Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ukinut embargo na trgovinu kavijarom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ujedinjeni narodi ukinuli su zabranu prodaje kavijara, delikatese koja je donedavno zbog stihijskog izlova jesetre bila pod strogim nadzorom, izvijestili su britanski mediji.

Prije godinu dana uvedena je gotovo potpuna zabrana ulova te ribe zbog prebrzog nestanka iz njezina prirodnog staništa u Kaspijskom jezeru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Više nikoga nema Sirija: Stanovnici i dalje bježe, nacrt rezolucije u UN-u Slika nije dostupna Upozorenje UN: Libijski napadi u Misrati mogući su ratni zločin

Od ove će godine pet zemalja koje izlaze na Kaspijsko jezero moći nastaviti s ribarenjem, no ono će i dalje biti pod strogom kontrolom. 

UN-ova agencija za očuvanje ugroženih vrsta Cites (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Flora and Fauna) objavila je podatke o unaprijed utvrđenoj normi za prodaju i trgovinu raznim vrstama kavijara u 2007., no za sada je odgođena odluka o najskupljoj i najcjenjenijoj vrsti kavijara - belugi.

Svaka vrsta trgovine kavijarom zabranjena je prošle godine, s obzirom na to da se se glavni trgovci i proizvođači te poslastice - Azerbejdžan, Iran, Kazahstan, Rusija i Turkmenistan - nisu pridržavali strogih pravila Cites-a.

Unatoč tomu što se broj jesetri u Kaspijskom jezeru i dalje smanjuje, pet spomenutih zemalja dobilo je dopuštenje za prodaju 96 tona kavijara tijekom 2007. - što je za 15 posto manje nego u 2005.

'Zahvaljujući prošlogodišnjoj odluci UN-a o zabrani izlova jesetri i programima nadzora što ih je provela UN-ova organizacija Cites, nesumnjiv je napredak u ovome procesu', rekao je glavni tajnik Cites-a Willem Wijnstekers. 

Čak 90 posto svjetske proizvodnje kavijara s područja je Kaspijskog jezera.

Ono što brine dužnosnike Cites-a ilegalna je trgovina kavijarom. Pretpostavlja se da se kilogram beluge na crnome tržištu prodaje za 9.500 dolara, a ranih devedesetih zalihe kavijara pale su za devedeset posto zbog pretjeranog izlova jesetri, zbog čega su znanstvenici upozorili na opasnost od uništenja ove vrste ribe, pa su poduzete odgovarajuće mjere njihove zaštite.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene