Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokušaji potpisivanja primirja

SAD poziva na 'održivi prekid vatre' na Bliskom istoku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka administracija pozvala je na 'održivi prekid vatre' na Bliskom istoku i zatražila da Hamas zaustavi svoje napade na Izrael.

Glasnogovornik Bijele kuće Gordon Johndroe okrivio je militantni Hamas za najnoviji val nasilja, rekavši da je prekršio šestmjesečni prekid vatre dogovoren uz posredovanje Egipta. 'Hamas je pokazao svoje pravo lice terorističke organizacije', rekao je.

Pročitajte i ovo Razorena Gaza Nastavljaju se pregovori Korak do primirja u Gazi: "Izrael je sve prihvatio i sada se čeka odluka Hamasa" Zločin protiv čovječnosti u Pojasu Gaze - 3 Potresni prizori Stotine tisuća djece gladuju, jedu hranu za konje, piju more: "Makar umrla, želim uzeti vreću brašna jer nemam čime nahraniti svoju djecu"

Istodobno je SAD zatražio da Izrael izbjegne civilne žrtve u Gazi, dodao je glasnogovornik. izbjegao je odgovoriti na pitanje vjeruje li Bijela kuća da je Izrael spreman krenuti u kopneni napad na Gazu. 

>> Treći dan izraelskih napada na Gazu, dosad 313 ubijenih

>> Izrael u 'ratu bez milosti', pregovori 'na ledu'

Johndroe je rekao da su izraelske akcije 'odgovor na raketne i minobacačke napade nas Izrael'. Naglasio je da sve strane trebaju otvoriti put za dopremu humanitarne pomoći, posebno hrane i lijekova, u Gazu.

Predsjednik Bush, prema njegovim je riječima, o krizi u Gazi u ponedjeljak razgovarao s jordanskim kraljem Abdulahom II., a u subotu sa saudijskim kraljem Abdulahom. Johndroe je ponovo da novoizabrani predsjednik Barack Obama dobija dnevne obavještajne izvještaje i u stalnom kontaktu sa svojim osobljem prati razvoj situacije u Gazi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene