Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Satima ga tražili

Tužan kraj za medu koji je zalutao na autocestu: "Bio je teško ozlijeđen, locirali smo ga termovizijskim kamerama"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Na autocesti A1 u petak ujutro uočen je medvjed. HAK je upozorio vozače da se na dionici ceste gdje je životinja prešla ogradu vozi uz ograničenje brzine. Medvjed je

HAK je jutros izvijestio o izvanrednoj situaciji na autocesti A1. Medvjed je uočen na 93. kilometru između čvorova Ogulin i Brinje. Radi sigurnosti, nekoliko sati tom se dionicom vozilo uz ograničenje brzine od 40 km/h.

Profesor na Veleučilištu Karlovac i stručnjak za medvjede prof. dr. sc. Đuro Huber jutros je sudjelovao u potrazi za medvjedom koji je viđen uz autocestu. Kako je rekao za Jutarnji list, kada su ga pronašli medvjed je već bio mrtav.

"Od vidljivih ozljeda imao je jednu slomljenu nogu, a unutrašnje ozljede ustanovit će se nakon autopsije", rekao je.

Pročitajte i ovo Ilustracija U jesen napadi sve češći Kanadski par i njihov pas ubijeni su tijekom šetnje nacionalnim parkom: Napao ih grizli

Pretpostavlja da je za lom noge nastao u sudaru s vozilom, moguće kamionom. Medvjed je bio mladi mužjak star oko četiri godine. Interventne službe, zajedno s profesorom Huberom i djelatnicima Veterinarskog fakulteta nekoliko su sati pokušavali locirati medvjeda da bi ga napokon pronašli zavučenog u šipražje gdje je i uginuo.

Nakon što su ga pronašli, ukinuto je ograničenje brzine na autocesti. 

Priroda je uvijek jača

Glasnogovornica Hrvatskih autocesta Kata Kuprešak za DNEVNIK.hr objasnila je kako medvjedi i druge divlje životinje unatoč ogradama uz cestu završe na kolniku.

"U konkretnom slučaju naše kamere nisu snimile medvjeda jer ne pokrivaju taj dio autoceste. Dobili smo dojavu od centra 112, kojemu je vjerojatno dojavio netko od vozača. Kad je naša ophodnja došla tamo, medvjeda na cesti više nije bilo. To je snažna životinja koju niti jedna ograda ne može zaustaviti, on vrlo jednostavno preko nje prijeđe", kazala je i dodala da su duž autocesta izgrađeni zeleni mostovi i tuneli za divlje životinje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Trebao vožnju Usred noći zvao policiju i vrištao da će ga ubiti medvjedi, tražili ga i helikopteri, a onda je priznao što se dogodilo

"Mi u suradnji s lovačkim društvima radimo studije o migracijama divljih životinja na trasama autocesta i onda na najfrekventnijim mjestima za njihove migracije gradimo prijelaze i podzemne tunele, za primjerice jazavce. I oni te tunele prokopaju. Priroda je uvijek jača", ističe Kuprešak i dodaje da su životinje na kolniku poseban problem u vrijeme turističke sezone.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene