Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priča s juga Srbije

Nakon pet godina konačno uspjeli: Kostur mamuta prevezen na sigurno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kostur mamuta star oko milijun godina, 2009. iskopan je u mjestu Kostolac konačno je prevezen na sigurno.

S juga Srbije stiže priča o velikoj akciji premještanja 50-ak tona teškog fosila u kojoj je sudjelovalo 100 ljudi i brojna mehanizacija. Kostur mamuta star oko milijun godina, 2009. iskopan je u mjestu Kostolac i konačno je prevezen na sigurno. Akcija premještanja počela je u petak rano ujutro. Masivni kostur ženke mamuta dobio je ime Vika.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo" James O'Brien i Aleksandar Vučić Vučić se protivi SAD nudi partnerstvo Srbiji: Nadaju se suočavanju s istinom o Srebrenici

Ilok: Kopali septičku jamu, iskopali mamuta!

'Ispostavilo se da je Vika mnogo teža nego što smo mi pretpostavili. Tako da možda malo akcije nije loše, ali moram priznati da nam srce malo igra zbog svega ovoga', rekao je Miško Korać, ravnatelj arheološkog nalazišta Viminacijum. A kako i neće kada je sanduk s kosturom težio čak 54 tone, odnosno 10 više od težine koju kamion može prevoziti. 100 radnika zato je moralo maksimalno olakšati sanduk.

'Pošto smo ograničeni vozilom, smanjujemo teret za jednu tonu, dve ručno, tako da svedemo na opterećenje koje može da se prenese', rekao je Zoran Cekić, vođa građevinskog tima.

U Srbiji pronađeno groblje mamuta!

Prije 5 godina Viku su slučajno otkrili radnici koji su iskopavali ugljen. Kostur star oko milijun godina bio je 30 metara pod zemljom. 'Tih milijun godina sasvim je dovoljno da shvatimo kakvo strahopoštovanje ustvari treba prema njoj da gajimo', smatra Korać. U svijetu još postoji samo 20-ak ovakvih primjeraka kostura mamuta. Zato nema sumnje da će mnogi pohrliti u park Viminacijum u kojem će Vika biti izložena.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene