Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Doznaje Dnevnik Nove TV

Još 10 hrvatskih državljana u Gazi zatražilo pomoć: Žele napustiti ratno područje

Aktualno Galerija Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Foto: DNEVNIK.hr Vedrana Vedrana Foto: DNEVNIK.hr Gazi Gazi Foto: DNEVNIK.hr Amani el Balawi Amani el Balawi Foto: DNEVNIK.hr +4 Dolazak hrvatskih državljana - 1 Galerija 1/9 >>
Prva skupina od osmero hrvatskih državljana evakuiranih iz pojasa Gaze stigla je u Zagreb, a 14 ih treba stići u nedjelju. Dnevniku Nove TV potvrđeno je i da još 10 osoba s hrvatskom putovnicom želi napustiti Gazu od ukupno 25, koji su ondje ostali. Još nema potvrde informacije da je jedna hrvatska državljanka poginula. Više detalja donosi reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović.

Obitelji s djecom, nakon dugog i iscrpljujućeg puta, sletjele su u Zagreb. Njih osmero. Potreseni, iza sebe ostavili su užas rata, rodbinu.

"Prošli smo kroz užas, bombardiranje svega mogućeg - bolnica, škola... Strašno je. Ima jedna naša državljanka, prijateljica, poginula je prije nekoliko dana", opisala je Vedrana.

Govorili su o strahotama stradavanja civila, o pokušajima evakuacije.

"Bilo je vrlo vrlo teško. Hvala Bogu što smo stigli ovdje", ispričao je Gazi.

Pročitajte i ovo Ilustracija U rehabilitacijskim centrima Medicinska sestra ubijala pacijente u noćnim smjenama: "Optužbe su uznemirujuće, teško je to uopće shvatiti"

Amani el Balawi je stigla iz Beča kako bi dočekala oca, koji je bio na drugom letu.

"On ima puno braće i sestara ondje, otišao ih je posjetiti, naravno, nitko nije planirao što će se dogoditi iako su oni navikli , ali do ovih razmjera stvarno nikada", rekla je.

Uslijedila je velika neizvjesnost za obitelj. "Katastrofa, agonija, svaki dan, budite se s vijestima, spavate s vijestima, šaljete poruku, vidite da ne dobiva na WhatsApp, a pošto ga nisam mogla direktno zvati, to je katastrofa", dodala je.

Dok je čekala oca, kazala je, miješaju se i sreća i tuga. Ostaje im strepnja za rodbinu u Gazi.

"Sad samo možemo moliti. Oni nemaju kuda i oni zapravo ne žele ići nikuda. To je njihov dom, tako da su rekli da je možda i bolje da tamo ostanu pa što god da se dogodi nego da daju svoju zemlju nekome", zaključila je Balawi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Novi napad Razjareni opasni pas napao dvoje ljudi: Jedna osoba je čak pala kroz prozor

Još 25 ljudi s hrvatskom putovnicom ostalo je u pojasu Gaze, no kako doznaje Dnevnik Nove TV, još 10 ih je prijavilo namjeru da žele napustiti Gazu.

I dalje se provjerava informacija da je poginula hrvatska državljanka.

"Još uvijek se te informacije provjeravaju, dakle nemamo pouzdano saznanja koja bi mogli potvrditi ili kazati ime. Naši diplomati su u punom intezivnom radu da saznaju te informacije", kazao je premijer Andrej Plenković.

Spomenuo je i pomoć katarskog emira u posredovanju pri izvlačenju hrvatskih državljana - 14 njih trebali bi u Zagreb sletjeti sutra. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene