Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izraelsko-palestinski sukob

Treći dan izraelskih napada na Gazu, dosad 313 ubijenih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izraelski ratni zrakoplovi uništili su u ponedjeljak stožer Hamasove vlasti u pojasu Gaze, trećeg dana ofenzive u kojoj je poginulo više od 300 Palestinaca, što je najkrvaviji sukob u tom području u nekoliko desetljeća.

'Ovo je sveopći rat protiv Hamasa i njemu sličnih', izjavio je izraelski ministar obrane Ehud Barak u parlamentu.

Pročitajte i ovo Pojas Gaze 100. dan rata Hamas raketirao Izrael, glasnogovornik potvrdio: "Moguće je da su mnogi taoci ubijeni" Uništenja u Gazi - 2 Raste strah od šireg sukoba Sto dana rata Izraela i Hamasa, užasima se ne nazire kraj: "Nitko neće pobijediti"

Izrael je odlučio proširiti popis ciljeva na institucije Hamasove vlade, pa su zrakoplovi raketirali zgradu ministarstva unutarnjih poslova, nadležnog za 13 tisuća pripadnika Hamasovih snaga sigurnosti. Zgrada je prije toga evakuirana i nije bilo žrtava.

U odgovoru na zračne napade, Hamasovi borci ispalili su salvu projektila u izraelski grad Ashkelon, pri čemu je poginula jedna osoba, ukupno druga s izraelske strane od početka napada na Gazu.

Palestinski bolnički izvori govore o ukupno 313 poginulih u Gazi, većinom pripadnika Hamasa koji je preuzeo vlast u pojasu Gaze u lipnju 2007, a agencija UN za pomoć (UNRWA) priopćila je da je među poginulima i 57 civila.

Izraelski zrakoplovi uništili su i laboratorijski kompleks na Islamskom sveučilištu, instituciju koja je važni kulturni simbol u Gazi, a u jednom napadu ubijen je lokalni zapovjednik Islamskog džihada, tri pripadnika te skupine i jedno dijete dok su stajali na ulici.

Glasnogovornik izraelskog premijer Ehuda Olmerta Mark Regev najavio je kako će ofenziva trajati sve dok stanovnici južnog Izraela više neće 'živjeti u strahu od stalnih napada projektila', a glasnogovornik Hamasa Fawzi Barhoum pozvao je palestinske frakcije na korištenje 'svih mogućih sredstava' protiv Izraela, uključujući 'operacije mučeništva', aludirajući na samoubilačke bombaške napade u palestinskoj pobuni koja je izbila 2000., ali se u međuvremenu ugasila.

Strah od nezaustavljive eksplozije nasilja

Glavna palestinska izaslanica pri Europskoj uniji Lejla Šahid u ponedjeljak je izrazila bojazan od 'eksplozije nasilja' protiv Izraela, koji je ponovno optužila za 'ratni zločin' u gazi u kojoj je u izraelskim zračnim napadima protiv Hamasa poginulo više od 300 ljudi.

'Bojim se eksplozije nasilja koje se neće zaustaviti samo na granicama Palestine, jer se ne može nekažnjeno činiti to što radi Izrael', izjavila je Šahid za radio RTL. 'Jer kad vas ne štiti zakon, kao što Palestince ne štiti već 41 godinu, otvara se put nasilju kao načinu za uspostavu ravnoteže sile', dodala je, ponovno osudivši 'šutnju' međunarodne zajednice u odnosu na izraelske napade na Gazu. 'Ne može međunarodna zajednica šutjeti o ratnom zločinu poput ovoga bez posljedica', dodala je. 

>> Izrael u 'ratu bez milosti', pregovori 'na ledu'

>> Izrael bombardirao Islamsko sveučilište u Gazi

>> Sirija obustavila neizravne pregovore sa Izraelom

Mislim da je na djelu međunarodna zavjera. Jasno da Europska unija ima načina' postići prekid operacija, rekla je Lejla Šahid, napomenuvši kako je EU trebala 'odbaciti partnerski status s Izraelom'. No, 'bit će reakcija iz cijelog svijeta, a prije svega iz zemalja koje su se solidarizirale' s Palestincima, naglasila je.

Reakcije na izraelske napade doista se nastavljaju, a nakon Bliskog istoka, osude su se proširile i na Aziju. U Iranu je ponedjeljak, odlukom vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija, proglašen danom žalosti u cijeloj zemlji zbog događaja u Gazi, a održan je masovni prosvjedni skup u kojem su deseci tisuća ljudi u Teheranu vikali 'Smrt Izraelu' i 'Smrt Americi', uz javno spaljivanje izraelske zastave.

Prosvjednici su pozvali arapski svijet i međunarodnu zajednicu na prekid šutnje i poduzimanje mjera u cilju trenutačnog prekida ubijanja, a jedna vjerska skupina počela je putem interneta novačiti dragovoljce za pomoć Palestincima u borbi protiv Izraela. Društvo borbenog svećenstva ustvrdilo je kako se dosad za borbu protiv Izraela prijavilo više od tisuću dragovoljaca, ali nije objasnilo kako će borci stići do pojasa Gaze. 

Osude napada sa svih strana svijeta

Osudama napada i pozivima na trenutačni prekid izralskih operacija u Gazi u ponedjeljak su se pridružile brojne azijske zemlje, od Pakistana i Afganistana do Indonezije i Malezije.' Pakistan upućuje hitan poziv međunarodnoj zajednici na pronalaženje mirnog, pravednog i trajnog rješenja palestinskog pitanja', izjavio je pakistanski predsjednik Asif Ali Zardari, ocijenivši izraelske napade 'kontraproduktvnim' i protuzakonitim u odnosu na Povelju UN.

Afganistansko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju je poručilo kako se zračni napadi u kojima se 'ubija nedužne' ne mogu opravdati 'samo politikom Hamasa', a izraelske je razloge za zračne napade odbacio i predsjedavajući Organizacije islamske konferencije Abdoulaye Wade iz Senegala, ocijenivši ih 'neprihvatljivima'.

Indonezija osudila Izrael

'Napadi se ne mogu objasniti Hamasovim slanjem projektila' na izraelske ciljeve. Najbrojnija muslimanska zemlja na svijetu Indonezija je osudila izraelsku 'uporabu pretjerane sile', ocijenivši palestinske raketne napade 'činom samoobrane' spram 'vojne okupacije i kolonizacije' koje provodi Izrael.

Malezijski premijer Abdullah Ahmad Badawi, čija zemlja nema diplomatske odnose s Izraelom, također je izraelsku operaciju okarakterizirao 'nesrazmjernom' i pozvao na trenutačni prekid nasilja. Japan je pozvao i Hamas i Izrael na suzdržanost, a Kina je prema Izraelu zauzela mnogo oštrije stajalište, izrazivši, u izjavi dopredsjednika vlade Lija Keiqianga, 'šokiranost i duboku zabrinutost vojnim operacijama koje su u tijeku u Gazi, koje su uzrokovale veliki broj mrtvih i ranjenih'.

Njemačka vlada se slaže s Izraelom da je Hamas odgovoran 

Njemačka optužuje Hamas za eskalaciju nasilja na Bliskom istoku, ali i poziva Izrael da spriječi stradavanje civila. Kancelarka Angela Merkel razgovarala je telefonski s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom o napadima na Gazu.

Glasnogovornik njemačke vlade Thomas Steg rekao je da su se Merkel i Olmert suglasili da 'odgovornost za kršenje primirja snosi jedino Hamas'. Steg je kazao da je Merkel u razgovoru upozorila da Izrael mora učiniti sve kako bi spriječio stradavanje civila, a Hamas mora odmah prekinuti raketiranje Izraela.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene