Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promjena će zahvatiti Hrvatsku

Provjerite kakvo nas vrijeme očekuje za doček Nove godine: Jedna pojava mogla bi vam omesti pogled na vatromet

Aktualno Galerija Nikola Vikić - Topić, meteorolog Dnevnika Nove TV - 3 Nikola Vikić - Topić, meteorolog Dnevnika Nove TV - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Nikola Vikić - Topić, meteorolog Dnevnika Nove TV - 2 Nikola Vikić - Topić, meteorolog Dnevnika Nove TV - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Nikola Vikić - Topić, meteorolog Dnevnika Nove TV - 1 Nikola Vikić - Topić, meteorolog Dnevnika Nove TV - 1 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Nikola Vikić - Topić, meteorolog Dnevnika Nove TV - 4 Galerija 1/4 >>
Najtoplija godina otkad postoje mjerenja bliži se kraju. Snijeg smo skoro pa zaboravili kako izgleda, a Božić smo proveli u kratkim rukavima, sa sunčanim naočalama. Što možemo očekivati za doček Nove godine koji mnogi planiraju provesti vani, u posebnoj prognozi donosi nam Nikola Vikić-Topić.

Za tri dana ispraćamo 2023., globalno gledajući najtopliju godinu otkad postoje mjerenja, i dočekujemo novu 2024. Neuobičajeno toplo vrijeme kakvo smo u Hrvatskoj i svijetu imali velik dio godine, nastavlja se i na njezinu kraju.

Već se tjedan dana nazire promjena koja će zahvatiti Hrvatsku oko Stare godine. To se malo pomaknulo, tako da će sam doček nove godine još proći u toplom, ali vjetrovitom i oblačnom vremenu, ponegdje uz malo kiše.

Konkretnije, u kopnenim će krajevima novogodišnja noćbiti većinom suha. Kiša je moguća, ali vjerojatnija je kasnije, nakon 3 ujutro, dok je oko ponoći vjerojatnost za nju samo između 5 i 25 %, osim u Lici i Gorskom kotaru gdje će vrlo vjerojatno padati i prije ponoći i u vrijeme dočeka!

Pročitajte i ovo Ilustracija nisu svi zadovoljni Ovo su važne promjene za umirovljenike u idućoj godini: Jedna nije dobra, a stupa na snagu već 1. siječnja

Iako će temperatura biti visoka za ovo doba godine, neka vas to ne zavara, može biti pomalo svježe, ponegdje i hladno, jer će puhati slab do umjeren jugozapadnjak.

Što se tiče obale. Tamo će biti oblačnije, pa je i nešto veća mogućnost za kišu, osobito na sjeveru, gdje je između 60 i 90 %. U Dalmaciji je ta mogućnost oko ponoći manja, osobito na jugu, oko 20 %. Tamo je kiša izglednija tek pred novogodišnje jutro.

Puhat će jugo i jugozapadni vjetar, i to većinom umjereno, a povremeno i jako. Jačat će tijekom Silvestrova, tako da će za vrijeme dočeka biti pomalo vjetrovito, i zbog toga na sjevernom Jadranu i svježe, osobito ako samo stojite negdje na otvorenom.

Pročitajte i ovo Ilustracija nisu svi zadovoljni Ovo su važne promjene za umirovljenike u idućoj godini: Jedna nije dobra, a stupa na snagu već 1. siječnja

Što se tiče vatrometa… Visina na kojoj eksplodiraju rakete je između 50 i 250 metara, ovisno o njihovoj veličini i snazi. U meteorološkom smislu to je vrlo plitak prizemni sloj. Naravno da postoje tako niski oblaci koji bi mogli omesti uživanje u pogledu – to su stratusi, a na kraju krajeva, tu je i magla. I jedno i drugo često se javlja zimi, osobito na kopnu. Međutim, dobra vijest je da ih ove godine u većini Hrvatske nećemo imati u vrijeme dočeka.

Oblaci će uglavnom biti na 1000 do 1500 metara iznad tla. Samo u Lici, Gorskom kotaru i na Kvarneru može biti nižih oblaka, no i tamo oni vjerojatno neće biti ispod 300 metara, tako da će se vatromet moći lijepo vidjeti. Kako god bilo, ako ga koristite, budite oprezni...

Pročitajte i ovo Petrinja tri godine nakon velikog potresa - 74 Strašna trauma VELIKA FOTOGALERIJA Ovako izgleda Petrinja tri godine nakon razornog potresa

Dakle, doček nove godine proći će nam u toplom vremenu, s južinom, i temperaturama većinom između 6 i 13 stupnjeva. Uz to, bit će pretežno oblačno, no ti će oblaci biti dovoljno visoko da će se moći nesmetano uživati u vatrometu. Lokalno će padati i kiša. Za vrijeme dočeka najvjerojatnija je u Primorju, Gorskom kotaru i Lici, dok je drugdje kiša izglednija kasnije, pred jutro.

U svakom slučaju, ako planirate doček na otvorenom, nije loše imati kabanicu ili mali kišobran pri ruci, osobito ako ćete ostati vani do jutra...

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene