Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"želi naštetiti HDZ-u"

Plenković o Milanovićevim izjavama: "Zbog njega nas NATO čudno gleda i traži da nešto učinimo"

Andrej Plenković
Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr
Premijer Andrej Plenković održao je konferenciju za medije u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici na kojoj je komentirao aktualne teme poput europskog plana za neovisnost o ruskim energentima, no najviše je govorio o predsjedniku Milanoviću i njegovim izjavama.

Premijer je prvo govorio o europskom planu "Repower EU" o neovisnosti o ruskim energentima te najavio ulaganja u kritičnu energetsku infrastrukturu.

"Hrvatska postaje strateška zemlja"

Plan ima tri elementa, kazao je. "Mjere uštede energije, diverzifikacija opskrbnih pravaca, te ubrzanje zelene tranzicije na obnovljive izvore. 300 milijardi eura cijeli paket. 225 milijarde u zajmovima, 75 milijardi u bespovratnim sredstvima. Za nas je posebno važno kad je riječ o investicijama koje se odnose na plinsku i naftnu infrastrukturu, otvaraju se mogućnosti za dodatna ulaganja, proširenje kapaciteta i tako Hrvatska postaje strateška zamlja kada je riječ o diverzifikaciji opskrbnih pravaca", kazao je Plenković i dodao kako je za Hrvatsku važna investicija u plinovode i naftovode - "otvaraju se mogućnosti za proširenje kapaciteta. Hrvatska postaje strateška zemlja", kazao je te dodao kako je zato dokument jako važan.

"Vlada poduzima sve aktivnosti koje su nužne da se na vrijeme popune naši kapaciteti skladišta plina", rekao je.

"Hrvatska Vlada, u ovim okolnostima, koje su sve samo ne uobičajene, vodi računa o energetskoj sigurnosti građana i građanki", rekao je premijer i nabrojao i dosadašnje mjere za ublažavanje udara cijene rasta energenata. 

Kaže kako rade sve kako bi građani izdržali ove krize i inflaciju te ističe kako je energetska kriza tema broj jedan. 

Pročitajte i ovo Mario Banožić DOZNAJE DNEVNIK NOVE TV USKOK i policija provjeravaju navode iz kaznene prijave protiv Banožića, on poručuje: "Znam da nemam nikakve veze u tom postupku"

"Nastojim ne slušati sve što Milanović govori"

Odgovarao je i na pitanja novinara. Prvo su ga pitali o Milanovićevoj izjavi da Plenković aktivno sudjeluje u razaranju Hrvata u BiH.

"Ja nastojim ne slušati i ne pratiti sve što on govori, no on je nažalost izabran na dužnost predsjednika RH pa ga vi prenosite. Ja sam čak dobio signal od kolega da nas je nazvao izdajica i veleizdajicama i sve druge epitete koje obično koristi. Indikativno je da to, po njegovim kriterijima, govori čovjek koji je išao aktivno u kampanju u Sarajevo agitirati za Željka Komšića, protiv HDZ-a BiH, protiv svih stranaka okupljenih u okviru Hrvatskog narodnog sabora. Niti trunke vjerodostojnosti onog koji u crvenom šuškavu odlazi u Sarajevo", kaže.

Premijer kaže kako je njegova Vlada učinila puno po pitanju prava Hrvata u BiH.

"Nije ideja o tome da on kao valjda izvorni protivnik širenja sjevernoatlantskog saveza. Imate izvornu tezu protiv širenjea NATO-a. Ta teza dolazi kada je Rusija napravila brutalnu vojnu agresiju, invaziju pa i širu okupaciju Ukrajine i time srušila temelje sigurnosne arhitekture", rekao je premijer.

"Prva Milanovićeva teza je protiv NATO-a, druga teza su Hrvati u BiH. Hoće li njegova inicijativa pomoći Hrvatima u BiH ili će im odmoći? Naša Vlada i diplomacija za razliku od njega učinila je gigantske korake da bi se emancipiralo pitanje izbornog zakona i prava Hrvata u BiH", rekao je.

Kaže kako tu temu prati već dugo iz različitih uloga i uspoređuje angažman svoje Vlade u odnosu na Milanovića dok je predsjednik, ali i prije. Dodaje da Milanović nije podizao tu temu.

"Milanović ovo radi da bi naštetio politički HDZ-u"

Smatra da predsjednik sve to radi iz pakosti: "Ne vidim da je kao premijer dizao ovu temu. Ako neke stranke među hrvatskim u BiH misle da će im prijetnje i blokade pomoći, bojim se da nisu u pravu. Oni su u teškoj situaciji. Milanović ovo radi da bi naštetio politički HDZ-u u Hrvatskoj, ali i HDZ-u u BiH. Agenda mu je ne pomoći, ali iskoristiti i izrabiti loš položaj Hrvata u BiH da bi se dovelo do razlika, raslojavanja unutar Sabora, oslabila politička baza u BiH. Iz pakosti želi naštetiti meni i HDZ-u."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nastavak tenzija Milanović rafalno: "Ne utječe Plenković na nju i postupke DORH-a, ma kakvi, samo potiče Zlatu da hrabro konzumira svoju 'neovisnost'"

"Ako je postojala želja da se pomogne, onda se to ne radi vrijeđanjem, vrijeđanjem mene. Govori da smo mi servilni. Blokirao je Švedsku i Finsku i poslao prorusku poruku, protiv cijelog Zapada i članica NATO-a, da u ovom trenutku staje u interesu neširenja NATO-a i na stranu Rusije. Ovo su ozbiljne, vrlo duboke, jako nesmotrene akcije koje podnosi bez da se dogovarao s nama", rekao je premijer.

Kaže kako mu je u veljači pisao da se nađu i rasprave invaziju na Ukrajinu.

"Možemo doći do rješenja i promjena izbornog zakona u BiH na način da to postignemo dogovorom s drugim akterima u BiH", kaže premijer i dodaje kako je potrebno da svi akteri duboko poznaju temu.

"Za razliku od njega imamo politiku koja je odgovorna, koja prije svega vodi računa o interesima i reputaciji Hrvatske. Je li veleizdajnička politika ako vam je kreditni rejting u smeću? Je li veleizdajnička politika ako ideš u Sarajevo lobirati za Komišća? Ja to ne govorim, a mogao bih svaki dan", rekao je.

"Zbog njega nas NATO gleda čudno"

Kaže da nas NATO i ostali u međunarodnoj zajednici gledaju čudno zbog izjava predsjednika Milanovića i traže od Vlade da nešto učini po tom pitanju.

"Ne mogu razumjeti da netko ovako nastupa i misli da pomaže", kaže te dodaje da je riječ o političkoj igri.

Ističe da su mogli sjesti i satima i danima razgovarati o tim temama.

O pozivu šefici DORH-a

Plenković je potom upitan o pozivu šefici DORH-a Zlati Hrvoj Šipek.

"Je li normalno da Milanović huška državnu odvjetnicu i policiju na saborskog zastupnika? Ja mislim da nije. Je li normalno da huška na zatvaranje, utamničenje ministra u Vladi? Ja mislim da nije. Ako je taj isti DORH za puno blažu formulaciju prije dvije godine u manje od 24 sata reagirao na jednu moju izjavu, koja nije imenovala nikoga, onda mene kao predsjednika Vlade, na čiju izjavu je taj isti DORH reagirao, zanima zašto sada ne reagira. Nisam zvao i odšutio, nego sam zvao i rekao da ću to javno reći radi kredibiliteta svih institucija. Vrlo je bitno da nema dvostrukih aršina. To što on to sad hoće malo koristiti da može reći da je to za opoziv, to može okačiti mačku za rep", kaže premijer.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna drže se službenog postupka DORH se očitovao o Milanovićevim optužbama: "Odgovornost za izrečene izjave je na pojedincima koji su ih rekli"

Osvrnuo se i na optužnicu protiv hrvatskih pilota za zločine u Oluji koje je podigla Srbija. 

"Ministar Malenica nije dobio nikakve informacije o tome. Ne mogu ništa komentirati osim onoga što sam pročitao u medijima. Koliko shvaćam, riječ je o predmetu koji bi trebao biti vezan za teritorij BiH. Tu je već problem tog pitanja nadležnosti tijela Srbije za bilo što što je vezano van njihova teritorija.

Taj njihov zakon koji širi jurisdikciju Srbije na ovim temama je neprihvatljiv. Prema tome, imamo načine kako da na to odgovorimo. Odgovorit ćemo hrabro, odlučno štiteći hrvatske interese, vojnike...", rekao je.

Misteriozni tanker kod Rijeke

Novinari su ga pitali i o misterioznom tankeru nafte koji danima pluta pred Rijekom.

"Oni koji su nadležni trebaju provjeriti o čemu se radi. Puno je toga u medijima, ne zna se je li nafta iranska, gdje je ta nafta utovarena, čija je... Pričekajmo neka stručnjaci nešto kažu o ovome, pa ćemo vidjeti."

Karamarko je i dalje član HDZ-a

O poništavanju odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa protiv bivšeg predsjednika HDZ-a i potpredsjednika hrvatske Vlade, Tomislava Karamarka, kazao je kako je on i dalje član HDZ-a.

"Drago mi je da je presuda takva, a što se tiče ostavke to je nešto drugo. Ne bih to vezao nužno uz ostavku jer bilo je toga više. Mi smo tad poslali pismo da smo protiv rušenja vlastite vlade", kazao je i zaključio da je filozofija HDZ-a da unatoč svemu iz prošlosti "nastavljaju ići dalje".

Ponovno se osvrnuo na predsjednika Milanovića.

"Ne razmišjam o Milanovićevoj političkoj perspektivi. To je čista pakost. Nakon što je on ovo počeo radit, Hrvati su u sve lošem položaju u BiH. Što je njegova Vlada učinila za potporu BiH da podnese zahtjev za članstvo?".

Pitali su ga planira li tražiti opoziv predsjednika. Plenković kaže da bi se Milanović trebao vratiti u ustavno-pravne okvire i zapitati se što radi, ali on neće tražiti njegov opoziv.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene