452440
452440
452440
452440
452440

OVO JE NJIHOV PLAN Kinezi žele ovladati i svemirskim turizmom

  • , 05.10.2016., 07:44
  • Autor:
  • komentara

Jedna kineska tvrtka koju financira tamošnja vlada, želi proizvesti svemirsku letjelicu, koja bi polijetala kao raketa i slijetala kao space shuttle, ali bez dodatne opreme, poput aviona ili raketa koji bi joj služili za uzlijetanje.

 
 
 
 
Kineski raketoplan u svemiru (Fotomontaža: Dnevnik.hr/Thinkstock/China Academy of Launch Vehicle Technology)
Kineski raketoplan u svemiru (Fotomontaža: Dnevnik.hr/Thinkstock/China Academy of Launch Vehicle Technology)

Šef tima kineske Akademije za tehnologiju polijetanja letjelica, Han Pengxin, tvrdi da bi zamišljena svemirska letjelica, koju navedeni tim želi izgraditi, sama polijetala u svemir i sletila po povratku, poput umirovljenog space shuttlea. Pogonsko bi joj gorivo bio tekući metan i tekući kisik.

Han i njegov tim napravili su dvije verzije tog raketoplana. Prva ima masu od 10 tona i raspon krila od šest metara te bi posadu od petero ljudi mogla podići na visinu od 100 kilometara u Zemljinu atmosferu, što je ujedno i službena granica početka svemira. Ta prva verzija kretala bi se maksimalnom brzinom od 6 maha i omogućila bi dvije minute bestežinskog stanja.

Druga, znatno veća verzija, težila bi 100 tona i imala raspon krila od 12 metara te bi 20 osoba mogla podići na visinu od 130 kilometara pri brzini od 8 mahova, pružajući četiri minute bestežinskog iskustva. Ta veća verzija bila bi dovoljno brza da u svemir može ponijeti manje satelite, ali uz pomoć dodatnog raketnog potisnika, koji bi bio postavljen na gornji dio letjelice, prenosi popsci.com.

Cijena karte za taj ekskluzivan let iznosila bi između 200.000 i 250.000 dolara, što je ugrubo jednako cijeni koju je zamislio i Virgin Galactic za turiste koji žele posjetiti svemir i imaju, praktički, rupu bez dna u džepu.

Han tvrdi da bi cijenu karte u njegovoj letjelici rušila mogućnost nošenja dodatnog tereta, a bila bi i višekratno iskoristiva, točnije, svaka od tih letjelica mogla bi obaviti 50 takvih letova.

Obje verzije letjelica imale bi spremnike goriva ugrađene u trup, no onoj manjoj nedostaje dodatni raketni potisnik, koji bi joj pomogao pri dostizanju granice svemira ili se barem tako zasad čini.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se