Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljedice

Zbog preleta preko Poljuda strogo kažnjena posada iz helikoptera: Dnevnik Nove TV doznaje tko je bio u letjelici u tom trenutku

Aktualno Galerija Kažnjena posada helikoptera - 6 Kažnjena posada helikoptera - 6 Foto: DNEVNIK.hr Kažnjena posada helikoptera - 5 Kažnjena posada helikoptera - 5 Foto: DNEVNIK.hr Kažnjena posada helikoptera - 4 Kažnjena posada helikoptera - 4 Foto: DNEVNIK.hr Kažnjena posada helikoptera - 3 Kažnjena posada helikoptera - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Kažnjena posada helikoptera - 2 Galerija 1/6 >>
Helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ), koji je prije dva tjedna preletio stadion Poljud tijekom utakmice 12. kola HNL-a Hajduk - Osijek prekršio je Pravilnik o letenju. Svim članovima posade izrečene su kazne. Više detalja donosi reporterka Dnevnika Nove TV Dina Ćevid.

Posada helikoptera, koji je preletio iznad Poljuda tijekom utakmice Hajduka i Osijeka, prekršila je propise, utvrdilo je Istražno povjerenstvo Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ). Svim članovima posade izrečene su kazne, a naknadno će se utvrđivati i njihova potencijalna stegovna odgovornost.

Dnevnik Nove TV doznao je i da u trenutku preleta u helikopteru više nije bio pacijent kojeg su hitno prevozili s Visa u Split.

Pročitajte i ovo Boris Vujčić Ima i dobrih vijesti Guverner HNB-a upozorio na rizike u vezi rasta inflacije

Pročitajte i ovo Ilustracija U rehabilitacijskim centrima Medicinska sestra ubijala pacijente u noćnim smjenama: "Optužbe su uznemirujuće, teško je to uopće shvatiti"

Pročitajte i ovo Ilustracija U njih uperili oružje Policajci upali u pogrešnu kuću i satima zatočene držali ženu s invaliditetom i njezinih četvero unuka

Helikopter HRZ-a, koji je prije dva tjedna preletio stadion Poljud tijekom utakmice 12. kola HNL-a Hajduk - Osijek prekršio je Pravilnik o letenju.

"(...) Istražno povjerenstvo Hrvatskog ratnog zrakoplovstva utvrdilo je kršenje propisa koji reguliraju letenje vojnih zrakoplova u Republici Hrvatskoj. Povjerenstvo je izreklo mjere zabrane letenja u trajanju od tri mjeseca svim članovima posade helikoptera iz 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, kao i uz to povezane financijske kazne. (...)", priopćio je Glavni stožer Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Iz MORH-a su potvrdili i da je helikopter bio na zadaći hitnog zračnog medicinskog prijevoza.

"(...) Radilo se o prevoženju pacijenta na ruti Vis-Split helikopterom HRZ-a koji je sletio na helidrom vojarne "Admiral flote Sveto Letica- Barba" u Lori obzirom na to da helidrom KBC Firule nije u funkciji. (...)", navodi Glavni stožer Oružanih snaga.

Pročitajte i ovo Prevencija raka prostate - 5 Iskorak RH u liječenju Podmukla bolest je najčešći uzrok smrti kod muškaraca, jedna stvar je ključna: "To mi je vjerojatno najbolji potez u životu"

No, u trenutku preleta nad Poljudom, helikopter nije bio na hitnom medicinskom letu jer je pacijent već bio zbrinut, doznaje novinarka Dina Ćevid.

Sa snimke utakmice vidljivo je da se helikopter pojavio iznad sjeverne tribine, preletio dužinom stadiona i preko južne tribine, odnosno da mu je putanja bila okomita na onu koju bi trebao imati da je letio prema Lori.

Pročitajte i ovo Predsjednica Europske komisije u posjetu Ukrajini - 2 Izvješće o napretku VIDEO Von der Leyen posjetila Ukrajinu: Hoće li EU upaliti zeleno svjetlo?

"Mislim da su to ozbiljne posade, koje su izvršile ozbiljan medicinski let izvršili i sletjeli na Loru. Vjerovatno su u povratku išli prema Divuljama i u preletu preko stadiona Poljud nikakvim svojim znakovima nisu odavali niti skretali pozornost, da bi na taj način dali neki signal potpore igračima Hajduka", kazao je umirovljeni vojni pilot i predavač na FPZ-u Vladimir Zarić.

Na Poljudu je bilo više od 20.000 ljudi. Kod dijela publike ovo je izazvalo oduševljenje, a kod dijela zbunjenost i strah. Odmah se postavilo pitanje sigurnosti gledatelja i igrača na stadionu koji je bio rasprodan.

Upitan jesu li ipak prekršeni propisi, Zarić je odgovorio: "Po meni nisu, mislim da je to bio najkraći put povratka na heliodrom Divulje, jedino ako im Kontrola leta ne kaže izbjegnite stadion."

Pročitajte i ovo Ilustracija Strašan zločin Traže bržu pravdu u slučaju koji je šokirao javnost: Svoju trudnu djevojku 37 puta ubo nožem

Utvrđivat će se i potencijalna stegovna odgovornost svih članova posade, a razmatraju se i ostale mjere prema osobama koje obnašaju zapovjedne dužnosti.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene