Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko će biti novi ministri?

Analiza Andrije Jarka: "Za rekonstrukciju ima puno mogućih scenarija, ali jedna je stvar sigurna"

Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr)
Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Premijer Plenković najavio je rekonstrukciju Vlade. Kako stvari stoje, obavit će je u dva dijela. Dio do petka, a dio, ako je suditi prema najavama vladajućih, krajem srpnja na izvanrednoj sjednici Sabora. Reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak analizirao je moguće scenarije.

"Glavno pitanje je koliko brzo i široko će to ići, tko će sve otići i kada će se to dogoditi. Doznajem da bi sve to trebalo biti gotovo do kraja mjeseca. Sigurno je da ćemo u petak dobiti novog ministra ili ministricu uprave.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković, Gordan Jandroković i predsjednik Zoran Milanović na obilježavanju obljetnice Bljeska - 1 Na obilježavanju Bljeska FOTO Pogledajte kako je prošao susret Plenkovića i Milanovića Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković Najavio let Rafalea Plenković o pregovorima s DP-om, obrušio se na Milanovića: "Sakrio se kao mali miš"

Spominju se imena Darka Nekića i Sanje Putice. Nekoliko dana iza toga znat ćemo tko će biti novi ministar vanjskih poslova, a do kraja srpnja u Vladu bi mogli doći dva ili tri nova ministra.

Odmah su krenula nagađanja tko su bivši, odnosno tko bi mogao otići. U svjetlu afera spominju se imena Gorana Marića i Marka Pavića zbog sporne mirovinske reforme. Puno je veći popis njihovih nasljednika. No, povijest nas uči da glavni kandidati i favoriti ne budu izabrani na funkciju na koju su pretendirali.

Kada se to dogodi, bit će sazvana izvanredna sjednica Sabora, na kojoj će biti potvrđeni novi ministri. Sigurno je samo jedno, premijer Andrej Plenković vrlo oprezno to radi, jer ne želi nove podjele, svađe, komplikacije u Vladi.

Dokaz tome je situaicija i potvrđivanje Milinovićevog proračuna. Unatoč oštrom protivljenju lokalnih HDZ-ovaca u Ličko-senjskoj županiji, Plenković je presjekao i zapovijedio kako moraju podržati Milinovićev proračun kako bi spriječio daljnje komplikacije.

Ovih je dana ponovo aktualna omiljena tema svih dosadašnjih Vlada smanjenje broja ministarstava. Sam Plenković je rekao kako nema ništa protiv toga kako bi Vlada bila brža, bolja i učinkovitija, no teško je vjerovati da će se to dogoditi.

Dva su razloga tome. Hrvatska uskoro preuzima predsjedanje Europskom unijom, ali i ukidanje ministarstva ugrozilo bi povlačenje novca iz EU fondova i brojne projekte koji su u završnoj fazi ili pred realizacijom.

Sigurno je jedno, od petka počinju smjene u Vladi, do kraja mjeseca mogli bi imati nekoliko novih ministara", izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Aktualno Mislite da je lako prodati nogometnu zvijezdu? Svjetske su klase u izlogu, ali ponuda nema Christian Eriksen (Foto: AFP) Christian Eriksen (Foto: AFP) Foto: Afp Paul Pogba i Mateo Kovačić (Foto: AFP) Paul Pogba i Mateo Kovačić (Foto: AFP) Foto: Afp Gareth Bale (Foto: AFP) Gareth Bale (Foto: AFP) Foto: Afp Neymar u dresu Barcelone (Foto: AFP) Neymar u dresu Barcelone (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Gareth Bale (Foto: AFP) Nogomet Mislite da je lako prodati nogometnu zvijezdu? Svjetske su klase u izlogu, ali ponuda nema 1/5 >>  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene