kretanja kroz bilo koji teren na što efikasniji način koristeći samo svoje tijelo. Disciplina uglavnom uključuje trčanje, skakanje, penjanje i četveronožno kretanje.

Drugim riječima, kako bi osoba što prije došla s vrha jedne na vrh druge zgrade, neće se spustiti u prizemlje jedne i popeti na vrh druge, već će skočiti s krova na krov. Bazični primjer parkoura bio bi kada netko umjesto spuštanja niz stubište sklizne po ogradi.

Pročitajte i ovo Krešimir Bronić Pao s visine Nakon tragedije u Češkoj porečki srednjoškolci vratili se kući. Potreseni ravnatelj: "To se dogodilo u klubu gdje su bili svi učenici, profesori i vodiči"

U praksi se parkour fokusira na razvoj temeljnih atributa potrebnih za takvo kretanje, što uključuje funkcionalnu snagu i kondiciju, ravnotežu, prostornu svijest, koordinaciju, preciznost, kontrolu i kreativnu viziju. Sport stoga nije natjecateljski orijentiran, već se fokusira na razvoj sebe i vlastitih sposobnosti.

Važan je element poštivanje okoline i njezinih uvjeta. Loša procjena situacije može biti iznimno opasna. Unatoč rizicima koje nosi, disciplina posljednjih desetljeća ima sve veću popularnost, velikim dijelom i zbog filmova i računalnih igrica.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene