Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DPA DOBIO NA UVID

Procurio plan EK za okončanje energetske ovisnosti o Rusiji, težak je 195 milijardi eura

Solarni paneli - 2
Solarni paneli - 2 Foto: DNEVNIK.hr
Europska komisija u srijedu će predstaviti dugoočekivane prijedloge za odustajanje Europske unije od uvoza ruskih fosilnih goriva, posebice plina, potaknuta ratom u Ukrajini, koji uključuju diversifikaciju plinskih dobavnih pravaca i ubrzanje investicija u zelenu energiju.

U nacrtima prijedloga koje je dpa dobio na uvid, Komisija će, kako se doznaje, predložiti nove ciljeve za proizvodnju i učinkovitost obnovljive energije, ubrzati izdavanje dozvola za projekte zelene energije poput vjetroturbina, proširiti infrastrukturu za iskorištavanje vodika i diversificirati uvoz plina.

Kako bi povećala proizvodnju održive električne energije, Komisija treba predložiti nove ciljeve kako bi se do 2030. godine 45 posto energije u EU-u dobivalo iz obnovljivih izvora, u odnosu na 40 posto kako je prethodno planirano.

Komisija želi da se do 2028. više nego udvostruči broj solarnih elektrana u EU-u, a omogućit će i brže dobivanje dozvole za planirane solarne elektrane, kao i opremanje industrijskih zgrada solarnim panelima.

Druge predložene mjere uključuju povećanje proizvodnje vodika u EU korištenjem električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora, kao i uvoz vodika, objavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u utorak putem Twittera.

Prema novim planovima pod nazivom REPowerEU, Komisija također želi potaknuti potrošače da štede energiju, na primjer, vozeći manje i sporije ili radeći od kuće.

Ulaganja vrijedna 195 milijardi eura (203 milijarde dolara) tijekom sljedećih pet godina vjerojatno će biti potrebna kako bi se okončala energetska ovisnost o Rusiji, uz inicijative koje su dio klimatskog paketa EU-a "Fit for 55", navodi se u dokumentima koje je agencija dpa dobila na uvid.

Kako bi poboljšala energetsku sigurnost, Komisija također nastoji diversificirati plinske dobavne pravce.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene