Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prije 300 milijuna godina

Novo otkriće: Čovjek je potekao od morskog psa!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su otkrili kako čovjek potječe od ribe koja je iznimno sličila na morskog psa i koja je svjetskim morima plivala prije gotovo 300 milijuna godina.

Izumrla Acanthodes bronni među prvima se odvojila od morskih pasa, koje, umjesto kosti, imaju hrskavicu, a iz nje se razvio čitav niz vrsta s čvrstim kostima, počevši od riba s koštanim kosturom pa sve do čovjeka, prenosi Daily Mail.

Pročitajte i ovo Napad morskog psa More puno krvi VIDEO Stravičan napad velike bijele psine: Silovito krenuo prema roniocima, a onda se dogodilo nešto potpuno neočekivano Beba velikog bijelog morskog psa Sve dokumentirali VIDEO Vjeruju da su jedini koji su vidjeli mladunče velike bijele psine: ''Ovo bi mogao biti prvi dokaz koji imamo o njima u divljini''

'Zajednički predak svih kralježnjaka s čeljustima imao je glavu, koja po građi podsjeća na morskog psa', pojasnio je biolog John Finarelli, jedan od autora studije i profesor Sveučilišta u Dublinu.

'Na osnovu dosadašnjih saznanja o povezanosti najstarijih vrsta ribe, najnoviji rezultati navode na zaključak da su morski psi zadržali te karakteristike, dok su ribe s koštanim kosturom promijenile izgled', rekao je Finarelli.

On i njegove kolege proučavali su vrstu Acanthodes bronni iz grupe akantoda ili bodljikavih morskih pasa, kojoj su pripadale i najstarije životinje kralježnjaci s čeljustima. Prije oko 460 milijuna godina, došlo je do razdvajanja vrsta riba s kralješnicom od morskih pasa, a Acanthodes bronni živjela je u vrijeme Paleozoika, prije oko 290 milijuna godina.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene