452066
452066
452066
452066
452066

TKO SU BIJELE KACIGE? Snimka koja je potresla svijet

  • , 01.10.2016., 11:10
  • Autor:
  • komentara

Sirijske gradove Alep i Idlib danima iz zraka bombardiraju sirijske i ruske vojne snage. Bombardiranje ne prestaje, no jednako tako ne prestaju ni napori volontera da iz ruševina spase preživjele. Jedna takva snimka potresla je svijet. Upozoravamo da bi snimke mogle biti uzmenirujuće.

 
 
 
 
Volonter zaplakao držeći u naručju ozlijeđenu bebu spašenu iz ruševina (Screenshot YouTube)
Volonter zaplakao držeći u naručju ozlijeđenu bebu spašenu iz ruševina (Screenshot YouTube)

  

 

Volonter koji u naručju drži ozlijeđenu bebu izvučenu iz ruševina na putu u bolnicu jednostavno je briznuo u plač i kroz suze samo ponavljao 'Moj Bože, moj Bože...'

Humanitarna nevladina organizacija 'Liječnici bez granica' (Médecins Sans Frontières / Doctors Without Borders) su izvijestili kako je od 21. do 26 rujna u bombardiranjima poginulo 278 osoba, uključujući čak 96-ero djece. U posljednjim napadima su pogođene i bolnice koje ionako jedva da mogu funkcionirati jer su im zalihe na kraju. 

Snimku je obavila Sirijska civilna zaštita, tzv. Bijele kacige. Njih oko 3.000 civilnih volontera djeluju već 6 godina, otkako je započeo rat u Siriji. Njihova misija je vrlo jednostavna - potraga i spašavanja što više života. Inspirirani su ajetom iz Kurana koji kaže: 'Spasiti život znači spasiti cijelo čovječanstvo'.

U 6 godina djelovanja Bijele kacige spasili su više od 60.000 ljudi. Već su dobili Right to Livelihood Award, poznatu i kao počasnu, alternativnu Nobelovu nagradu zbog 'izvanredne hrabrosti, suosjećanja i humanitarnog angažmana u spašavanju civila'. Nominirani su i za Nobelovu nagradu za mir.

No, iako su dobili podršku mnogih organizacija i visokopozicioniranih osoba, kritizirani su od strane pristaša sirijskog predsjednika Bašara al-Asada 'zbog povezanosti sa zapadnim vladama' od kojih dobivaju sredstva za svoj humanitarni rad. 

Najmanje 141 volonter Bijelih kaciga je smrtno stradao tijekom spasilačkih misija, a čak tri od četiri centra organizacije u Alepu ovog su tjedna stradali u bombardiranjima.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se