Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stravične brojke

Svećenici u Španjolskoj seksualno zlostavljali više od 200.000 djece

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Više od 200.000 maloljetnika možda su bili žrtve spolnog zlostavljanja svećenstva u Španjolskoj, pokazuje procjena koju je u petak objavilo neovisno istražno povjerenstvo o pedokriminalu u Katoličkoj Crkvi.

Više od 200.000 maloljetnika možda su bili žrtve spolnog zlostavljanja svećenstva u Španjolskoj prema izvješću neovisnog istražnog povjerenstva o pedokriminalu u Katoličkoj Crkvi.

Izvješće ne navodi točan broj, ali sadrži anketu koja je na zahtjev tog povjerenstva provedena među više od 8000 ljudi, a pokazuje da je 0,6 posto odraslih Španjolaca (gotovo 39 milijuna ljudi) reklo da su ih svećenici spolno zlostavljali dok su bili malodobni.

Pročitajte i ovo Ilustracija Satima ga tražili Tužan kraj za medu koji je zalutao na autocestu: "Bio je teško ozlijeđen, locirali smo ga termovizijskim kamerama"

Uz to, nešto manji broj Španjolaca (0,53 posto) rekao je da su ih kao djecu spolno zlostavljali laici koji su radili u vjerskim ustanovama.

Ove su procjene sadržane u izvješću što ga je u petak pučki pravobranitelj Angel Gabilondo predao Kongresu španjolskih zastupnika nakon završetka rada neovisnog povjerenstva, prvog takvog osnovanog u zemlji kako bi se utvrdili razmjeri pedokriminala u Crkvi.

Izvješće je kritično prema ponašanju Katoličke Crkve, čija je reakcija na slučajeve pedokriminala, navodi se, bila "nedovoljna".

Među mjerama ponuđenim u izvješću je i osnutak državnog fonda za isplatu odštete žrtvama.

Pročitajte i ovo Presuda Branimiru Glavašu - 1 Presuda za ratni zločin Obrazloženje presude Glavašu: "Uzeli smo u obzir da je izuzetno zaslužan za obranu grada"

Gabilondo je na konferenciji za novinare rekao da se slučajevi zlostavljanja odnose uglavnom na razdoblje "od 1970. do danas".

Španjolska, zemlja s jakom katoličkom tradicijom, dosad nije provodila neovisnu istragu o toj pošasti za razliku od Francuske, Njemačke, Irske i Sjedinjenih Država.

Istražno povjerenstvo se u svom radu oslanjalo na pravne i psihološke stručnjake te na iskaze samih žrtava.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene