Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U visokoj litici

U Srbiji pronađeno groblje mamuta!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U gradiću Kostolac, 100 kilometara od Beograda pronađeno je prvo groblje mamuta!

Njime su nekada marširali svi rimski imperatori, u novije vrijeme postao je rudnik ugljena, a stotinama tisuća godina ranije izgleda i stanište mamuta. Arheolozi u srpskom gradiću Kostolac, u nalazištu skrivenom u 50 metara visokoj litici došli su do nevjerojatnog otkrića - groblja mamuta.

Pročitajte i ovo James O'Brien i Aleksandar Vučić Vučić se protivi SAD nudi partnerstvo Srbiji: Nadaju se suočavanju s istinom o Srebrenici Tomislav Žigmanov Tri put više nego 2020. Na izbore za Sabor izašao rekordan broj birača i u Srbiji

'Na svakih 30 metara pronalazimo kosti mamuta, znači mi sad imamo sedam jedinki koje se ovdje vide. Mislim da je to zaista jedan impozantan broj, ne zaboravimo da smo mi tek u profilu, ne zaboravimo da nas tek čekaju istraživanja u dubini od preko 100 metara', rekao je Miomir Korać direktor arheološkog projekta 'Viminacium'.

>> U Srbiji pronađen novi kostur mamuta

Svjetskoj senzaciji u Kostolcu žele svjedočiti i brojni strani arheolozi koji su već najavili svoj dolazak. U blizini je prije tri godine pronađena Vika - najstariji kostur mamuta u Europi. Vika je postala i najveća znanstvena atrakcija u Srbiji - težila je 10 tona, a stručnjaci smatraju da se utopila u močvari.

'Zato smo okupili cijeli niz stučnjaka raznih područja, provest ćemo infracrveno snimanje cijelog prostora da utvrdimo poslije toga što je uzročnik da ovdje imamo tu grupu mamuta ili groblje mamuta koje je ostalo u jednom trenutku vremena zarobljeno', dodao je Korać. Stručnjaci vjeruju kako je katastrofa uzrokovala smrt mamuta na mjestu koje je sada postalo prvo groblje mamuta ikad pronađeno.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene