Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EPIDEMIOLOG ZA DNEVNIK NOVE TV

Bolest se vratila, i to ranije nego inače: ''Skupljamo prijave i uzorke, broj zaraženih raste velikom brzinom iz tjedna u tjedan''

Puno je viroza, a ni koronavirus nije nestao. Je li uobičajeno da gripa urani i što možemo očekivati u idućim tjednima, za Dnevnik Nove TV objasnio je epidemiolog Bernard Kaić.

''Zadnjih tjedana raste broj oboljelih i od gripe i od drugih virusnih bolesti, poput respiratornog sincicijskog virusa, čak i od COVID-19. Dolazimo sada u zimsku sezonu kada cirkuliraju svi ti virusi, a i respiratorne bakterije'', kazao je epidemiolog Bernard Kaić.

Broj oboljelih raste, a kada je riječ o gripi, kazao je: ''Pratimo je tjedno i zbirno. Skupljamo prijave i gledamo iz laboratorija broj pozitivnih uzoraka i dosad imamo na temelju tjednih zbirnih prijava nešto više od 700 prijava gripe, ali pola od toga je u zadnjem tjednu tako da raste velikom brzinom iz tjedna u tjedan. Epidemijski prag je da 10 posto uzoraka bude pozitivno, a mi smo to prešli prije dva tjedna, tako da je sezonska epidemija gripe počela nešto ranije nego uobičajeno, naime, uobičajeno dođe početkom siječnja''.

Međutim, nije neuobičajeno da je došla ranije, kazao je Kaić i podsjetio da je znala doći čak i ranije biti, ali nešto malo ranije nego prosjeka.

U idućim danima, kazao je epidemiolog, može se svakako očekivati porast oboljelih od gripe, najvjerojatnije i od COVID-19 jer par tjedana raste broj oboljelih od koronavirusa, a čak i porast oboljelih od streptokokne angine.

Kad je, pak, riječ o koronavirusu, kazao je: ''Sad imamo od 400 do 500 oboljelih što je duplo više nego u studenom, ali daleko manje nego što smo imali u ljetnim mjesecima, i lagano raste tako da će još rasti tijekom zimskih mjeseci ali ne vjerujem da će ikada dosegnuti kao u siječnju, kad ih je bilo oko 10.000''.

Pročitajte i ovo Reporterka Martina Bolšec Oblak i sugovornik Počinje sezona Red za cijepljenje ispred HZJZ-a: Epidemiolog Kaić pojašnjava je li moguće istovremeno primiti cjepivo protiv gripe i COVID-a

Pročitajte i ovo Ilustracija SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM Stožer objavio najnovije podatke: Preminulo je još 13 osoba, pogledajte stanje po županijama

Nošenje maski doprinijelo je tome da je gripe ranije bilo puno manje nego inače, ali samo djelomično jer, kako je podsjetio Kaić: ''Maske mogu štititi, ali onako kako ih većina nosi to nije efikasno. Ako ih netko želi nositi i zaštititi se, smanjiti rizik, onda bi bilo dobro da ih nosi, ali tako da ih nosi stvarno pravilno''.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene