Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skupa tužba

Tužio državu za 5300 eura jer mu je psa rastrgao vuk: Dobio je odštetu, ali zbog presude će zasigurno požaliti

Vukovi
Vukovi Foto: Getty Images
Vlasnik psa kojeg je rastrgao vuk tražio je od države 5300 eura kao nadoknadu štete. Presudom je dobio odštetu od 398, ali će morati platiti troškove parničnog postupka koji su znatno veći.

Čovjek iz Šestanovca tužio je prije nekoliko godina državu jer mu je vuk, kao strogo zaštićena vrsta, još prije devet godina usmrtio psa pasmine Slovački kopov. Za to je tražio naknadu štete od 5300 eura (40 tisuća kuna). No, nepravomoćnom presudom splitskog Općinskog suda dobio je tek 398 eura odštete dok će on morati državi za troškove parničnog postupka isplatiti 1700 eura.

U obrazloženju presude sud navodi da, piše Slobodna Dalmacija, "tužitelj u svom iskazu, po ocjeni suda, nije rekao istinu o stvarnoj cijeni po kojoj je psa nabavio (navodi da ga je platio 30 tisuća kuna), osobito iz razloga što je veterinarski vještak tržišnu vrijednost psa procijenio na 400 eura".

Pročitajte i ovo Nestali dječak iz Njemačke Pregledavaju centimetar po centimetar I dalje se traga za malenim Arianom (6): Danas najveća operacija potrage - 1200 pomagača, ljudski lanci, desetak dronova u zraku

Čovjekov lovački pas koji je bio na 10 metara dugom lancu, rastrgan je dok je bio u psećoj kućici koja se nalazila pored neograđenog vinograda gdje je pas čuvao grožđe od divljih svinja. Vještak koji je obavio očevid u ime Ministarstva zaštite okoliša i energetike zabilježio je da je psu otvoren i otrgan stražnji dio tijela, ali da životinja nije jedena. Konstatirao je da je šteta nastala od vuka te je predložio Ministarstvu da vlasniku nadoknade štetu od tri tisuće kuna prema odštetnom cjeniku jer pas ima rodovnicu za čistokrvnog psa.

No, država je smatrala da je vlasnik dijelom odgovoran za smrt psa jer nije poštivao kriterije koji propisuju kako psi tijekom noći moraju biti zatvoreni u prikladne boksove, staju ili tor minimalne visine ograde 1,8 metara. U slučaju da to nije ispunjeno, naknada se umanjuje za 25 posto, pa su mu ponudili 2250 kuna.

Pročitajte i ovo Tom Plimmer "Prljavi doktor" Doktor se seksao sa ženama u ordinaciji dok su pacijenti čekali na red, poslao gotovo 200 snimki medicinskoj sestri i ljubavnicama

Na to vlasnik nije pristao jer je smatrao da je ta naknada dvadeset puta manja od naknade za usmrćenje vuka koja iznosi 40 tisuća kuna i zato je zatražio baš tu svotu.

"Tužitelj svog psa nije čuvao na odgovarajući način jer ga je tijekom noći ostavio zavezanog na lancu u neograđenom vinogradu i tako ga učinio dostupnim napadu divljih životinja", navodi se, uz ostalo, u nepravomoćnoj sudskoj presudi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene