Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Broj poginuli raste iz minute u minutu

Izraelski 'rat bez milosti' traje 60 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izrael je ove godine proslavio 60 godina proglašenja države. Te 1948. godine izraelsko etničko čišćenje izazvalo je nezadovoljstvo kod mnogih Arapa. Samo dan nakon proglašenja počeo je prvi u nizu ratova, u kojem su poražene arapske države. U 60 godina Izrael je vodio sedam ratova, ne računajući pogranične sukobe.

Štiteći svoje strateške interese i utjecaj ratove potenciraju i usmjeravaju SAD; Velika Britanija, Francuska, Rusija.

Pročitajte i ovo Glad u Pojasu Gaze Sve više slučajeva pothranjenosti Svjetska organizacija tvrdi da bi pojas Gaze mogao brzo prijeći prag gladi Razorena Gaza Nastavljaju se pregovori Korak do primirja u Gazi: "Izrael je sve prihvatio i sada se čeka odluka Hamasa"

Okružen arapskim državama Izrael je ratovao sa svakim susjedom. Nazvavši to preventivom, 1967. godine bombardirali su egipatske, sirijske i jordanske zračne luke. U šestodnevnom ratu osvajaju golansku visoravan, Sinaj, Zapadnu obalu i Gazu.

Palestinci na okupiranim područjima prosvjeduju protiv Izraela, pa tako djeca i mladi izlaze naoružani kamenjem na ulice. Prva je intifada trajala 6 godina. Druga je počela prije osam godina i traje i danas. 

>> Izrael nastavio napade, 300 mrtvih

>> Nema primirja na području Gaze

Na američku inicijativu započinju i mirovni procesi, nakon kojih Izrael priznaje PLO kao predstavnike Palestinaca, a PLO priznaje Izraelu pravo na postojanje. Njihovim sporazumima snažno se protive ekstremisti. 

U još jednom sukobu, u trodnevnim izraelskim zračnim napadima, poginulo je 345 ljudi 

Broj poginulih u trodnevnim izraelskim zračnim napadima na Gazu dosegnuo je 345, objavili su liječnički izvori, a prenose agencije.

Prema riječima šefa hitne službe u Gazi Muawia Hassaneina, ranjeno je više od 1.600 osoba, prenosi agencija dpa. Broj žrtava porastao je nakon što je najmanje sedam osoba poginulo, a više desetaka ranjeno u dva zračna napada na automobil i zgradu u sjevernom dijelu Gaze. 

>> SAD poziva na 'održivi prekid vatre' na Bliskom istoku

>> Izrael bombardirao Islamsko sveučilište u Gazi

>> Poginulo najmanje 297 Palestinaca

Pet Palestinaca također je poginulo u raketiranju automobila u Khan Younisu u kojem je, među ostalima, bio jedan od zapovjednika radikalne islamističke frakcije Džihad Abu Tir s devetogodišnjim sinom. Ostala tri poginula bili su militanti Džihada, prenosi dpa.

Istovremeno, Reuters navodi da ranjeni Palestinci odlaze na liječenje u Egipat i da iz te susjedne zemlje stiže sve više medicinske opreme.

Deset kamiona prešlo je granični prijelaz Rafah s medicinskom pomoći iz Libije i Saudijske Arabije, kažu granični policajci. Devet ranjenih Palestinaca i još osam osoba u pratnji prešli su granicu tijekom noći, a očekuje ih se još tridesetak, navodi Reuters. 

>> Najkrvaviji dan za Palestince: 225 mrtvih, ranjeno više od 750 ljudi

Rafah su trebali prijeći još u nedjelju, no Hamas i egipatski dužnosnici ponudili su proturječna objašjenja zašto se to nije dogodilo. Prekogranični odnosi su napeti jer je Egipat odbio palestinski zahtjev da prekine pomagati Izraelu u blokadi Gaze. Sukobe u Gazi osuđuje cijela svjetska javnost.  

Ban Ki-moon osudio pretjeranu uporabu sile Izraela

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon osudio je eskalaciju nasilja u Gazi kao 'neprihvatljivu', pripisujući odgovornost za eskalaciju 'raketnim napadima militanata Hamasa' i 'pretjeranoj uporabi sile' od strane Izraela.

'Duboko sam pogođen sadašnjom eskalacijom nasilja unutar i oko Gaze, to je neprihvatljivo. Opetovano sam osuđivao raketne napade militanata Hamasa protiv Izraela. Priznajući pravo Izraela da se brani, također osuđujem pretjeranu uporabu sile od strane Izraela u Gazi', rekao je Ban Ki-moon na konferenciji za tisak u sjedištu UN-a u New Yorku.

Nasilje i razaranje u proteklih nekoliko dana izazvali su veliko stradanje civilnog stanovništva u Gazi, rekao je Ban i ponovno pozvao Izrael da 'otvori sve granične prijelaze prema Gazi nužne za neometanu dostavu humanitarne pomoći'. 

>> Treći dan izraelskih napada na Gazu, dosad 313 ubijenih

'Izraelski čelnici dali su mi jamstva za dostavu humanitarne pomoći i ulazak humanitarnih djelatnika u Gazu', rekao je glavni tajnik UN-a.

Ban Ki-moon je ponovio poziv na trenutačni prekid nasilja i svih vojnih aktivnosti u Gazi, te jačanje napora za dugoročno rješenje spora.

Naglasio je da je o naporima za zaustavljanje nasilja u Gazi razgovarao s izraelskim i palestinskim čelnicima, te s čelnicima Egipta, Sirije, Libanona i drugih zemalja regije i Kvarteta za Bliski istok, te najavio da će osobno i preko svojih izaslanika na terenu nastaviti s tim naporima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene