Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NEVRIJEME NA POLUOTOKU

Je li Istrom protutnjao tornado i što učiniti u slučaju takve ekstremne vremenske pojave, za DNEVNIK.hr objašnjava meterologinja

Je li istarski poluotok poharao tornado, koji je srećom prošao samo kroz šumu i što treba učiniti u slučaju takve ekstremne vremenske pojave, za Dnevnik.hr objasnila je Tanja Renko, meteorologinja Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

U središnjoj Istri u nedjelju se oko 18:30 sati razvio tornado, ustvrdili su portali Istramet i Meteoadriatic, a njihova je objava izazvala dosta pažnje na društvenim mrežama na kojima ti meteorolozi amateri objavljuju foto i video materijale različitih vremenskih (ne)prilika.

Pročitajte i ovo Nevrijeme u Istri VREMENSKE NEPRILIKE Središnjom Istrom prohujalo nevrijeme, stvorio se zračni vrtlog: ''Ljudi! Evo ga! Tornado!''. Stiglo i objašnjenje što se dogodilo

Da je superćelijakoja se razvila na moru zapadne Istre te se potom premjestila kopnenim dijelom od Poreča prema Pazinu i u središnjoj Istri iznjedrila tornado F1, koji je prošao šumom, prvi je ustvrdio Petar Radovan s Istrameta, koji je i videom zabilježio dojmljivu pojavu.

''Tornado je prema ESWD klasificiran inicijalno kao F0, no prema dostupnim foto i video materijalima čini se da je bio F1 (ili čak možda F2) pa očekujemo da će se naknadno klasifikacija promijeniti'', naveo je Ivan Toman s Meteoadriatica. 

Nevrijeme ostavilo niz šteta

Srušena brojna stabla, nerijetko i hrastovi stari stotinjak godina, savijeni stup HEP-a, samo su neke od posljedica tornada o kojemu piše Istramet, a Radovan je za Dnevnik.hr kazao da je on još uvijek u šumi na terenu.

Ravnateljstvo civilne zaštite obavijestilo je da je nevrijeme praćeno vjetrom oko 18:30 sati zahvatilo dio središnje Istre prema zapadu (Grdo Selo, Trviž, Škropeti, Fabci, Gambetići, Vežnaveri). Zaprimljeno je desetak dojava građana o srušenim stablima i granama na prometnicama, jedna dojava o padu stabla na krov obiteljske kuće u Vežnaverima te dojave o padu nekoliko stabala na osobne automobile u Trvižu. O navedenim događajima obaviješteni su vatrogasci, policija i djelatnici Istarskih cesta koji su sanirali posljedice nevremena.

Pročitajte i ovo Snažno nevrijeme PETRINJA, GLINA, POŽEGA... Snažno nevrijeme pogodilo dijelove Hrvatske: ''Mislila sam da je početak uragana''

Pojava pijavica na Jadranu nije neuobičajena pojava, moguće i ubuduće 

''Prema meni trenutno dostupnim podacima tornado je zaobišao naše glavne meteorološke postaje te nam na taj način događaj nije potvrđen. No, mnoge snimke i fotografije s mjesta događaja potvrđuju da je područje središnje Istre zahvatio tornado'',  za Dnevnik.hr kazala je u ponedjeljak Tanja Renko, voditeljica Službe za vremenske prognoze i upozorenja na opasne vremenske pojave Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).  

Objasnila je da pojava tornada odnosno pijavica na Jadranu nije neuobičajena pojava, bilo ih je često u prošlosti i svakako ih valja očekivati i u budućnosti.


Kako nastaje tornado?

Glavni uvjeti za nastanak tornada su topao i vrlo vlažan zrak u nižim slojevima jako nestabilne atmosfere te specifični dinamički uvjeti (promjena jačine i smjera vjetra po visini) koji podržavaju rotaciju unutar već formiranog olujnog oblaka (superćelije).

Po nastanku dijeli se ih na mezociklonalne i nemezociklonalne, a po jačini se svrstavaju prema Fujitinoj klasifikaciji - od najslabijih F0 do najrazornijih F5.

Tornada su najbrojnija i najžešća u Velikim ravnicama SAD-a, no javljaju se i u drugim dijelovima svijeta, pa i u Europi u kojoj su prema podacima ESSL-a u razdoblju od 2010. do 2020. uočena 3.827 tornada, najviše njih na području od Francuske, preko Njemačke, Poljske te prema Rusiji, a bliže Hrvatskoj u dolini rijeke Po. Najjači F4 i F5 su iznimno rijetki - u 10 godina bila su samo dva.

Pijavica kod Bibinja zakrenula trajekt

U Hrvatskoj su tornada uočena i zabilježena, dakle i moguća, a javljaju se uglavnom duž obale i najčešće su slabijeg intenziteta (F0 i F1) te su nemezociklonalnog podrijetla. Nekoliko desetaka tornada uočeno je i u ravnicama sjevernih predjela - do jačine F2.

Najpoznatiji tornado u Hrvatskoj dogodio se 1892. godine kod Novske, o kojem je pisao Andrija Mohorovičić, a koliko i pijavice mogu biti snažne potvrđuje slučaj kod Bibinja kada je 1994. godine pijavica zakrenula trajekt. Zanimljivo je dodati da je, osim pijavica na Jadranu, tornado ove godine bio i u Posavini, primjerice kod Savskog Boka, u Brodsko - Posavskoj županiji, no s obzirom na to da nisu prouzročili materijalnu štetu ili gubitak ljudskih života, u medijima su prošli uglavnom nezamijećeno, napominju iz DHMZ-a.

Dodaju i da se broj opažanja povećao u zadnjih nekoliko godina čemu je najvjerojatniji razlog napredak tehnologije i medijska dostupnost informacija.

Što treba učiniti kod pojave tornada?

Kako bi se umanjila ili izbjegla šteta kada je riječ o opasnim vremenskim pojavama, time i grmljavinskim nevremenima pa i tornadima valja pratiti, vremenske prognoze i posebno upozorenja na opasne vremenske pojave koja se redovito osvježajaju i objavljuju na mrežnim stranicama DHMZ-a. Također treba pratiti savjete i uputstva službi poput civilne zaštite odnosno Ravnateljstva civilne zaštite koje brinu o sigurnosti građana.

U takvim situacijama treba prilagoditi sve aktivnosti, posebno na otvorenom, istaknula je Renko i naglasila: ''Kod pojave tornada potrebno je skloniti se na način da se pronađe neko mjesto koje je udaljeno od prozora i među čvrstim zidovima, npr. unutrašnje sobe unutar kuće ili podrumske prostorije, kako bi se zaštitili od krhotina koje lete zrakom''.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene