Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šefica udruge proizvođača lijekova

Ana Gongola o proizvodnji lijekova u Hrvatskoj: "Nestašica je uvijek bilo, ali naši ljekarnici su spretni"

Aktualno Galerija Valentina Baus i Ana Gongola Valentina Baus i Ana Gongola Foto: DNEVNIK.hr Ana Gongola Ana Gongola Foto: DNEVNIK.hr Ana Gongola Ana Gongola Foto: DNEVNIK.hr +0 Valentina Baus Galerija 1/4 >>
Reporterka Valentina Baus o lijekovima je razgovarala s Anom Gongolom.

Koliki je problem nestašica lijekova, ali i dostupnost terapija farmaceutskoj industriji - dio je tema koje su bile u fokusu konferencije o generičkim lijekovima. Što su generički lijekovi, koliko često ih Hrvati koriste – reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus doznala je od predsjednice Hrvatske udruge proizvođača lijekova Ane Gongole.

"Postoje dvije osnovne i velike skupine lijekova. Inovativni lijekovi su oni novi lijekovi, tek izmišljeni, koji služe za liječenje nekih bolesti koje nikad do sada nismo liječili ili unaprjeđuju liječenje postojećih terapija. Postoje i generički lijekovi, a to su oni koji dolaze na tržište nakon što je prvim lijekovima istekla 30 godina duga patentna zaštita i donosi ih više različitih proizvođača", objasnila je Gongola.

"Takvi lijekovi su onda povoljniji i može ih dobiti više pacijenata. Trenutno je prosječna cijena generičkog lijeka proizvođača naše udruge 4,4 eura. Tu imate lijekova koji zaista koštaju jedan euro i skupljih. Dugoročno za opstojnost proizvodnje u Hrvatskoj moramo razmisliti o tim lijekovima koji su najjeftiniji", dodala je.

Pročitajte i ovo Rusiji je teško povjerovati da je Islamska država odgovorna za teroristički napad Napad u Moskvi Rusiji je teško povjerovati u krivnju Islamske države: "Zapad se požurio pripisati im odgovornost"

Također je pojasnila koji problemi postoje u proizvodnji.

"Nama je bitan stabilan sustav, poticajne investicije. Radimo na tome da ubrzano dovodimo generičke lijekove na tržište i pričamo i radimo na tome da revidiramo sustav određivanja cijena lijekova", rekla je te odgovorila na pitanje o nestašici lijekova.

"Nestašica je uvijek bilo i uvijek će se dogoditi nestašica. Naši ljekarnici su spretni u tome da ponude nešto zamjensko. Ovo o čemu ja pričam je srednjoročna priča, gdje moramo strateški pogledati koje lijekove želimo zadržati na tržištu i onda revidirati njihovu cijenu", napomenula je Gongola.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene