Obavijesti Video Pretražite Navigacija
15.000 vozila na dan

Kako je Pelješki most olakšao sezonu na jugu, a skočila je i potražnja za nekretninama

Aktualno Galerija Turizam na Pelješcu, ilustracija - 1 Turizam na Pelješcu, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Turizam na Pelješcu, ilustracija - 2 Turizam na Pelješcu, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Turizam na Pelješcu, ilustracija - 3 Turizam na Pelješcu, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Turizam na Pelješcu, ilustracija - 4 Turizam na Pelješcu, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Turizam na Pelješcu, ilustracija - 5 Galerija 1/6 >>
Gužve je u subotu bilo i na Pelješkom mostu i pristupnim cestama. Nesreća koja se dogodila u tunelu Debeli brijeg nešto prije podneva usporila je promet. Gužve često znače i dobru sezonu, sezonu koja je pokazala koliko je Pelješki most olakšao život na jugu, ali i donio veće turističke prihode. Reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić donosi više detalja.

Kilometarske kolone na prilazu Pelješkom mostu, tri vozila stranih registarskih oznaka sudarila su se u tunelu Debeli brijeg, dvije osobe s teškim ozljedama prevezene su helikopterom u KBC Split, a ostali su zbrinuti u dubrovačkoj bolnici.

U kolovozu je Pelješkim mostom vozilo oko 15.000 vozila na dan - velik broj vozača ide prema Alabaniji i Crnoj Gori. Meira iz Slovenije ide u Crnu goru na odmor, dok Zvijezda iz Trogira ide češće do obale jer je brže nego prije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Podaci s oduzetih uređaja Otkriveno kako su Putin i Robin Hood dogovarali krijumčarenje droge: "180.000 eura za žbunje? Dozovi se pameti, molim te"

Pelješkim mostom od otvaranja prošle godine u srpnju do danas prošlo je dva milijuna i 900 tisuća vozila, nekim mjestima to je donijelo bolje turističke brojke, a porasla je i potražnja za nekretninama. "Traže se kuće za odmor u blizini mora, s bazenima igralištima i slično, te kuće za renovaciju. Svakako je došlo do porasta cijena otvaranjem mosta i Pelješac postaje sve atraktivniji", objašnjava Marko Kresić, agent za prodaju nekretnina.

Pa tako i Brijesta, koja je prije bila prometno odsječena, sada ima priliku za novi razvoj. U ovoj konobi izletnici su svakodnevica. Konobar Pave Šuman objašnjava da "nosimo riblju platu, orade, kozice, lignje, hobotnice i kamenice sa žara.. sve iz Brijeste domaće."

Pročitajte i ovo Ilustracija "zaradili" više od pola milijuna eura Policija i USKOK otkrili detalje velike akcije: 20 osoba osumnjičeno za preprodaju stotina kilograma droge

No kad nešto postane atraktivno, kreće i hrvatski stihijski razvoj. Pametno prostorno planiranje i očuvanje prostora treba biti prioritet jer upravo je zato Pelješac poseban. Vino, školjke i priroda ono su što privlači goste. Sve općine u ovoj godini bilježe turistički rast.

"Nama je obiteljski turizam primarni i dalje, ali sada vidimo da imamo veći broj gostiju koji dolaze preko dana, to je most donio. Prije se nitko nije išao ''zeltit'' do Pelješca na jedan dan", rekla je Bianca Jasprica, direktorica Turističke zajdenice Janjina.

OPG u Janjini ugostio je turiste iz svih krajeva svijeta, oduševljenje pelješkim vinima dijele i turisti iz SAD-a: "Baš smo bili na kušnji dingača, bilo je doista dobro, veselimo se i ovoj kušnji", rekao je John.

Vinari kažu da je sve veći broj domaćih gostiju, prodaja ide bolje jer nema granice. Jedan od njih, Ivan Bezek, objašnjava da "prije kad bi morali proći granicu s paketom vina, nije bilo baš ugodno, pitanja, ovo ono. Zadar, Split, Šibenik, dosta gostiju koje prije nismo imali."

Pročitajte i ovo Molitelji u Zagrebu i performans Tiha misa - 16 umjetnica najavila tužbu Pernar izazvao šokantni incident na Tihoj misi: "Moje grudi su moje grudi". Oglasio se na mrežama: "Ljevičarka je u panici"

Pred Pelješcem je prema svim najavama i dobra posezona, a uskoro će krenuti i trganje, berba grožđa, vrijeme koje je na Pelješcu itekako posebno, što će brojni gosti znati iskoristiti.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene