Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problem sa smećem

Napulj: Demonstracije traju, Berlusconi kaže da je kriza gotova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Unatoč obećanju Silvija Berlusconija da je rješenje problema s odlaganjem smeća u Napulju i okolici nadohvat ruke, prosvjednici su najavili da će i nastaviti s demonstracijama.

'Ne možemo odustati dok ne vidimo konkretne rezultate, koji se odnose na dobrobit građana', izjavio je glasnogovornik Pokreta za zaštitu regije oko Vezuva. Berlusconi je onamo odletio izravno s EU-ova summita održanog u petak u Bruxellesu. Najavio je konačan dogovor s gradonačelnicima gradova u regiji te kazao kako vjeruje da će to omogućiti i kraj problema te krize s prikupljanjem, odnosno 'neprikupljanjem' smeća u napuljskome području.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Berlusconi će napuljsku krizu sa smećem rješavati i pomoću vojske Slika nije dostupna Berlusconijeva vlada odredila mjere za rješavanje napuljskog smeća i odobrila imigracijske zakone

Vlada se, među ostalim, obvezala da će do kraja idućega tjedna uvesti zakon kojim će se spriječiti realizacija kontroverznih planova o otvaranju drugoga odlagališta smeća u Nacionalnome parku Vezuv. Vlada je također pristala ograničiti količinu smeća koje će se dovoziti na područje Sarija koje se nalazi blizu gradića Terzigna nadomak Napulju, gdje su prije tjedan dana prosvjednici palili vozila, talijanske zastave, te na policiju bacali kamenje i petarde, nezadovoljnih lošim uvjetima na lokalnom odlagalištu otpada.

>> Prosvjedi u Napulju zbog novih odlagališta smeća

Berlusconi je tada (22. listopada) za loše stanje na tom odlagalištu okrivio lošu upravu lokalnog operatera, no istaknuo je kako je vlada odobrila 14 milijuna eura koje bi trebali isplatiti u obliku odštete mještanima, a dio bi bio namijenjen novim projektima u regiji. Negirao je da postoje bilo kakvi zdravstveni rizici za mještane.

Napulj i okolna mjesta već se godinama suočavaju s krizama povezanim s odlaganjem velikih količina smeća, što je rezultat korupcije, lošeg upravljanja i utjecaja lokalne mafije. Prije dvije godine Berlusconi je bio prisiljen intervenirati kako bi pomogao da se olakša kriza nastala kada su poduzeća za čišćenje prestala prikkupljati smeće budući da su odlagališta bila prepuna, a mještani su prosvjedovali protiv izgradnje novih. Na izvanrednoj sjednici vlade održanoj 22. listopada u Rimu sudjelovali su ministar unutarnjih poslova, ministar zaštite okoliša i ministar ekonomije, kao i predstavnik Civilne zaštite te regionalni guverner. Vlada je tada najavila planove o izgradnji novih odlagališta, kao i izgradnju elektrana koje bi se pokretale paljenjem smeća u okviru dugoročnog rješenja.

Vlada je u subotu obećala da će ograničiti količinu smeća koje se smije dovesti na odlagalište Sari blizu Terzigna, a lokalni gradonačelnici su zauzvrat obećali da će odmah utjecati na prekid prosvjeda koji traju već danima. No prosvjednici na to ne pristaju te su najavili nastavak prosvjeda i u subotu poslijepodne, kako je ranije planirano. Traže hitno zatvaranje odlagališta Sari.  (HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene