Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba protiv pirotehnike

Važno upozorenje: "Danas počinje ratno stanje, a i bolesni ljudi, stariji, mala djeca teško će podnijeti sljedeće dane''

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Pirotehnika treba biti dopuštena samo za doček Nove godine, upozoravaju iz udruge Prijatelji životinja.

Odaberimo slavlje bez pucnjave i eksplozija, poručili su iz udruge Prijatelji životinja i zamolili građane da ne koriste pirotehniku i da prijavljuju kršenje zakona. Poučeni lošim iskustvima iz prethodnih godina, iako se bilježi određeni napredak, upozoravaju i mnogi će se s njima složiti, da danas počinje ratno stanje.

"Iako pirotehnika, nažalost, odjekuje još od 15. prosinca, od danas je službeno dopuštena njezina uporaba – osim petardi i redenika, koji su potpuno zabranjeni kroz cijelu godinu. Kazne za korištenje petardi i rednika iznose između 660 i 1990 eura'', ističu Prijatelji životinja i opetovano mole sve da ne koriste nikakvu pirotehniku.

Time će, naglašavaju, dati pozitivan primjer djeci koja korištenjem pirotehnike ostaju bez prstiju i očiju, a ujedno će spasiti divlje, domaće i kućne životinje od straha i pogibelji te zaštititi okoliš.

Pozitivno je, dodaju, ipak to da je pucnjave manje, a zabilježeno je i kažnjavanje upotrebe i posjedovanje pirotehnike. Pohvalno je i što je skoro 50 gradova i općina odustalo od organizacije vatrometa i tako dalo dobar primjer svojim građanima pokazujući da se itekako može slaviti bez eksplozija i uz obzir prema ljudima, okolišu i životinjama, koje u ovo zimsko vrijeme i bez vatrometa teško preživljavaju.

Neki su, naime, odabrali ekološki i etički prihvatljivija rješenja poput lasera, videoprojekcija i drugih atraktivnih tehnologija, a ima i onih koji su novac, umjesto na vatromet, usmjerili za potrebite ljude i skloništa za životinje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Neugodan početak dana Potres razbudio Dalmaciju: "Bilo je poput eksplozije, zvučalo je kao oluja"

Iz udruge Prijatelji životinja podsjećaju da sva pirotehnika uznemiruje divlje životinje poput ptica, koje mogu smrtno stradati zbog nekontroliranog straha i iznemoglosti, a kućnim ljubimcima može otkazati srce: "Psi se od straha znaju otrgnuti s povodca i nastradati u prometu ili se izgubiti, a onima bolesnima, kao i ljudima, stanje se može pogoršati."

Smatraju da bi itekako pomogao daljnji put prema zakonskom rješenju kakvo je bilo ranije, kada je sva pirotehnika bila zabranjena. Za sljedeći korak predlažu da prodaja počne 27. prosinca i da uporaba bude dopuštena samo za doček Nove godine, a ne i u dane kada se ništa ne slavi kako je sada. Do tada apeliraju na građane da prijavljuju svako kršenje Zakona, a na policiju da redovito i odgovorno provodi zakon.

Pročitajte i ovo Ilustracija Svijet na oprezu Rusija zaprijetila: "Uskoro raspoređujemo najnovije haubice na granici s dvjema europskim zemljama"

"Većini skrbnika životinja ovih dana slijedi borba da zaštite i utješe svoje četveronožne članove obitelji. Već sada pripremaju se na mučne i kratke šetnje, spuštene rolete, sedative za smirenje i strah da životinja ne doživi infarkt. I bolesni ljudi, stariji, mala djeca teško će podnijeti sljedeće dane, a zrak koji je u ovo vrijeme ionako zagađen punit će se zagađenjem zbog konstantnih eksplozija i štetnih čestica koje će padati na tlo i u vodu koju pijemo", napominju.

Stoga pozivaju sve da se suzdrže od upotrebe pirotehnike kako bismo zajedno mogli dočekati Novu godinu u mirnom ozračju, slaviti zajedno i omogućiti drugima da uživaju u proslavi: "U današnje vrijeme, kada postoji obilje modernih atrakcija koje nikome ne nanose štetu, uporaba pirotehnike zaista nije nužna. Ponavljamo da su petarde i redenici u potpunosti zabranjeni, a da je i ostala pirotehnika štetna te se nadamo da će sve više gradova, općina i građana pratiti pozitivne primjere."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene