Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svi su za mir

Izrael nastavio napade, 300 mrtvih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cijeli svijet osudio je izraelske napade na pojas Gaze. Svjetski vođe pozivaju na prekid sukoba, izražavajući pritom veliku zabrinutost te osudivši postupke i Izraela i Hamasa.

Izrael je u nedjelju drugi dan zaredom nastavio sa zračnim napadima na Gazu, jačajući pritisak na Hamas nakon što je više oko 300 ljudi poginulo u jednom od najkrvavijih dana u 60-godišnjem sukobu između Palestinaca i Izraela.

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna" Zločin protiv čovječnosti u Pojasu Gaze - 3 Potresni prizori Stotine tisuća djece gladuju, jedu hranu za konje, piju more: "Makar umrla, želim uzeti vreću brašna jer nemam čime nahraniti svoju djecu"

Izraelski čelnici objašnjavaju da su napadi odgovor na gotovo svakodnevno palestinsko raketiranje južnog Izraela koje se intenziviralo nakon što je Hamas prije tjedan dana prekinuo šestomjesečni prekid vatre. 'U ovom trenutku ne razmišljamo o prekidu sukoba', rekao je tajnik izraelskog kabineta Oved Yehezkel za Izraelski radio. 'Imamo vremena, strpljenja i sredstava... da vratimo život u južnom Izraelu u normalu.'

U napadu rano u nedjelju ujutro uništeno je sjedište Hamasove televizijske postaje al-Aqse, koja je nastavila emitirati s nepoznate lokacije. Izraelski zrakoplovi napali su također kamp za obuku Hamasovih militanata. Osim toga, nekoliko desetaka izraelskih oklopnih transportera razmješteno je duž granice s pojasom Gaze u očekivanju moguće kopnene invazije. Izraelski vojni komentatori tvrde da Izrael ne želi preuzeti nadzor nad pojasom Gaze niti srušiti Hamasovu vladu nego prisiliti Hamas na novi prekid vatre kako bi se zaustavili raketni napadi na južni Izrael.

Palestinski militanti nastavili su u međuvremenu ispaljivati rakete preko granice, od kojih je jedna pala na nenaseljeno područje 30 kiliometara unutar Izraela. Žrtava nema. Izrael je objavio da je u subotu izveo oko stotinu zračnih napada te da su palestinski militanti ispalili oko 70 raketa na izraelski teritorij, pri čemu je poginuo jedan Izraelac. Prema palestinskim bolničkim izvorima, u izraelskim je napadima poginuo 271 Palestinac, a više od 700 je ozlijeđeno.

Humanitarne skupine strahuju da bi izraelska operacija mogla dovesti do humanitarne katastrofe u pojasu Gaze, siromašnoj obalnoj enklavi u kojoj živi 1,5 miljuna Palestinaca od kojih polovina ovisi o pomoći u hrani. Vijeće sigurnosti UN-a rano u nedjelju pozvalo je na trenutačno zaustavljanje nasilja u Gazi nakon izraelskih zračnih udara u kojima je ubijeno više od 270 Palestinaca, koji su uslijedili kao odgovor na raketne i minobacačke napade militanata Hamasa iz Gaze na Izrael.

Svjetski vođe pozivaju na mir

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon je 'duboko zabrinut' zbog žestokih izraelskih napada na pojas Gaze i poziva na 'trenutačni prekid sukoba'.

'Glavni tajnik je duboko zabrinut zbog nasilja i prolijevanja krvi u Gazi te zbog nastavka nasilja na jugu Izraela', tvrdi glasnogovornik tajnika UN-a. 'Pozvao je na trenutačni prekid sukoba'.

Predsjednik talijanske vlade Silvio Berlusconi izrazio je 'zabrinutost' zbog obnove sukoba između Izraela i Palestinaca iz Hamasa te je zatražio njihov 'trenutačni' prekid i nastavak dijaloga radi pronalaženja 'stabilnog i trajnog' rješenja.

I Velika Britanija je izrazila 'vrlo veliku zabrinutost' zbog izraelskih zračnih napada i zatražila je od izraelske vlade 'najveću moguću suzdržanost' i 'trenutačni' prekid raketiranja Izraela iz pojasa Gaze. 

'Kao što je Kvartet objavio 15. prosinca, mirno rješenje je jedini način za postizanje trajnog rješenja za stanje u Gazi', rekao je premijer Gordon Brown, pozivajući 'aktiviste u Gazi da odmah prekinu raketiranje Izraela'. 

>> Posljedice totalnog rata u Gazi bile bi 'kobne'

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier u razgovoru za nedjeljni broj Bild am Sonntag isto je rekao da je 'jako zabrinut' zbog stanja na Bliskom istoku.
'Pojas Gaze ponovo bi mogao ogreznuti u nasilju', rekao je ministar. 'Njemačka vlada ne razumije zbog čega je Hamas jednostrano prekinuo primirje s Izraelom. To je neodgovorna odluka s obzirom na težak položaj stanovnika u pojasu Gaze', upozorio je. 

Sirija je u subotu osudila izraelske zračne napade na pojas Gaze koje je nazvala 'barbarskim zločinom' i pozvala je da se održi izvanredni arapski summit.
'Sirija za velikom zabrinutošću prati izraelski barbarski napad na palestinski narod u Gazi i smatra da je riječ o strašnom zločinu i terorističkom činu', piše u priopćenju ministarstva vanjskih poslova.
'Sirija kao predsjedateljica Arapske lige poziva arapske čelnike da održe izvanredni susret na vrhu na kojemu će razgovarati o pogubnom stanju u Gazi', dodaje se u priopćenju. 

>> Hezbollah optužio arapske zemlje da pomažu Izraelu

I Maroko je osudio izraelske napade te pozvao na 'trenutačni prekid neprijateljstva' i na 'nastavak dijaloga' između svih sukobljenih strana, u priopćenju ministarstva vanjskih poslova objavljenom u Rabatu.
'Kraljevina Maroko oštro osuđuje izraelske vojne operacije velikih razmjera koje su odnijele više desetaka života palestinske braće u pojasu Gaze', ističe se u priopćenju.
Rabat usto 'odlučno osuđuje nesrazmjernu primjenu sile i tragičnu eskalaciju nasilja', dodaje ministarstvo zahtijevajući 'trenutačni prekid neprijateljstva'.

Bijela Kuća je Hamasu uputila najžešće kritike i ocijenila da je on mogao spriječiti izraelske napade da je prekinuo svoje raketne napade na Izrael. Glasnogovornik Bijele Kuće Gordon Johndroe je rekao da Izrael brani svoj narod od terorista poput onih iz Hamasa. Sjedinjene Države smatraju da je Hamas odgovoran za kršenje prekida vatre i porast nasilja u Gazi, naglasila je američka državna tajnica Condoleezza Rice. 

EU je tražila prekid izraelskih bombardiranja i raketnih napada iz Gaze i osudila nerazmjernu uporabu sile. Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Javier Solana pozvao je na 'trenutačni prekid vatre' u Gazi, dok je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy tražio 'trenutačni prekid raketne paljbe na Izrael i izraelskih bombardiranja Gaze'.
'Ne postoji vojno rješenje za Gazu', podsjetilo je francusko predsjedništvo EU i tražilo uspostavu trajnog primirja. 


Dvostruko traženje su izrazile Rusija, Velika Britanija, Italija, Švedska, Austrija, Norveška, Španjolska i Švicarska i te su dvije zemlje kao i Brazil ocijenile da je izraelski odgovor bio neproporcionalan. Nizozemska je pozvala Izrael na maksimalnu suzdržanost i istovremeno osudila provokacije Hamasa. Turska je tražila trenutačni prekid izraelskih zračnih napada na Gazu i izrazila nezadovoljstvo 'udarom na mirovne inicijative'.
'Izraelski napadi kompromitiraju posljednje izglede za mir na Bliskom Istoku', ocijenio je predsjednik Socijalističke internacionale (IS) Georges Papandreu.

Nakon sastanka u Rijadu, palestinski predsjednik Mahmud Abas i saudijski kralj Abdulah pozvali su na 'trenutačni prekid izraelske agresije'. Jedan glasnogovornik Bijele Kuće je rekao da je kralj Abdulah nazvao predsjednika Georgea W. Busha i da su razgovarali o Bliskom Istoku.

U Iranu je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Hasan Ghashagavi tražio 'hitnu akciju' Vijeća sigurnosti, Organizacije islamske konferencije i svih zemalja kako bi spriječili da 'cionistički režim nastavi svoje zločine'. Iran Hamasu pruža znatnu financijsku pomoć.

Iračka vlada je osudila izraelske zračne napade na pojas Gaze i tražila je od međunarodne zajednice da 'za njih preuzme odgovornost'. Vlada je 'tražila od međunarodne zajednice da preuzme odgovornost i poduzme potrebne mjere kako bi se zaustavili ti napadi', prema priopćenju glasnogovornika vlade.

U Istanbulu, Bejrutu, Rabatu, Kairu i drugim gradovima islamskih država kao i u brojnim arapskim gradovima Izraela održani su prosvjedi protiv izraelskih napada.

Vijeće sigurnosti UN-a rano u nedjelju pozvalo je na trenutačno zaustavljanje nasilja u Gazi nakon izraelskih zračnih udara u kojima je ubijeno više od 270 Palestinaca, koji su uslijedili kao odgovor na raketne i minobacačke napade militanata Hamasa iz Gaze na Izrael.
'Članice Vijeća sigurnosti izražavaju ozbiljnu zabrinutost nad eskalacijom stanja u Gazi i pozivaju na trenutačno zaustavljanje svih neprijateljstava', stoji u izjavi Vijeća sigurnosti koju je novinarima pročitao hrvatski veleposlanik Neven Jurica.

'Članice pozivaju sve strane da odmah zaustave sve vojne aktivnosti', dodaje se u izjavi objavljenoj nakon izvanrednog sastanka Vijeća sigurnosti kojim u prosincu predsjedava Hrvatska. Sjednica je sazvana na zahtjev Libije, jedine arapske članice Vijeća, a izjava je usuglašena nakon četverosatne rasprave iza zatvorenih vrata. Njome se također sve uključene strane pozivaju da odgovore na 'ozbiljne humanitarne potrebe u Gazi'. Izraelski ministar obrane Ehud Barak u nedjelju je dopustio prolazak jednog humanitarnog konvoja s humanitarnom pomoći za pojas Gaze.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene