445213
445213
445213
445213
445213

Amerika započela s prvim zračnim udarima na ISIS u Libiji

Amerika je krenula s prvim zračnim udarima na Islamsku državu u Libiji.

 
 
 
 
ISIS gradi vojsku u Libiji (Ilustracija: Guliver/Thinkstock)
ISIS gradi vojsku u Libiji (Ilustracija: Guliver/Thinkstock)

Američko vojno zrakoplovstvo bombardiralo je u ponedjeljak u libijskom Sirtu položaje Islamske države (IS) na zahtjev libijske vlade nacionalnog jedinstva (GNA), prenose agencije.
Pozivajući se na Pentagon, Reuters javlja da je zračne udare zatražila vlada nacionalnog jedinstva, a odobrio ih je predsjednik Barack Obama.

"Snage pridružene GNA bilježe uspjehe na području kod Sirta, a američki zračni udari protiv IS-a u tom području omogućit će vladinim snagama da ostvare odlučujuću, stratešku prednost", kazao je glasnogovornik Pentagona Peter Cook.

Libijska međunarodno priznata vlada vodi borbe s IS-om oko Sirta od svibnja. Taj je grad čvrsto uporište sunitskih džihadista u Libiji koji su ga osvojili 9. lipnja.

Premijer Fajez al-Sarraj je kazao da se radi o prvim američkim zračnim udarima na Islamsku državu u Sirtu, 450 kilometara istočno od Tripolija, koja je pretrpila velike gubitke. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se