Obavijesti Video Pretražite Navigacija
REDOVITA SJEDNICA VLADE

Plenković izrazio sućut obitelji: ''Stigla je potvrda da je riječ o tijelu Mateja Periša''

Premijer Andrej Plenković je izrazio sućut obitelji Mateja Periša, nakon što je iz Beograda stigla službena informacija kako je DNK analizom potvrđeno da je Matej mladić čije je tijelo dan ranije pronađeno u Dunavu.

''Nakon ove službene informacije prije sjednice Vlade koju smo primili iz Beograda, da izrazimo još jedanput sućut obitelji Mateja Periša. Nakon DNK analize i obdukcije utvrđeno je da je upravo riječ o njemu nakon vijesti da je pronađeno tijelo mladoga muškarca u Dunavu'', kazao je premijer Andrej Plenković u uvodnom govoru na početku redovite sjednice Vlade.

''Razgovarao sam jučer s njegovim ocem, žao nam je da se to dogodilo i zahvaljujem policiji Srbije na suradnji proteklih mjeseci, tamo je i predstavnik hrvatske policije, od jučer, od kada smo dobili tu informaciju. Još jednom u ime cijele Vlade izražavamo našu sućut u ovom tragičnom događaju'', istaknuo je Plenković.

Pročitajte i ovo Institut za sudsku medicinu u Beogradu DNK-om utvrđen identitet Obdukcija otkrila od čega je preminuo Matej Periš. Njegovoj majci pozlilo, prvi put se i kratko oglasila

Osvrnuvši se na ostale aktualne teme, Plenković je podsjetio na posjetu državnog tajnika Svete Stolice kardinala Pietra Parolina koji je boravio prošloga tjedna u Hrvatskoj povodom 30. obljetnice priznanja Hrvatske i uspostave diplomatskih odnosa RH i Svete Stolice: ''Posebno je bila važna njegova poruka o poštivanju prava konstitutivnih naroda i njihove ravnoprvnosti u BiH što mislimo da je jako važna poruka o tome kojim smjerom bi se trebalo ići u BiH''.

''Obilježeili smo i 100. godišnjicu rođenja prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana na dostojanstveni način. Prisjetili smo se njegove uloge u stvaranju moderne i slobodne euriopske Hrvatske, prije svega uz potporu hrvatskih branitelja i cijelog hrvatskog naroda u tim ključnim trenucima stvaranja hrvatske države prije više od 30 godina'', podsjetio je također premijer, kao i da je s potpredsjednikom Vlade i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom bio u Maclju povodom obljetnice Bleiburga koja je, kako je rekao, izrazito bolna za hrvatski narod.

Što se tiče europskog plana "Repower EU" o neovisnosti o ruskim energentima, Plenković je naglasio da je riječ o planu kako zajamčiti i sigurnost opskrbe i diverzificirane pravce opskrbe: ''Za to su potrebna značajna ulaganja, predviđa se ukupni iznos od 300 milijardi eura za cijelu Europu. Plan uključuje i proširenje kapaciteta LNG terminala u Omišlju na Krku, daljnje projekte kapaciteta proširenja Plinacroa, dakle plinovod, kao i ulaganja u infrastrukturu za naftu pa Jadranski naftovod postaje strateški pravac za dobavu nafte susjednim zemljama srednje i istočne Europe. Važno je da su u ovom dokumentu ugrađene bitne sastavnice energetske infrastrukture u Republici Hrvatskoj''.

Skrenuo je pažnju i na to da se u Istri održava velika konferencija Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) u Istri, uz napomenu o šest financijskih instrumenata ''vrijednih 1,925 milijardi kuna koji će pomoći jačati otpornost gospodarstva, zelenu i digitalnu tranziciju, mikro, malih i srednjih poduzeća te velikih poslovnih i subjekata javnog sektora''.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POSJET HRVATSKOJ Vatikanski državni tajnik: ''Vatikan se snažno zalaže za jednakopravnost naroda u BiH''
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U organizaciji HDZ-a FOTO Lisinski dupkom pun: Tomislav Karamarko, bivši i sadašnji ministri, Ljubo Ćesić Rojs... Pogledajte atmosferu na proslavi 100. godišnjice Tuđmanova rođenja

Odluka o raspisivanju izbora za splitsko Gradsko vijeće

Vlada je na sjednici donijela odluku o raspisivanju prijevremenih izbora za članove Gradskog vijeća Grada Splita za nedjelju, 26. lipnja, a s obzirom na to da je, podsjetimo, ono ostalo bez broja članova potrebnog za rad te je rješenjem Vlade od 6. svibnja raspušteno.

S obzirom na to da je Vlada 6. svibnja raspisala prijevremene izbore za gradonačelnika i zamjenike gradonačelnika Splita te je za dan provedbe izbora određena nedjelja, 26. lipnja, današnjom je odlukom Vlade određeno da će se istovremeno s tim izborima održati i izbori za Gradsko vijeće Grada Splita.

Vlada dala suglasnost HEP-u za kredite od 1,3 milijarde kuna

Vlada je dala suglasnost Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) za kreditno zaduženje kod OTP banke Split u ukupnom iznosu od 1,314 milijardi kuna, radi financiranja općih poslovnih potreba. Radi se o dva kredita - od 385 milijuna kuna te od 929 milijuna kuna.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović rekao je da se HEP planira zadužiti kroz navedena dva kredita, zbog toga jer je 2015. godine izdao obveznice od 550 milijuna dolara uz kamatnu stopu od 5,87 posto, dok zaduženje kod OTP banke ima bitno niže kamate. Za jedan je kredit, naime, kamata 0,62 posto, drugi 0,42 posto. "Refinancirat će se i ostvariti određene uštede zbog velike razlike u kamati", kazao je Filipović.

Vlada je predložila i izmjene Zakona o poticanju ulaganja kojim se korisnicima regionalnih potpora za ulaganje, u slučaju privremenog ili trajnog smanjenja broja zaposlenika koji su povezani sa projektom ulaganja od 1. siječnja 2020. do 30 lipnja 2021. zbog pandemije to smanjenje broja zaposlenih neće smatrati krštenjem obveze očuvanja novootvorenih radnih mjesta.

Uz to, korisnicima potpora za ulaganje omogućuje se, uz već odobreno produljenje propisanog trogodišnjeg razdoblja realizacije projekta ulaganja za jednu godinu, produljenje za još jednu dodatnu godinu kada se trogodišnje razdoblje realizacije projekta preklapa s razdobljem početka pandemije bolesti covida-19.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene