Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Mračna godišnjica'

Trojica novinara Al Jazeere već su godinu dana u egipatskom zatvoru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Apele za njihovo oslobađanje uputile i Bijela kuća, britanski Foreign Office, Europska unija, Vlada Australije, više od 150 organizacija za ljudska prava...

Trojica novinara Al Jazeere Peter Greste, Mohamed Fahmy i Baher Mohamed nalaze se već godinu dana u zatvoru u Kairu. Novinari i prijatelji širom svijeta su danas u 11 sati iskazali svoju solidarnost s kolegama kratkim prekidom redovnih emisija ili samim podsjećanjem na njihove sudbine.

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu Bijela kuća zabrinuta Izrael zabranjuje rad katarske medijske kuće: "Iznutra djeluje protiv Izraela" Paljenje svijeća za novinarke i novinare - 1 HND i Sindikat novinara Hrvatske Bdjenje i zapaljene svijeće za novinare i novinarke ubijene u Gazi

Greste i Fahmy osuđeni su na sedmogodišnje zatvorske kazne, a Mohamed na deset godina zatvora nakon što su optuženi za pomaganje terorističkim grupama i širenje lažnih vijesti, u slučaju koji je izazvao međunarodne osude, podsjeća u priopćenju Al Jazeera.

DRAMATIČNA SNIMKA Osuđeni novinar Al Jazeere vrištao: 'Platit ćete za ovo! Obećajem vam!'

'Svi programi mreže Al Jazeera će 28. i 29. prosinca donijeti priče i izvještaje o 365 dana pravne borbe za oslobađanje naših kolega iz egipatskog zatvora. U četvrtak 1. siječnja očekuje se razmatranje i odluka egipatskog Vrhovnog suda o žalbi na presudu novinarima Al Jazeere. U tom procesu razmotrit će se prvostupanjsko suđenje za koje je Al Jazeera uvijek tvrdila da je provedeno s mnogo propusta, što je i osnova žalbe. Al Jazeera se nada da će novinari biti oslobođeni, iako je moguće i da će Sud narediti ponovno suđenje',  navode iz Al Jazeere.

Podsjećaju da su apele za oslobađanje Al Jazeerinih novinara uputile i Bijela kuća, britanski Foreign Office, Europska unija, Vlada Australije, više od 150 organizacija za ljudska prava, uključujući i Amnesty International, kao i globalna i nacionalna udruženja novinara te organizacije koje se bave pravima slobode govora i medija. Javni apel za oslobađanje traje već godinu i na socijalnim medijima pod hashtagom #FreeAJStaff. Više od 137.000 osoba izrazilo je podršku novinarima na Twitteru, što je imalo preko dvije milijarde pregleda. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene