Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Među njima puno zapadnjaka

Gotovo 30.000 stranih džihadista ušlo u Siriju i Irak od 2011.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američke obavještajne službe procjenjuju da je od 2011. gotovo 30.000 stranih džihadista ušlo u Siriju i u Irak, što je dvostruko više od ranije procjene iznesene prije godinu dana, piše u subotu navečer New York Times.

Od tih 30.000 stranih boraca, među kojima je dobar broj zapadnih državljana, oko 250 dolazi iz Amerike, a lani ih je bilo stotinjak, navodi NYT prenoseći izjave američkog obavještajnog vrha.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kako će reagirati Putin? EU poziva Rusiju: Prestanite napadati sirijske pobunjenike; Saudijska Arabija poručuje: Mi ćemo ih nastaviti naoružavati Slika nije dostupna Profesionalci SAS razbio džihadističku zasjedu, specijalac sačmaricom ubio šestoricu

Većina stranih džihadista koji dolaze iz sto zemalja, priključili su se Islamskoj državi (IS) koja je prije više od godinu dana zauzela velik dio Sirije i Iraka.

Američki čelnici koji su razgovarali s NYT-om procijenili su prije godinu dana da je u te dvije zemlje ušlo 15.000 stranih boraca iz 80 zemalja.

Sirija: 15 ruskih teretnih zrakoplova sletjelo u Latakiju

Američki predsjednik Barack Obama u utorak će u New Yorku u prigodi zasjedanja UN-ove Opće skupštine predvoditi međunarodni skup o borbi protiv IS-a.

Sjedinjene Države već više od godinu dana predvode vojnu koaliciju šezdesetak zemalja koja je izvela tisuće zračnih udrara na položaje IS-a u Siriji i u Iraku.

Kako navodi NYT, udvostručenje broja stranih džihadističkih boraca ide u prilog pretpostavci da koalicija protiv IS-a nailazi na teškoće, napose kada je riječ o zaustavljanju vala džihadista u zemljama članicama i o razmjeni obavještajnih podataka. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene