448439
448439
448439
448439
448439

Jedan od najpoznatijih diktatora u najgoroj životnoj situaciji

  • , 30.08.2016., 16:45
  • Autor:
  • komentara

Uzbekistan se priprema za razdoblje neizvjesnosti dok je njegov autoritarni predsjednik Islam Karimov (78), na vlasti više od četvrt stoljeća, na intenzivnoj njezi nakon krvarenja u mozgu.

 
 
 
 
Islam Karimov (Foto: AFP)
Islam Karimov (Foto: AFP)

Glasine o zdravstvenom stanju Islama Karimova šire se tom srednjoazijskom zemljom, ali jedno je sigurno: vlasti će se naći u dosad neviđenoj situaciji u postsovjetskom razdoblju. "Karimov je sam za sebe bio država više od četvrt stoljeća i vladao je čvrstom rukom", podsjeća Steve Swerdlow, analitičar za nevladinu organizaciju Human Rights Watch.

Njegova kći Lola Karimova - Tiljajeva objavila je u ponedjeljak na društvenim mrežama da je njezin otac u bolnici zbog krvarenja u mozgu. Vlasti nakon toga nisu objavile nikakvu informaciju o njegovu zdravstvenom stanju.

 

Predsjednik Karimov je obnašao sve dužnosti, od najniže do najviše, u aparatu komunističke partije u vrijeme SSSR-a prije nego je 1989. postao predsjednik sovjetskog Uzbekistana. Na vlasti je ostao i 1991. kada je zemlja stekla neovisnost. "Uzbeci odavno znaju da je ovaj trenutak morao doći. Nitko nije iznenađen, ali nitko ni ne zna što će se sada događati", istaknuo je Scott Radnitz s washingtonskog sveučilišta.

Premda su neprestano kružile glasine o njegovu lošem zdravstvenom stanju, Karimov nije imenovao nasljednika. Njegovim odlaskom mogla bi dakle početi borba za vlast u političkoj eliti, ocjenjuju stručnjaci.

Po ustavu, u slučaju da je predsjednik spriječen, vlast privremeno obnaša predsjednik Senata, ali ga stručnjaci smatraju pukim izvršiteljem.

Najvjerojatnijim kandidatima za njegova nasljednika smatraju se premijer Šavkat Mirzijajev i njegov zamjenik Rustam Azimov. "Oni su već počeli borbu u kulisama vlasti. Uzde vlasti upravo prelaze u druge ruke", rekao je za AFP stručnjak Kamolidin Rabimov koji radi u Parizu.

Karimov je redovito bio na meti optužaba aktivista za ljudska prava zbog namještanja izbora i samovoljnog uhićivanja stotina pripadnika oporbe, a UN ga je kritizirao zbog toga što je dopuštao primjenu mučenja u uzbečkim zatvorima.

G. 2005. nije oklijevao da redarstvenim snagama naredi da pucaju u prosvjednike u Andižanu, gdje je u jednom danu ubijeno 300 do 500 ljudi, navodi Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

Njegovi će nasljednici možda provoditi i "goru" politiku što se tiče poštovanja ljudskih prava, pribojava se analitičar Swerdlow koji poziva Zapad da ovaj prijenos vlasti iskoristi za pritisak na nove vlasti.

"Postoji opasnost da Zapad bude preblag u kritici iz straha da budućeg čelnika Uzbekistana ne gurne u zagrljaj Kremlja", ocjenjuje Swerdlow. No, podsjeća, "Uzbekistan je zapravo uvijek išao svojim putem u odnosu na Moskvu i vjerojatno će tako i nastaviti". (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se