Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oni brinu za ljude

Imaju plan za spas čovječanstva - vrijedan 1,3 milijarde dolara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pokušava se stati na kraj opasnostima koje sa sobom nosi umjetna inteligecija.

Dugo vremena kralj tehnolgije Elon Musk otvoreno je govorio o opasnostima stvaranja umjetne inteligencije na razini čovjekove.

Pročitajte i ovo Elon Musk, Volodimir Zelenski Starlink Elon Musk reagirao na optužbe iz Ukrajine: "To je kategorički neistinito" Teslin robot - 1 Očevici ostali u šoku Strava u Teslinoj tvornici, robot napao inženjera: "Zario mu je metalne kandže u leđa i ruku, krvi je bilo posvuda"

Strahujući da bismo jednog dana mogli postati metom velike apokalipse u Terminator stilu, šef Tesle udružio se s drugim istaknutim tehnološkim rukovoditeljima kako bi ponudili rješenje.

Odgovor je došao u obliku novog neprofitnog pothvata poznatog kao OpenAI koji je prikupio 1,3 milijarde dolara kako bi se osiguralo da se umjetna inteligencija stvara kako bi nadopunila ljudske sposobnosti, umjesto da nas učini zastarjelima.

Musk će biti supredsjedatelj sa Samom Altmanom. Projekt je privukao utjecajne donatore uključujući suonivača PayPala Petera Tjiela, suosnivača LinkedIna Reida Hoffmana i suosnivačicu Y Conmbinatora Jessicu Livingston.

A što će točno organizacija raditi sa svim tim novcem?

'Naš cilj je unaprijediti digitalnu inteligenciju na način koji će vjerojatno koristiti čovječanstvu kao cjelini, bez potrebe da proizvede povratak financija', objašnjeno je na stranicama neprofitne kompanije.

Razumijevanje razvoja umjetne inteligencije na ljudskoj razini je neizbježno, a organizacija se nada da će staviti dobar ishod za sve iznad osobnog interesa.

Tema o kojoj se razgovaralo

Kako bi to postigla, organizacija OpenAI će svoja istraživanja javno dijeliti kako bi se suprotstavili velikim korporacijama i vladama koje iskorištavaju tehnologiju koja se razvija. Istraživače će se, tvrde, snažno poticati da objavljuju svoj rad na bilo koji način. Također, surađivat će sa zaposlenicima drugih institucija.

Na pitanje hoće li otvoreni pristup informacijama koje se tiču istraživanja samo olakšati iskorištavanje tehnologije, suosnivači su odgovorili da se o toj temi itekako razgovaralo.

Može li ovo zaista značiti kraj ljudske rase?!

'Mislim da je najbolja obrana protiv zlouporabe umjetne inteligencije osnažiti što je više ljudi moguće da je imaju. Ako svatko ima te moći, onda jedna osoba ili skupina pojedinaca ne mogu imati super moći', objasnio je Musk.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene