Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliko slavlje

Manifestacija Štorije Dioklecijana u Split: Za cara je ovoga puta izabran - Filipinac

Aktualno Galerija Manifestacija Štorije Dioklecijana Manifestacija Štorije Dioklecijana Foto: DNEVNIK.hr Ivan Vatavuk, Manifestacija Štorije Dioklecijana Ivan Vatavuk, Manifestacija Štorije Dioklecijana Foto: DNEVNIK.hr Sofija Preljvukić, reporterka Dnevnika Nove TV Sofija Preljvukić, reporterka Dnevnika Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Rimska legija u Splitu - 3 Rimska legija u Splitu - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Rimska legija u Splitu - 2 Galerija 1/6 >>
Split ovih dana slavi cara Dioklecijana, iz čije je palače nikao grad. Trodnevna fešta, Štorije Dioklecijana, završava u subotu navečer defileom starorimske postrojbe ulicama u centru grada. No, cijeli dan rimski vojnici vodili su gradom turiste, a za cara Dioklecijana je ovoga puta izabran - Filipinac. Split ni s prvim danima rujna ne gubi turistički ritam. Reporterka Dnevnika Nove TV Sofija Preljvukić donosi detalje.

Pun Peristil turista uvijek iznova oduševljen rimskom legijom, ali s balkona se jutros u ulozi cara Dioklecijana iznimno obratio Filipinac Bernard. Kuhar je u baru na Peristilu, pa su se ovako odužili njemu i brojnim Filipincima koji već rade u Splitu. Ali zato je careva supruga sasvim domaća cura Antea, koja svoju ulogu pred turistima igra cijelo ljeto. "Pa jesam ponosna sam, stvarno je lijepo makar na par minuta stati pred turiste i glumiti da si carica", rekla je.

Pročitajte i ovo Molitelji u Zagrebu i performans Tiha misa - 16 umjetnica najavila tužbu Pernar izazvao šokantni incident na Tihoj misi: "Moje grudi su moje grudi". Oglasio se na mrežama: "Ljevičarka je u panici"

Pročitajte i ovo Molitelji u Zagrebu i performans Tiha misa - 20 prva subota u mjesecu VELIKA FOTOGALERIJA Muškarci klečali u centru Zagreba i molili za žensku čednost: Pred njih je stala žena s krvavim nogama

Mnogi će i u subotu navečer biti u gradu jer rimske legije u punom sastavu defilirat će Splitom uz prizore iz života rimskih vojnika.

"Prilika Splićanima da se prisjete prošlosti svoga grada, grada koji je nastao prije 1700 godina, upravo kada je car Dioklecijan odlučio sagraditi svoju palaču", opisala je reporterka Dnevnika Nove TV Sofija Preljvukić. Razgovarala je i s autorom programa Ivanom Vatauvkom koji je najavio u subtu navečer "jedan mali spektakl. Pokušat ćemo predočit jedan djelić povijesti kroz prikaz četiri najmoćnija vladara tadašnjeg vremena… Nadam se da će svi ponijeti kući sa sobom djelić naše povijesti."

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene