Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA!

Stan ste ostavili neoštećen i uredan, računi su plaćeni, a najmodavac vam ne želi vratiti polog! Morate li zaboraviti na taj novac?

Ilustracija
Ilustracija Foto: DNEVNIK.hr
Prema Zakonu o obveznim odnosima vlasnik stana je obvezan vratiti polog ako u stanu nije napravljena šteta, ali puno najmodavaca pokušava tu stavku okrenuti u svoju korist.

Veliki broj građana koji žive u iznajmljenom stanu ima problema s najmodavcima. No, što kada taj problem direktno predstavlja vaš trošak? Što kada redovito plaćate stanarinu, režije, pa čak i popravke, stan održavate i brinete o njemu kao o vlastitom, na vrijeme najavite svoj odlazak, a onda vas dočeka "hladan tuš" – najmodavac vam ne želi vratiti polog. Novac je to na koji ste možda računali, a koji vam je, uvjereni ste, nepravedno uskraćen.

Iako polog služi tome da zaštiti najmodavca od neodgovornog podstanara i, u načelu, trebao bi biti vraćen ukoliko u stanu nema štete ili dugova za režije te stanarinu, praksa je ipak nešto drugačija.

Pročitajte i ovo Ilustracija nije označen alergen Dobro provjerite imate li ovaj proizvod kod kuće, povlači se iz prodaje: "Može predstavljati rizik po zdravlje potrošača"

Uobičajeno je da podstanar uplati polog u visini jedne stanarine, a ponekad čak i više, ovisno o dogovoru s najmodavcem. Za onoga tko ga treba platiti to je veliki iznos, pogotovo s današnjim cijenama najma, no lakše ga je izdvojiti kada znate da će vam biti vraćen. No, što kada stanodavac polog ipak odluči zadržati? Mnogi to naprave pod isprikom da se radi o novcu za "krečenje" ili "pospremanje stana". No, kapara zakonski ne može služiti za to. U nastavku doznajte kako dobiti natrag novac koji vam je nepravedno oduzet.

Ugovor o najmu

Za početak, važno je da u najmu niste "na crno", odnosno da postoji ugovor o najmu. Bez ugovora nema ni službenog dokaza o pologu, pa ga najmodavac nije dužan ni vratiti. Ako polog, odnosno pravno nazvana kapara, nije definiran ugovorom o najmu, moguće je tražiti priznanicu na kojoj su navedeni datum, vrijeme i mjesto davanja pologa, kao i podaci o podstanaru i najmodavcu. Priznanicu trebaju potpisati obje strane, a valjana je i bez ovjere javnog bilježnika. Ipak, ako ju ovjerite ona postaje javnobilježnički akt, a time i ovršna isprava. U prijevodu, sukob neće završiti na sudu, već će sud naložiti provođenje ovrhe novčanih sredstava najmodavca, u svrhu vraćanja tražbine (pologa).

Pročitajte i ovo Startaj Hrvatska 2023: Barun POKROVITELJ SPAR Emisija Startaj Hrvatska predstavila dvojac koji stoji iza mješavina za kruh: "Proizvod za sve ljude koji traže dobar okus i kvalitetne namirnice"

Dokazi o stanu

Još jedan koristan savjet je da prilikom useljenja popišete sve što se u stanu nalazi, kao i eventualna oštećenja. Dobro je i fotografirati stan kako bi se vidjelo stanje u kojem se nalazi. Fotografije treba priložiti ugovoru.

Nije loše o svakom kvaru ili oštećenju odmah obavijestiti vlasnika, a svakako treba i sačuvati sve račune za popravke koje ste platili. Još jedan koristan savjet je s najmodavcem odmah po najavi izlaska iz stana dogovoriti vraćanje pologa. Budući da je visina pologa obično ista kao visina mjesečnog najma stana, opcija je i da zadnja stanarina zapravo bude plaćena iz pologa.

Pročitajte i ovo Posljedice izraelskih napada u Gazi - 2 Taokinja u Gazi Djevojčica (8) za koju se mislilo da je ubijena u napadu Hamasa možda je živa: Sestra joj poslala dirljivu poruku

Pročitajte i ovo Adam Kadirov Heroj Čečenske Republike Čečenski vođa imenovao svog sina (15) šefom osiguranja: "On već ima veliko praktično iskustvo"

Na kraju, ako su ispunjene sve obaveze i u stanu nema nastale štete, najmodavac je dužan vratiti polog. Detalje povrata pologa definira Zakon o obaveznim odnosima, članci od 303 do 305.

Razlaz bez dogovora

Ako unatoč upozorenjima i ugovoru, najmodavac ne želi vratiti kaparu, možete ga prijaviti poreznoj upravi, ali i angažirati odvjetnika koji može sastaviti dopis, pozvati se na sve dokaze koje imate i zatražiti povrat novca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene