Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drugi dan izraelskog napada

Poginulo najmanje 297 Palestinaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izrael je i u nedjelju iz zraka gađao ciljeve u pojasu Gaze i pripremio se za moguću invaziju nakon što je u dvodnevnim zračnim udarima poginulo najmanje 297 Palestinaca.

Izrael tvrdi da je serija napada koji su počeli u subotu odgovor na svakodnevno raketiranje juga zemlje koje se intenziviralo nakon što je Hamas, islamistička skupina na vlasti u Gazi iz koje se Izrael povukao 2005., prije tjedan dana prekinuo šestomjesečno primirje. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Donijeli odluku nakon istrage Njemačka nastavlja suradnju s UNRWA-om: Nema dokaza da su u njihovim redovima bili teroristi Zločin protiv čovječnosti u Pojasu Gaze - 3 Potresni prizori Stotine tisuća djece gladuju, jedu hranu za konje, piju more: "Makar umrla, želim uzeti vreću brašna jer nemam čime nahraniti svoju djecu"

>> Hamas ubio egipatskog policajca, Hezbollah spreman za izraelski napad

>> Eksplozija na biralištu u Pakistanu, 22 mrtvih

Tijekom prva dva dana napada militanti su ispalili oko 150 raketa i minobacačkih granata na Izrael, kaže vojska.
Akcija je izazvala oštre osude Arapa diljem Bliskog istoka gdje su prosvjednici palili izraelske i američke zastave kako bi svoje čelnike prisilili na oštriji odgovor na izraelske napade.

Izraelski tenkovi raspoređeni su uz granicu s Gazom, spremni za ulazak u tu enklavu u kojoj živi 1.5 milijun Palestinaca.Vlada premijera Ehud Olmert mobilizirala je 6.500 rezervista. Ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni, koja bi mogla postati premijerkom nakon izbora 10. veljače, čini se isključuje invaziju širih razmjera kojoj bi cilj bio ponovna uspostava izraelske kontrole nad blokiranim teritorijem, nekoć s određenim brojem naselja židovskih doseljenika.

'Naš cilj nije ponovna okupacija pojasa Gaze', rekla je Livni televiziji NBC. Upitana želi li Izrael svrgnuti Hamas s vlasti u Gazi, odgovorila je: 'U ovom trenutku ne'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene