Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obustavljen dio proizvodnje

Sisačka željezara otpustila 50 radnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Uprave sisačke kompanije čeličnih cijevi, CMC-a Sisak, Paško Vela, priopćio je kako je svjetska ekonomska kriza teško pogodila CMC Sisak koji je ostao bez dvije trećine tržišta, zbog čega je do sada otpušteno 50 radnika na određeno vrijeme, a zaustavljena je i proizvodnja u pogonu šavnih cijevi.

Vela je dodao kako ista sudbina čega i pogon hladne prerade ako se nešto brzo ne promijeni, te kako SMC Sisak ima višak od 100 radnika, a ne popravi li se situacija, višak će narasti na 150 radnika.

Pročitajte i ovo Proizvodnja streljiva Povećanje proizvodnje streljiva Europska komisija usmjerila milijarde eura za jačanje zajedničke europske obrane Dražba vozila javna dražba Auto za 100 eura? Država se rješava svojih starih vozila, ima motora, kombija, kamion...

CMC Sisak je s teškim stanjem u kompaniji upoznao sisačkog gradonačelnika Dinka Pintarića, sisačko-moslavačku županiju, resorna ministarstva i hrvatsku Vladu, te zatražio pomoć lokalne zajednice i Vlade u zbrinjavanju viška radnika kroz subvencioniranje njihovih otpremnina ili preuzimanja troška njihovih plaća u razdoblju od pola godine.

U apelu lokalnim lastima i hrvatskoj Vladi, predsjednik Uprave Vela u ime CMC traži da se CMC-u pomogne kao što se pomaže bilo kojoj drugoj kompaniji koja je u probleme ušla zbog svjetske ekonomske krize, ističući da će se time održati metalurška proizvodnja u Sisku i spasiti 1200 radnih mjesta. Predsjednik Uprave CMC-a Sisak je naveo da je do značajnog smanjenja narudžbi za šavni i tzv. hladni program došlo zbog znatnog smanjenja potražnje u automobilskoj industriji za koju su velikim dijelom proizvodili, dok pogon bešavnih cijevi za sada ima dovoljno narudžbi i posla, ali se smanjuje tržišna cijena njihovih bešavnih proizvoda, što CMC Sisak vodi u gubitke.

CMC apelira na nadležna državna tijela da ubrzaju donošenje građevinske dozvole za rekonstrukciju i povećanja kapaciteta elektro peći u pogonu Čeličana, jer je to jedna od četiri investicije CMC-a - te međunarodne američke kompanije sa stotinjak tvrtki u cijelom svijetu.

Vela je najavio i da će CMC u modernizaciju bivše sisačke Željezare u idućoj godini investirati 55 milijuna američkih dolara. Modernizacijom i proširenjem čeličane, što je jedna od najvećih investicija u proizvodnju u Hrvatskoj u 2009. godini, povećat će se njihov izvoz za šest puta, a ako ne dobiju građevinsku dozvolu do veljače iduće godine, odgodit će se planirani početak modernizacije Čeličane i svaki mjesec kašnjenja donijet će im 20 milijuna eura izvoznih prihoda manje.

Vela je ujedno podjetio kako je prošle subote počela modernizacija i automatizacija teške pruge u proizvodnji bešavnih cijevi, te da je kupljena nova elektrolučna peć.

Sisački gradonačelnik Dinko Pintarić danas je izvijestio kako je Grad Sisak osnovao Gospodarsko vijeće koje će pratiti stanje u sisačkom gospodarstvu, reagirati i intervenirati u slučaju kriznih situacija. Grad Sisak će osnovati i krizni stožer koji će upravljati gospodarskom krizom kako bi se održalo postojeće sisačko gospodarstvo i sačuvala sadašnja radna mjesta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene